14 Milyon Liraya Yapildi, Dogalgaz Yoklugundan Açilamadi
Tokat Esnaf Sanatlar Odalari Birligi (TESOB) tarafindan KOSGEB destekli olarakOrganize Sanayi Bölgesi'ne 14 milyon TL harcanarak yapilan Is Gelistirme Merkezi (ISGEM) bölgeye dogalgaz gelmemesinden dolayi açilamadi. Birlik Baskani Mehmet Bekçi, "Dogalgaz sorunundan dolayi merkez atil bir vaziyette duruyor" dedi.
TESOB tarafindan 2007 yilinda, Organize Sanayi Bölgesi'ne kentte imalat sektöründe faaliyet gösterenlerin Avrupa Birligi projelerinin uygulanabilecegi çalismalari hazirlamasi amaciyla proje hazirladi. Hazirlanan proje kapsaminda 5 bin 800 metrekarelik alan üzerine ISGEM kurulmasina karar verildi. KOSGEB destekli Avrupa Birligi projesi kapsaminda 14 milyon liraya mal olan ISGEM projesi 2007 yilinda baslayip, geçen Eylül ayinda tamamlandi. Aradan 4 ay geçmesine ragmen ISGEM, bölgede dogalgaz olmamasindan dolayi açilamadi. TESOB Baskani Mehmet Bekçi, ISGEM'de su an 38 isyeri bulundugunu belirterek, söyle dedi:
"Tam faaliyete geçtigi zaman yaklasik 300- 400 kisiye ekmek kapisi olabilecek, issizlige çare olabilecek bu muhtesem kurulus, maalesef bazi dogalgaz sorunundan dolayi bos atil bir vaziyette duruyor. Buradaki tüm aksamimiz dogalgaza bagli oldugu için yatirimcilarimiz ragbet etmiyor. Istanbul'dan, Ankara'dan, Izmit'ten gelebilecek çok ciddi firmalar burayi begeniyorlar, çok hoslarina gidiyor. Tam kiralama islemlerini gerçeklestirmeyi düsündügümüz anda dogalgaz bunu ertelettiriyor. Bir Tokatli olarak üzülüyorum. Böyle muhtesem bir eserin dolu dolu olmasi lazim. Isliklerde insanlarin, makinelerin seslerini duymak lazim. Bürokratlar ile yapmis oldugum görüsmelerde tikandik kaldik. Organize sanayilerde dogalgaz olma zorunlulugu var. Burada bir çok fabrikamiz, imalathanemiz ve ekmek fabrikamiz var. Hava kirliliginden, çevreye verilen zarardan bahsediyoruz. Ama burnumuzun dibine kadar gelen dogalgazi organize sanayi bölgemizin içerisine maalesef hat olarak dösettiremiyoruz."
Tokat-Amasya Dogal Gaz Dagitim Sirketi'ne yaptiklari basvuruda sanayi bölgelerinin sorumlulugunun Organize Sanayi Bölge Müdürlügü'nde oldugunu ve bu yatirimi onlarin yapmasi gerektiginin hatirlatildigini ifade eden Bekçi, "Organize Sanayi Bölge Müdürlügüne gidiyoruz, 'bizim böyle bir bütçemiz yok, onu ilgili kurulus yapacak' diyorlar. Yani bir muhatap bulamiyoruz. Zaten Organize Sanayi Bölgesine yatirimcilarin gelmemesi, burada istihdam alanlarinin genisletilememesi arkasindaki tek sebep alt yapi" dedi. Bekçi, dogalgaz sorununu bir an önce çözerek ISGEM'i faaliyete sokmak istediklerini ekledi