2 Bin Yillik Antik Baraja Güney Koreli Ögrencilerden Ilgi
Türkiye’de Roma Dönemi’ne ait dört antik barajdan birisi olan Örükaya, bilim dünyasinin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Ankara Üniversitesi ve Korea Üniversitesi arasinda imzalanan protokol kapsaminda Resuloglu, Eskiyapar ve Ortaköy (Sapinuva) arkeolojik kazilarinda görev alan Güney Koreli ögrenciler ile Türk bilim adamlari 2 bin yillik Örükaya Antik Baraji’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Resuloglu Kazi Baskani Prof. Dr. Tayfun Yildirim, Doç. Dr. Bülent Arikan ve Dr. Gonca Dardeniz Arikan esliginde antik baraji gezen Koreli ögrencilere, Müze Müdürü Metin Çakar baraj ve bölgede yürütülen arkeolojik kazi çalismalari hakkinda bilgi verdi.
Resuloglu Kazi Baskani Prof. Dr. Tayfun Yildirim, Örükaya Baraji’nin yillardir Çorum bölgesinde dikkat çeken Roma dönemine ait su tesisi oldugunu belirterek, yeni baslatilan kazilar ve bölgede yapilacak olan restorasyon projelerinin arkeoloji dünyasina ve Çorum turizmine önemli katki saglayacagini söyledi.
Anadolu’daki ilk baraj ve su toplama sistemlerinin Hitit dönemine kadar uzandigini hatirlatan Prof. Dr. Tayfun Yildirim, "Özellikle M.Ö. 2000 ikinci yarisinda Anadolu’da Hitit döneminde Kayseri, Konya, Sivas ve Çorum Bölgesinde gölet ve su toplama tesisleri yapilmistir. Bogazköy Güney Kale’deki su toplama tesisiyle, Alaca Höyük’teki Gölpinar göleti bu sistemlere Çorum’dan verilebilecek en iyi örneklerdir. Anadolu’da su toplama tesisleri gelenegi Roma’da da devam ediyor. Roma döneminde Bati’da Izmir, Kütahya ve Orta Anadolu’da Aksaray’da sinirli sayida baraj sistemlerinin oldugunu biliyoruz. Örükaya Baraji 16 metre yüksekligi ile en iyi korunan barajlardan birisidir. Roma’da bütün barajlarin kullanim amaci çok açik olmamakla birlikte, Romalilarin kontrolü altindaki alanlarda tarimsal üretimin devamliligini saglamak ve ekonomiyi dengede tutmak amaciyla insa edilen barajlarin binlerce dönüm alanda sulu tarim yapmaya imkan verdigi otoritelerce bilinmektedir. Romalilar, gerek içme suyu, gerekse sulama ihtiyaci için baraj ve kemerli su yollari insa etmisler, belli insa teknikleri ile barajlarin ve göletlerin tuttugu sulari saglikli bir sekilde halka ulastirmislardir. Içme suyu ihtiyacini karsilayan barajlar için kemerli su yollarina ihtiyaç bulunmaktadir. Örükaya’daki sistem daha çok sulama amaçli gözükmektedir. Ancak yapilacak kazilar daha saglikli bir sonuca ulasmamizi saglayacaktir. Böylesine görkemli bir barajin kazilmasi, özellikle restore edilerek gelecek kusaklara ulastirilmasi Çorum için son derece önemlidir. Örükaya Baraji projesinin özellikle bölge turizmine büyük katki saglayacagi açiktir. Bu projenin hayata geçirilmesini saglayan bakanligimiza, Çorum Müzesi’ne ve bilimsel destek veren Hitit Üniversitesi’ne mütesekkiriz" dedi.
Antik baraj ve çevresinde yürütülen çalismalarin Çorum’da Hititlerin disinda Roma Arkeolojisi’ni tanimak için de iyi bir baslangiç oldugunun altini çizen Prof. Dr. Yildirim, "Gelecekte restorasyon çalismalari tamamlandiginda, Ispanya’da halen kullanilan M.S. 2 - 4. yüzyil Roma barajlari gibi iyi bir örnege sahip olacagiz. Örükaya Baraji’nin yüksekligi, büyük bir su toplama kapasitesine isaret ediyor. Bu açidan diger Anadolu örneklerinden ayriliyor. Yeterli finansman saglanarak eger ciddi bir restorasyon ve arkeopark projesi hayata geçirilebilirse, Örükaya Baraji hem Anadolu Arkeolojisi hem de Çorum turizmi içinde hakkettigi yeri bulabilecektir" ifadelerini kullandi.
Tarihi baraja kazi ekibi olarak geldiklerini ve ekipte Korea Üniversitesi arkeoloji bölümü ögrencilerinin bulundugunu kaydeden Prof. Dr. Yildirim, "Bu ögrenciler Çorum halkini, örf ve adetlerini taniyorlar. Ayni zamanda Çorum Ortaköy, Eskiyapar ve Resuloglu kazilarinda Türk ögrencilerimizle birlikte alanlarinda bilgi ve deneyimlerini arttiriyorlar. Koreli ögrencilerin Hitit disinda Roma dönemiyle ilgili bilgileri az ancak, Örükaya Baraji onlara Roma’nin Anadolu’da insa ettigi görkemli su tesisleriyle ilgili bir fikir veriyor. Ögrenciler, böylesine görkemli bir aniti görmekten de çok büyük mutluluk duyduklarini ifade ediyorlar. Koreli ögrencilerin, Türkiye ve Çorum izlenimleri bizler açisindan oldukça önemli. Bagli olduklari üniversite araciligi ile ülkemizi ve degerlerimizi yakindan taniyarak, kendi ülkelerinde en iyi sekilde tanitiyorlar. Ileriki yillarda karsilikli antlasmalar çerçevesinde farkli ülkelerin ögrencilerini Çorum’a getirmeyi düsünüyoruz. Bu sayede Çorum’u yurt disinda genç kusaklara daha iyi tanitabilecegiz" seklinde konustu.
Çorum’un Alaca ilçesine bagli Örükaya köyünde bulunan ve kurtarma kazisi yapilan ikinci baraj olan Örükaya Baraji, bölgenin Roma Dönemi iskanina ve su yönetimine isik tutmasi açisindan önem arz ediyor. Yaklasik iki bin yillik bir geçmise sahip olan antik barajin insasinda Romali lejyonerlerin (askeri birlik) çalistigi tahmin ediliyor. http://www.milliyet.com.tr/2-bin-yillik-antik-baraja-guney-koreli-corum-yerelhaber-2998313/
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..