Amasya'nin 500 Yillik Tapu Kayitlari Gün Yüzüne Çikti
Amasya’nin 500 yillik tapu kayitlari Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü’nün hazirladigi kitapta toplandi.
Bakanligin ilkini Amasya için hazirlattigi 744 sayfalik ‘Defter-i Mufassal-i Liva-i Amasya Cildü’l Evvel’ adli kitapta 1520 ile 1576 yillarinda tutulan tahrir kayitlari ile idari yapi, sehrin nüfusu, arazi sayimlari, egitim kurumlari, vakiflar, külliyeler, camiler, medreseler, türbeler, mahalleler ile ekonomik yapi ve tarima iliskin bilgiler günümüz Türkçesine çevrilip sunuldu.
Tahrir defterlerinin devletin vergi kaynaklari, mali örgütlenmesi, askeri güç ve ile benzeri konulardaki imkanlari hakkinda önemli bilgiler içerdigini ve bu sebeple Osmanli cografyasindan çikarak bagimsiz olan otuza yakin ülkenin tarihi açisindan da büyük önem tasidigini belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal, “Kurumumuz geçmisimizin aydinlatilabilmesi ve sahip oldugumuz kültürel arsiv hazinelerinin gelecek nesillere intikal ettirilebilmesi noktasinda tarihin kendisine yükledigi sorumlulugun bilinci içerisinde yeniden tasnife edilerek arsivlerini daha erisilebilir ve istifade edilebilir bir hale getirmistir. Akabinde bilimsel etkinlikler ile yayin faaliyetine baslayan kurumumuz baslattigimiz ‘Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü Tarihe Isik Tutuyor Projesi’ ile çalismalarini bir adim daha öteye tasimayi hedeflemektedir” dedi.
Proje ile yaklasik 240 tahrir defterinin yayinlanmasinin planlanmakta oldugunu anlatan Kanal, “Ilk olarak tarihimizde önemli bir yere sahip olan sehzadeler sehri Amasya’nin mufassal tahrir defterinin basimi gerçeklestirilmistir. Kurumumuz tarafindan büyük bir özverinin ürünü olarak ortaya çikarilan Amasya tahrir defterinin ve bundan sonra yayinlanacak diger defterlerin gelecekte yapilacak bilimsel çalismalara ciddi bir katki saglayacagina olan inancimla baslatilan projenin ve yayinlarimizin milletimiz ve tüm ilgililer için hayirli olmasini diliyor, emegi geçenlere tesekkür ediyorum” diye konustu.
Osmanli Devleti’nin muhtesem bir kayit sisteminin oldugunu deginen Amasya Belediye Baskani Cafer Özdemir, projenin ilk yayinini Amasya için hazirlatan Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü yetkililerine tesekkür etti.
Bin adet bastirilan eserin nüfus, emlak bilgilerini, gelir bilgilerini içinde toplayan, yazili belgelere ve kayitlara dayanilarak toparlanip günümüz Türkçesine çevrisi yapilmis çok önemli bir eser oldugunu vurgulayan Baskan Özdemir, “Bilgi arsivi açisindan, Amasya tarihi açisindan çok önemli bir deger. Amasya’nin mahalleleri, köylerin, nahiyeleri, isim isim, hane hane bulundugu çok önemli bir eser. Bu da Amasya’nin geçmiste ne kadar önemli bir sehir oldugunu belgeliyor” seklinde konustu.