Samsun’un kültürel miraslarindan Saathane Meydani’ndaki 500 yillik tarihi tashanin restorasyon çalismalari basladi.
Çevre ve Kültür Degerlerini Koruma ve Tanitma Vakfi (ÇEKÜL) tarafindan hazirlanan ve yürütülen proje kapsaminda tashan, orijinal haline döndürülüyor. Samsun tarihinin ilk eserlerini gün isigina çikaracak, kentte tarih ve kültür turizminin gelismesine önemli katkilar saglayacak Saathane Meydani Projesi, yeniden basladi. ÇEKÜL Vakfi'nin yürüttügü proje, geçmiste ara yol yapilmasi için bir bölümü kesilen Tashan’a ait temellerin bulunmasi sebebiyle proje durdurulmustu. Ticarethanelerden temizlenen alanda yapilan kazi çalismalarinda da Roma, Bizans, Danismend ve Selçuklu medeniyetlerine ait kalintilar bulan vakif uzmanlari, projeyi degistirmek zorunda kalmisti.
Vakiflar Bölge Müdürlügü’nün de katkilariyla gerçeklesecek Saathane Meydani Projesi’nde gelinen son durumla ilgili degerlendirme yapan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, "Selçuklu uygarliginin Samsun’da bulabilecegimiz ilk hatiralari Saathane Meydani’ndadir. Saat Kulesi, cami, han, medrese ve hamam, Anadolu uygarliklarinin ilk eserleridir. Simdi bu eserlerin restorasyonunu yapacagiz. Bu nadide eserlerimiz, çevre düzenlemelerinden aydinlatmasina kadar piril piril, isil isil olacak. Samsunlular tarihinden mahrum kalmasin diye bu projeyi hayata geçirecegiz." diye konustu.
Restorasyon ve yeni peyzajla birlikte proje bittiginde Saathane Meydani’nin buram buram tarih kokacagini dile getiren Baskan Yilmaz, sunlari kaydetti: “Saathane önemli birdönüsüm, kültür, tarihle bütünlesme, modernizasyon projesidir. Saathane, Samsun’un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burayi Samsun’a yakisan, Samsun’u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alani haline getiriyoruz. Bu tarihi dokuyu, sehrimizin bu önemli merkezini kamu yarari da göz önünde bulundurularak tüm Samsun’a kazandiracagiz. Bu sene sonunda burasi tüm Samsun’un gurur duyacagi, hepimizin yüz aki olan, sehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek.”