130 Yillik Tarihi Karakolda Aileler Egitilecek

Çorum’da 1890 yilinda insa edilen tarihi Polis Karakolu binasinda baslatilan restorasyon çalismalarinda sona yaklasildi.  


Kentteki sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olan eski karakol binasi restorasyon çalismalari tamamlandiginda Aile Egitim Merkezi olarak hizmet verecek. Belediye Baskani Zeki Gül, tarihi Polis Karakolu’nu ziyaret ederek restorasyon çalismalarini yerinde inceledi. Tarihi ve kültürel eserlerin bir sehre kimlik ve ruh kattigini dile getiren Baskan Gül, bu tür eserler hem ülkelerin, hem sehirlerin ayni zamanda insanligin ortak hazinesi oldugunu söyledi.
 

Insanliga mal olmus tarihi yapilara, tarihi eserlere sahip olan ülkelerin, sehirlerin digerlerinden çok daha önde oldugunu dile getiren Gül, ülkemizde de çok fazla tarihi eser oldugunu ve bu eserlerin bulundugu yerin kültürel kimligini, oradaki yasamin ruhunu yansittigini ifade etti.

 

Tarihi eserlerin Çorum’un tanitimi açisindan da çok kiymetli oldugunu kaydeden Gül, “Bir anlamda geçmisin bize emaneti. Çorum olarak tarihimiz oldukça eski. Binlerce yillik bir tarihi mirasa sahip olmamiza ragmen sehir merkezimizde sinirli sayida eserimiz var. Ilçelerimizde, beldelerimizdeki bulunan tarihi alanlar var ancak, sehir merkezimizde çok sayida eserimiz yok. Geçmisten günümüze az sayida eser kalmis. Bu kalan eserlerin korunmasi, gelecek nesillere aktarilmasi çok çok önemli. Kalan eserleri korumak zorundayiz. Biz tarihimize, tarihi eserlerimize; kültürümüze, geçmisten kalan mirasa ve ecdadin biraktigi mirasa sahip çikan bir belediyeyiz. Tarihi binalar dün ile yarin arasinda köprü vazifesi gören binalar. Tasidigi deger itibariyle önemli bir eser ve sahip çikmamiz gerekiyor. Vatandas olarak bu eserlerin yasatilmasini sorumluluk görüyoruz. Ondan öte geçmisimize, ecdada, tarihimize karsi da bir sorumlulugumuz var. Bu eserlerin yasatilmasi için ne gerekiyorsa yapmamiz gerekiyor” dedi.

 

Çorum’a kazandirdiklari eserlerden birisinin eski Karakol Binasi oldugunu anlatan Baskan Gül, “Karakol binamizin mülkiyeti Belediyemize ait. Binamizin yapilis tarihi 1890’lar. Çorum sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Eski karakol binamiz Velipasa konagimizin yaninda yer aliyor. Imam Hatip Okullarinin ilk açildigi dönemlerde, 1950’li yillarda Imam Hatip Okulu olarak da kullanilan tarihi Karakol Binamizin restorasyonunu hemen hemen tamamladik. Binamizin tüm karkas degisimleri, kerpiç duvarlari ve sivalari tamamlandi. Yapida hiç özgün pencere kalmamisti, hepsi de aslina uygun bir sekilde yeniden yapildi. Kapilar gene ayni sekilde aslinda uygun bir sekilde tamamlandi. Karakol binamiz iki katli bir bina. Bina 150 metre karelik bir alana oturuyor. Toplamda 300 metrekarelik bir kapali alana sahip. Her iki katimizda da sofa etrafinda 4 oda bulunuyor. Hem sokak tarafindan hem de bahçe kismindan konaga giris yapiliyor. Velipasa konagimiz uzun yillardir Kadin Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet veriyor. Buradan binlerce hanim kardesimiz yararlaniyor. Burasinin da Aile Egitim Merkezi olarak hizmet vermesi yönünde bir düsüncemiz var. Ayni sekilde burada da binlerce ailemiz, Aile Egitim Merkezimizin faaliyetlerinden faydalanacak. Burada yaptigimiz restorasyon çalismasinin maliyeti is artislari ile birlikte 1 milyon 600 bin TL. Insallah çevre düzenlemesi, bahçe alanlarinda yapacagimiz çalismalarin tamamlanmasiyla birlikte sehrimizdeki tarihi eserlerden birini daha ihya etmis ve Çorum’a kazandirmis olacagiz” ifadelerini kullandi. https://www.haberturk.com/corum-haberleri/62317285-130-yillik-tarihi-karakolda-aileler-egitilecekcorum-belediye-baskani-zeki-gul-tarihi

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..