Hititlere 450 yil baskentlik yapmis, Çorum'un Bogazkale ilçesindeki Hattusa antik kenti, UNESCO "Dünya Kültür Mirasi" ve "Dünya Bellegi" listelerindeki tek antik sehir unvaniyla Türkiye'nin göz bebegi turizm mekânlari arasinda yer aliyor.
Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasina ev sahipligi yapan Çorum'un Bogazkale ilçesindeki Hattusa antik kenti, UNESCO "Dünya Kültür Mirasi" ve "Dünya Bellegi" listelerindeki tek antik sehir unvaniyla Türkiye'nin göz bebegi turizm mekânlari arasinda yer aliyor.
Çorum'un Bogazkale ilçesindeki Hattusa antik kenti, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirasi" ve "Dünya Bellegi" listelerindeki tek antik sehir unvaniyla Türkiye'nin adeta göz bebegi turizm mekânlari arasinda yer aliyor.
Dogal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Çorum, Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasina ev sahipligi yapiyor.
"Tarihi Milli Park" ilan edilen Bogazkale ilçesindeki Hititlerin baskenti Hattusa, antik sehri çevreleyen 6 kilometrelik surlari, anitsal kapilari, 71 metre uzunlugundaki yer alti geçidi, Büyükkale'deki sarayi, bugüne kadar açiga çikarilan 31 tapinagi, kentin kuzeydogusundaki Büyükkaya sirtlarinda açiga çikarilan çok büyük boyuttaki bugday silolari ve Yazilikaya Açik Hava Tapinagi ile görülmeye deger mekânlar arasinda yer aliyor.
Hattusa, sehir kalintilari ile Aslanli Kapi, Kral Kapi ve Yazilikaya Açik Hava Tapinagi'nin essiz bir sanatsal basariyi temsil etmesi, milattan önce ikinci ve birinci bin yilda Anadolu ve Kuzey Suriye'deki medeniyetler üzerinde önemli hakimiyet kurmasi, saray, tapinak, ticaret merkezlerinin baskentin kapsamli görüntüsünü olusturmasi, yikilan Hitit medeniyetinin tek sahidi olmasi, kral sarayi, tapinaklar ve temellerden olusan bazi yapi ve mimari topluluklarin kusursuz biçimde korunmasi nedeniyle UNESCO tarafindan 28 Kasim 1986'da "Dünya Mirasi Listesi"ne dâhil edilmisti.
Bilinen en eski Hint-Avrupali dili temsil eden çivi yazili tablet arsivleri de barindirmasi sebebiyle 2001 yilinda da UNESCO'nun "Dünya Bellegi Listesi"ne dahil edilen Hitit Medeniyeti'nin baskenti, UNESCO'nun her iki listesinde de yer alan tek antik sehir unvanina sahip antik sehir olarak dikkat çekiyor.
Milattan önce 1280'de Hititler ile Misirlilar arasinda yapilan ve tarihte bilinen ilk yazili antlasma Kades Antlasmasi'nin da imzalandigi baskent olarak da bilinen Hattusa, 111 yildir sürdürülen arkeolojik kazi çalismalari, tarihi yapilari, bakim ve onarim çalismalarinin yapilmasi için Almanya'ya götürülen ve 94 yil aradan sonra dogdugu topraklara getirilen Bogazköy Sfenksini de barindiran Bogazköy Müzesi'ndeki eserleriyle görsel bir sölen sundugu ziyaretçilerini adeta tarihte de yolculuga çikariyor.
Kültür ve Turizm Il Müdürü Ömer Arslan, Türkiye'de kültür turizminin yeniden yükselise geçtigini belirterek, yaklasik 5 bin yillik Hitit medeniyetine ev sahipligi yapan Çorum'da bu yil 350 bin turist gelmesini beklediklerini söyledi.
Çorum'un gerek arkeolojik kazi alanlari, gerekse tarihi eserleriyle zengin bir kültür hazinesine sahip oldugunu ifade eden Arslan, "Çorum'daki müzelerimizde 34 bine yakin eser bulunmaktadir. Bunlarin yaklasik 6 bini sürekli sergilenmektedir. Digerleri depolarimizda muhafaza edilmektedir. Zaman zaman bu eserlerimiz de çesitli vesilelerle tanzime çikartiliyor. Eserlerimizin büyük bir bölümü de Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergilenmektedir." dedi.
Basta Hitit medeniyeti olmak üzere Çorum'un sahip oldugu tarihi degerleri turizme kazandirmak amaciyla projeler gelistirdiklerini anlatan Arslan, bu projelerle 2012 yilinda Çorum'a 200 bin turist geldigini hatirlatti.
Ardindan gelisen süreçte turizmin ülke genelinde zarar gördügünü dile getiren Arslan, "Ülkemizde kültür turizminin yeniden sahlandigina dair verilerimiz var. 2012 yilinda Çorum'da ören yeri ve müze ziyaretçi sayisi 200 bini bulmustu. Ancak daha sonra kültür turizmi, bir takim konjonktür degisikliklerden negatif yönde etkilenmisti. Simdi ören yerlerimizdeki ziyaretçilerin sayisina baktigimizda bu yil 350 bini yakalayacagimizi düsünüyoruz." ifadelerini kullandi.
Arslan, Çorum'un turizm potansiyelini artirmak ve dünyanin ilgisini yeniden Hitit medeniyetine çekmek için 285 milyon lira bütçeli 30 proje hayata geçireceklerini söyledi.
Projelerin bir kismi için Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) ve Avrupa Birligi hibelerinden yararlandiklarini ifade eden Arslan, sunlari kaydetti: "Kadim medeniyetlere ev sahipligi yapan ilimizde 4 yil içerisinde tamamlanacak, 285 milyon lira bütçeli 30 büyük projemiz var. Tarihi Koyunbaba Köprüsü, ziyaretçi karsilama merkezleri, Hitit Baraji, bazi konak ve eserlerin restorasyonu gibi pek çok proje yürütüyoruz. 4 yilin sonunda turizm altyapimiz tamamlanmis olacak. Diger yandan da tanitim çalismalarimiz devam ediyor. Samsun-Ankara Karayolu üzerindeki turizm içerikli tabelalarimizi yeniledik. Karadeniz'den Iç Anadolu'ya geçen vatandaslarimiz, Çorum'un ne gibi tarihi degerlere sahip oldugu hakkinda fikir sahibi olacak. Tanitim çalismalarimiz için Samsun, Amasya ve Tokat'in da dahil oldugu bir destinasyon planlamasi yapiyoruz. Her ilin 'en'lerini ön plana çikartacak bir çalisma içerisindeyiz. Günümüzde kültür turizmi açisindan olumlu gelisen konjonktürel degisime yerel yönetimler olarak siki bir sekilde hazirlaniyoruz." http://www.kanalb.com.tr/haber.php?HaberNo=111885
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..