Tokat'in Almus ilçesi en büyük gelir kaynagi haline gelen alabalik üretimi ile adindan söz ettiriyor.
Almus Baraj Gölü'nde kurulan irili ufakli 20'ye yakin tesiste alabalik üretimi yapiliyor. Bölgenin lokomotifi haline gelen balik üretimi her geçen gün artiyor. Yillik olarak yaklasik 4 bin ton civarinda balik yurt içi pazarinda alici buluyor. Istanbul, Ankara, Izmir, Diyarbakir,Samsun basta olmak üzere birçok ile gönderilen alabaliklar bazi firmalar tarafindan paketlenerek yurt disina ihraç ediliyor. Balikçilik yapan tesislerin hedefi ise alabaligi isleyerek yurt disina Tokat'tan ihraç edebilmek.
Balik Üretim Tesisi Sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Erdem Karaalioglu, Almus'ta gelir olarak balik sektörünün ön planda oldugunu kaydetti. Yillik üretimini yaptiklari 2 bin ton baligi yurt içine pazarladiklarini ifade eden Karaalioglu, hedeflerinin 2 yil içerisinde bir isleme tesisi kurarak ihracat yapmak oldugunu belirterek, "Türkiye'nin hemen hemen her bölgesine balik gönderiyoruz. 250 gramla 1.5- 2 kiloya kadar alabalik gönderiyoruz. 750 gram üzerine somon diyoruz" dedi.
Almus'ta gelir olarak balik tesisi isletmelerinin önde geldigini ifade eden Karaalioglu, eylül ile nisan aylari arasinda yogun tempoda çalistiklarini söyledi. Yilin 12 ayi barajda balik üretimi oldugunu ifade eden Karaalioglu, Almus'un alabaligi ile marka oldugunu belirterek, "Almus Baraji'nda yetisen alabaliga ciddi oranda talep var. Buranin baligi barajin suyundan olsa gerek daha lezzetli oluyor" diye konustu.
Baraj gölünde daire seklindeki kafeslerde bulunan baliklar talep durumuna göre kepçe ile tutularak yüzer platforma aktarilarak kiyiya yanastiriliyor. Burada tekrar kepçe yardimi ile tutulan baliklar içi su dolu özel aparata aktarilarak vinç yardimi ile kamyona tasiniyor. Kamyondaki su tanklarina konulan baliklar taze olarak satis yapilacagi illere sevk ediliyor.