Amasya’dan bir grup yönetici ve is adami turizm ve ticaret alaninda temaslarda bulunmak amaciyla Katar’a gidiyor.
Heyette Amasya Valisi Ibrahim Halil Çomaktekin, Amasya Belediye Baskani Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Murat Kirlangiç, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi Amasya Il Koordinatörü Erdin Güden ile isadamlari yer aliyor.
Son yillarda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Basbakan Ahmet Davutoglu önderliginde, Katar ile Türkiye arasinda egitim, turizm, çevre, ekonomik kalkinma gibi alanlar basta olmak üzere önemli isbirligi anlasmalarina imza atildigini belirten Vali Çomaktekin, “Katar ile Türkiye arasindaki iliskiler yatirimlar noktasinda da gelismis ve büyük insaat sirketlerimizin de aralarinda bulundugu 30’dan fazla sirketimizin bugüne kadar üstlenmis oldugu projelerin toplam tutari yaklasik 8,5 milyar dolara ulasmistir. Katar sermayesinin Türkiye’de yatirima tesvik edilmesi konusunda da ülkemiz tarafindan önemli çalismalar yürütülmektedir. Iki ülke arasindaki ticaret hacmi her geçen yil artmaktadir. Iki ülke arasindaki ticaret hacmi 2003 yilinda 24 milyon dolar iken 2015 yili verilerine baktigimizda Katar ile yillik yaklasik 785 milyon dolarlik ticaret hacmine sahip oldugumuzu görmekteyiz. Ancak, bu miktarin 785 milyon dolardan çok daha fazla olabilecegini ve iki ülke is adamlari için de önemli firsatlar bulundugunu düsünmekteyiz. Heyetimizin burada bulunma amaçlarindan bir tanesi de Türkiye ve Katar arasindaki ticaret hacminin artirilmasina katkida bulunmaktir” dedi.
Katar ve diger körfez ülkelerinden özellikle Amasya’nin içinde bulundugu Karadeniz Bölgesi basta olmak üzere Türkiye’ye turizm amaçli gelen ziyaretçi sayisinda önemli bir artis oldugu görüldügüne deginen Ibrahim Halil Çomaktekin, “Amasya, 8 bin 500 yillik tarihi ve 17 medeniyete ev sahipligi yapmis olmasi, birçok medeniyetin eserlerini ayni anda görebilme imkanini sunuyor olmasi ve özellikle Katar halkina hitap edecek dogasi ve iklimiyle Katar halki için vazgeçilmez bir destinasyon olacaktir. Bu anlamda, ziyaretimiz kapsaminda ikili görüsmeler yapacagimiz Katarli turizm acentelerini Amasya’ya davet ediyoruz ve Katarli kardeslerimizi Amasya’da görmekten mutluluk duyacagimizi ifade ediyoruz. Turizm potansiyelinin yani sira Amasya ilimiz tarimsal üretim ve hayvancilik konusunda da önemli bir potansiyele sahiptir. Ilimizde yetistirilen kiraz, elma, sogan, bamya gibi ürünlerin ihracati konusunda da Katarli is adamlariyla ortak çalismalar yapabilecegimize inaniyoruz” diye konustu.
Türkiye mermer rezervinin yaklasik yüzde 18’lik kismina sahip olan Amasya’nin, dünyaca bilinen Amasya beji mermeri markasiyla Katarli is adamlarinin dikkatini çekecegine inandiklarinin vurgulayan Çomaktekin, “Dünya genelinde yaklasik 60 ülkeye ihracati gerçeklestirilen Amasya beji mermerinin 2022 yilinda Katar’da gerçeklestirilecek Dünya Kupasi için insa edilecek yapilarda çok rahatlikla kullanilabilecegini düsünmekteyiz. Ayrica ilimizde üretimi gerçeklestirilen ankastre mutfak ürünlerinin Katar pazarinda satisa sunuldugunu ve yogun ilgi gördügünü de memnuniyetle izlemekteyiz. Bu baglamda, Katar ile Türkiye arasindaki isbirliginin gelistigi son yillarda ilimizin de bu isbirliginden pay alabilmesi, ilimizin Katarli turizmcilere ve is adamlarina tanitiminin yapilmasinin önemli olacagini düsünüyoruz” seklinde konustu.