Samsun'da yapimi tamamlanan ve 45 milyon EURO'luk maliyetiyle önemli bir yatirim olan Lojistik Merkez, tarim, turizm, spor, saglik altyapisi, serbest ve organize sanayi bölgeleri, limanlari, ulasim ve cografi avantajlari ile uluslararasi ticarette önemli bir yere sahip olacak.
Türkiye'nin haricinde Dogu Avrupa, Karadeniz ülkeleri, Ortadogu, Orta Asya ülkelerindeki is dünyasi için ithalat ve ihracat kapisina dönüstürüyor. Tekkeköy Ilçesi'ndeki 680 bin metrekarelik alana insa edilen Samsun Lojistik Merkezi, firmalara, sanayicilere, girisimcilere, nakliye, depolama, dagitim ve intermodal tasimacilik imkâni sunacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülen Rekabetçi Sektörler Programi tarafindan desteklenen proje, her türlü elleçlemeye yönelik makina ve ekipman parkinin yani sira farkli büyüklüklerdeki depolar, gümrük hizmet, sosyal tesis ve idari binalar, nakliye komisyoncular için ofisler, demiryolu, akaryakit, yangin ve servis istasyonlari, kantar üniteleri, konteyner ve TIR park alanlarindan olusuyor.
Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi'nin(OKA) lojistik sektöründeki "2010 yili Dogrudan Faaliyet Destegi Programi" kapsaminda hazirlanan "TR83 Bölgesi Lojistik Master Plani" ile baslayan çalismalarinin neticesi olarak Samsun'da daginik durumdaki lojistik odaklari bir araya toplayan veya birbirine baglayan yeni bir lojistik merkez kurulmasi, bu merkezin altyapisi ile birlikte depolama alanlari, gümrüklü alanlar, otoparklar, ofisler gibi üstyapinin insa edilmesini ve sektörün ihtiyaç duydugu nitelikte isgücü yetistirilmesi için gerekli egitim programlarinin düzenlenmesini içeren "Samsun Lojistik Merkezi Projesi", Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi'nin yürüttügü Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programi 4. Proje Paketi basvurularinda desteklenmektedir. "Samsun Lojistik Merkezi Projesi" 2011'de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi'nin "Program Otoritesi" oldugu Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programi'nda (BROP) saglanan yeni bütçe imkânlarini etkili bir sekilde Samsun için kullanabilmek amaciyla hazirlanmistir. 26.04.2012'de açiklanan nihai degerlendirme sonrasi 11 proje 'Önceliklendirilmis Projeler Listesi'ne girmeye hak kazanmis olup "Samsun Lojistik Merkezi Projesi" en yüksek bütçeli tek majör proje olarak müzakereye hak kazanmistir. Is Çevresinin Gelistirilmesi önceliginde Endüstriyel altyapinin gelistirilmesi tedbir kapsaminda hazirlanan proje bütçesi müzakere sürecinde yaklasik 52 milyon avroya ulasmistir.
Samsun Lojistik Merkezi Projesi, farkli büyüklükte depolardan ve depo yapilmak üzere hazirlanacak arazilerden bir sosyal ve idari binasi, bir komisyon ofisi, itfaiye, hizmet istasyonlari, yükleme-bosaltma sistemleri, benzin istasyonu, iki araç ölçüm binasi, iki güvenlik binasi, yollar, oto ve tir park alanlari ve demiryolundan olusmaktadir. Toplam alani yaklasik 670 bin m2'dir. Proje ile birlikte basta girisimciler olmak üzere toptancilar, tüccarlar, esnaf ve KOBI'ler Lojistik Köy'deki depolama tesisleri, yükleme bosaltma alanlari, sosyal tesisler ve idari binalardan yararlanacaklar. Bu hizmet sayesinde bölgedeki KOBI'ler katma degerlerini ve dagitim sektöründeki teknolojilerini güçlendirerek rekabet edebilirliklerini artiracaklar. Bu proje ayni zamanda yaklasik 2 Binden fazla kisiye is olanagi saglayarak bölge halkina da ekonomik anlamda destek verecektir. Proje, Samsunlu ihracatçilarin artik Marmara limanlarindan degil Samsun'dan ihracat yapmasini dolayisiyla limanlarin daha çok çalismasini, Samsun'un sehir disindan daha fazla yatirim almasini ve nihai tüketiciye ürün ve hizmetlerin daha kisa zamanda ulasmasini saglayacaktir. Proje ayrica, yalnizca Samsun'daki isletmeler için degil Karadeniz bölgesi ve Samsun limani hinterlandinda yer alan Anadolu'nun pek çok sehrindeki isletmeler için deger yaratacaktir. Yer teslimi yapilmis olup tüm ihaleler 2017 yilinda tamamlanmistir. Insaatin 2018 yili içerisinde tamamlanmasi hedeflenmektedir.
Samsun Lojistik Köy Kurulmasi Isbirligi Protokolü'nde %20 hisse oraniyla Samsun Valiligi (Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi), %20 hisse oraniyla Samsun Büyüksehir Belediyesi, %10 hisse oraniyla Tekkeköy Belediyesi, %25 hisse oraniyla Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi, %15 hisse oraniyla Samsun Ticaret Borsasi, %10 hisse oraniyla Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi ve dogal üye olarak Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi yer almaktadir. Yönetim Kurulu Baskanligi Samsun Valisi Sayin Osman Kaymak tarafindan yürütülmektedir. https://www.sabah.com.tr/karadenizdoguanadolu/2018/06/13/45-milyon-euroluk-dev-proje
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..