Amasya Çevre Ve Sehircilik Il Müdürü Bolat Açiklamasi

Amasya Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Ömer Bolat, kurum olarak il ve ilçe genelinde önceliklerinin çevre kirliligi ve kentsel dönüsüm oldugunu söyledi. 

Suluova ilçesinde il müdürlügü denetiminde yapilan kamu yatirimlari ve müdürlük görev alaninda bulunan çevreyle ilgili birimlerde denetim ve incelemelerde bulunan Bolat, AA muhabirine konu hakkinda yaptigi degerlendirmede, il ve ilçeler genelinde çevre kirliligi ve kentsel dönüsüm konularinda birçok program ve bilgilendirmede bulunduklarini, proje çalismalarina destek verdiklerini belirtti.  

Son dönemlerde yasanan mevsimsel yagislarin azligi nedeniyle Amasya merkezinden geçen Yesilirmak ile Suluova ilçesinden geçen Tersakan irmaklarindaki kirlilik oranlarinin daha net ortaya çiktigini tespit ettiklerini belirten Bolat, söyle konustu: "Mevsimsel yagislarin yetersiz olmasina bagli olarak Yesilirmak ve Tersakan irmaklarinin su debisinin düsmesiyle kirlilik daha gün yüzüne çikti. Hayvansal ve diger atiklarin suya karismasiyla bölgeye zararlari daha açik seçik belli oldu. Özellikle Suluova ilçesindeki hayvansal, evsel ve sanayisel atiklar Tersakan Irmagi ile devaminda da Yesilirmak'in kirliligine neden olmakta ve bu durum tüm il genelini rahatsiz etmekte." 

Suluova ilçesinde yogun olarak besicilik yapildigini, besi isletmelerinin atiklarini Tersakan Irmagi'na biraktiklarini ve tespiti yapilanlara yasal islem uygulandigini belirten Bolat, söyle dedi: "Belediye zabitasi, emniyet, jandarma güçleri ve müdürlügümüz personelinden olusan bir komisyon kuruldu. Bu komisyon önümüzdeki haftadan itibaren Tersakan Irmagi boyunca inceleme ve arastirmalar yapacak. Irmagi kirleten isletmeler ve vatandaslar hakkinda uyarici ve yasal islemler yapilacak. Temennimiz hiç kimsenin irmagi kirletmemesi ve yasal isleme maruz kalmamasi. Biz önceki yil Tersakan Irmagi boyunca 8 kilometrelik bir hatta temizlik yaptik ama temizlik yapmak yetmiyor. Tekrar kirletiliyor. Halkimizin ve isletmelerimizin duyarli olmasi gerekir."

Bolat, Amasya bölgesinin birinci derecede deprem kusaginda olduguna dikkati çekerek, mutlaka kentsel dönüsüm uygulamasi yapilmasi gerektigini belirtti.

Bolat, sunlari kaydetti: "Eski yapilar mutlaka risk faktörü tasimakta. Mühendislik hizmeti gören yeni binalarda ise risk faktörünün belirlenmesi için mutlaka denetlenmesi ve incelenmesi gerekir. Konut sahipleri binalarinin risk analizlerini mutlaka yaptirmalari gerekir. Riskli binalar için yasanin tüm imkanlarindan faydalanmak mümkün. Bu yasa vatandaslarimizin lehine olup riskli binasi olan vatandaslarimiz için is yeri de olsa konut da olsa geri ödemesiz 18 ay kira bedeli olarak 485 lira ödüyoruz. Bina içinde duran kiraci degilse, 6 ay kira bedeli ve bir seferlik esyasini tasima bedeli ödüyoruz. Ayrica kentsel dönüsüm kapsaminda bina yapanlara belediye ruhsat parasi yok, belediye katki parasi, harç parasi yok, ayni zamanda noter masrafi yok ve tapu sicil masrafi da yok. Eger kredi çekmek isterse bu kredinin faizinin yüzde 4'ünü biz karsiliyoruz. Bu yasa vatandaslarimizin lehinedir. Bu yasanin imkanlarindan istifade ederek kaliteli binalara yönelmeleri lazim."  

Kentsel dönüsüm kapsaminda Amasya il merkezinde bazi mahallelerde kentsel dönüsüm çalismalari baslattiklarini belirten Bolat,  "Suluova ilçemizde ise Ata ve Beyazit mahallelerinde yapilmasi için bakanliga teklif ettik, bu alanlarda ilçe belediyemizle kentsel dönüsüm yapmayi planliyoruz" ifadelerini kullandi.

 

http://www.haberler.com/amasya-cevre-ve-sehircilik-il-muduru-bolat-6103257-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..