Amasya Bitki Örtüsü Zengini

Amasya’da iki yildir yürütülen Amasya Biyoçesitlilik Projesinde çalismalar tamamlandi.

 


Proje ekip lideri olan Amasya Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Arzu Cansaran, Amasya’nin bitki örtüsü açisindan zengin ve stratejik bir sehir oldugunu belirterek Türkiye florasinin 6’da 1’ine yakin bitki taksonunun Amasya’da bulundugunu saptadiklarini söyledi.

 

 

Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügünün "Amasya Ilinin Karasal ve Iç Su Ekosistemleri Biyolojik Çesitlilik Envanter ve Izleme Projesi" kapsaminda ildeki bitki zenginligi ve bitki örtüsü üzerine Doç. Dr. Cengiz Yildirim ile Doga Koruma ve Milli Parklar Amasya Sube Müdürlügü görevlileriyle birlikte çalismalar yaptiklarini anlatan Prof. Dr. Arzu Cansaran, “2 yillik süreçte tamamlanan proje sonucunda 100 familya ve 532 cinse dahil olan ilimizdeki toplam bitki taksonu sayisi bin 706’dir. Amasya ili endemik takson sayisi 225 olup, endemizm orani yüzde 13.18 olarak belirlenmistir. Endemik bitki taksonlarinin IUCN tehlike kategorilerine göre dagilimlari incelendiginde 1 tükenmis, 4 kritik, 9 tehlikede, 8’de hassas ve tehlike altina girebilir kategorilerinde bitki taksonu tespit edilmistir” dedi.

 


Kritik, tehlikede ve hassas bitkiler barindirmasi bakimindan sehrin bitkisel açidan oldukça stratejik oldugunu da vurgulayan Prof. Dr. Cansaran, “Bu sonuçlar ilimiz florasinin zenginligini ve Amasya’nin Türkiye florasinin neredeyse 6’da 1’ine yakin bitki taksonunu bünyesinde barindirdigini da bizlere göstermektedir” diye konustu.

 

 

Sonuçlari Amasya Üniversitesinde düzenlenen “Cumhuriyetin 95. Yildönümünde Tarihi ve Stratejik Açidan Amasya Sempozyumu”nda da sunduklarina deginen Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yildirim da, “Iç Anadolu ile Karadeniz bölgelerimiz arasinda bir geçis sahasinda yer alan Amasya’da, orman vejetasyonu daha çok daglarin kuzey yamaçlarinda yerlesmistir. Karaçam, kizilçam, sariçam, kazdagi göknari, gürgen ve kayin orman vejetasyonunun, istiriç, zindiyen, ispir mesesi, tüylü mese, saçli mese, findik, sandal agaci, karagan ve sumak ise bozuk orman vejetasyonunun ilimizdeki yaygin temsilcileridir. Amasya Ili’nin koruma öncelikli dogal alanlari ise Akdag, Tavsan Dagi ve Borabay Gölü olarak belirlenmistir. Yapilacak olan yeni projeler ve arastirmalar ile elde edilmis olan verilerin güncellenmesine devam edilecektir” seklinde konustu. http://www.milliyet.com.tr/amasya-bitki-ortusu-zengini-amasya-yerelhaber-3164194/

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..