Samsun Il Saglik Müdürlügü, Samsun Halk Sagligi Müdürlügü, 6. Bölge Samsun Eczaci Odasi, Samsun Büyüksehir Belediyesi ve Samsun Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’nün yaptigi 1-31 Mayis 2016 tarihleri arasinda yapacagi ortak çalisma da ’Atik Ilaç Çöp Degildir’ sloganiyla; evlerde tarihi geçen ve atil durumda bulunan ilaçlarin, hem insan sagligi hem de çevre kirliligi açisindan olusturdugu risklerin önüne geçilmesi amaçlaniyor. Proje ile tehlikeli atik sinifina giren ilaçlarin kontrollü olarak imhasi için atik ilaç kutulari ile toplanmasi; çevreye, dogaya ve canliya zarar getirmeyecek sekilde lisansli tesislerde bertaraf edilmesinin saglanmasi, sehrin dogasinin ve halk sagliginin korunmasi hedefleniyor. 1-31 Mayis 2016 tarihleri arasinda yapilacak olan çalisma süresince evlerde bulunan kullanilmayan ve son kullanma tarihi geçmis ilaçlar; aile sagligi merkezleri, toplum sagligi merkezleri ve eczanelerde bulunan atik ilaç kutularina atilabilecek.
Saglik Bakanligi’nin beseri ilaçlarin üretiminden tüketimine kadar her asamasini takip ettigini söyleyen Samsun Il Saglik Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Evlerde kullanilmayan ve son kullanma tarihi geçmis ilaçlar; ilaçlarin suistimali, hatali kullanim, çocuklarda kazara zehirlenmeler, intihar girisimleri, çevresel zararlar gibi aile, toplum ve çevre için geri dönüsü çok zor olabilecek riskler tasimaktadir. Kimyasal birer ürün olan bu ilaçlar tarihi geçince sehir çöplüklerine ve dogaya gelisigüzel atilmaktadir. Arastirmalar, çevreye atilan ilaçlarin dogal yasami olumsuz etkiledigini göstermektedir. Çevre sularina karisan düsük miktarlardaki ilaçlarla sürekli temas halinde kalmanin balik ve diger suda yasayan canlilarda fizyolojik degisikliklere neden oldugu, ilaca dirençli mikroorganizma ve bakterilerin ortaya çikmasina yol açtigi bilinmektedir. Bu baglamda evlerde kullanilmayan ve son kullanma tarihleri geçmis ilaçlarin toplanmasinda halkimizin atik ilaç kutularina ulasimini kolaylastirmak amaciyla toplama noktalari olarak aile sagligi merkezleri, toplum sagligi merkezleri ve eczaneler seçilmistir. Samsun Il Saglik Müdürlügü ve çalisma paydaslarimiz olarak halkimizin sagligi ve sehrin dogasinin korunmasi amaciyla 1-31 Mayis tarihleri arasinda yapilacak olan çalisma süresince evlerinde bulunan kullanilmayan ve son kullanma tarihi geçmis ilaçlari aile sagligi merkezleri, toplum sagligi merkezleri ve eczanelerde bulunan atik ilaç kutularina atmalari konusunda gerekli hassasiyeti gösterecegine inaniyoruz" dedi.
Insan sagligina vermis olduklari önemden dolayi proje ortagi kurumlara tesekkür eden Samsun Halk Sagligi Müdürü Dr. Mustafa Kasapoglu, "Bu proje bir halk sagligi projesidir. Bu projeyle çevreyi ve insan sagligini korumus olacagiz. Çevreye atilmis her bir zararli madde, suyumuzdan tutun da nefes aldigimiz havaya kadar her seyi etkiliyor. Bu projenin örnek bir proje olmasini temenni ediyorum" diye konustu.
2014 yilinin Ocak ayinda eczanelerde bulunan miadi geçmis/bozulmus ilaçlarin imhasini 6. Bölge Samsun Eczaci Odasi araciligiyla gerçeklestirdiklerini söyleyen 6. Bölge Samsun Eczaci Odasi Baskani Ecz. Onur Ferhat Karacan, "Onayli listelerini meslektaslarimiza ulastirarak hem ITS’den hem de eczane stoklarindan düsülmesini saglamistik. Yapilan bu islem sonucunda eczanelerimizde olusan atil stok birikimini engellemis olduk. Bu yil da yine eczanelerimizde birikmis olan miadi geçmis / bozulmus ilaçlarimizin imhasini gerçeklestirmek amaciyla toplayacagiz. Ayrica bu yil buna ek olarak sosyal sorumluluk kapsaminda evlerde bulunan kullanilmayan veya son kullanma tarihi geçmis ilaçlari da eczanelerimizde toplayarak imha edilmesini saglayacagiz. Samsun Il Saglik Müdürlügü, Samsun Halk Sagligi Müdürlügü, Samsun Büyüksehir Belediyesi, Samsun Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü ile kasim ayindan bu zamana kadar görüserek yaptigimiz ortak bir çalisma neticesinde ortaya çikan ’Atik Ilaç Çöp Degildir’ sloganiyla; evlerde tarihi geçen veya atil durumda bulunan ilaçlarin hem insan sagligi hem de çevre kirliligi açisindan olusturdugu risklerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadir. Evlerde kullanilmayan veya son kullanma tarihi geçmis ilaçlar; ilaçlarin suistimali, hatali kullanim, çocuklarda kazai zehirlenmeler, intihar girisimleri, çevresel zararlar gibi aile, toplum ve çevre için geri dönüsü çok zor olabilecek riskler tasimaktadir. Kimyasal birer ürün olan bu ilaçlar tarihi geçince sehir çöplüklerine ve dogaya gelisi güzel atilmaktadir. Arastirmalar, çevreye atilan ilaçlarin dogal yasami olumsuz etkiledigini göstermektedir. Bu ilaçlarin ilaç toplama kutulari ile eczanelerimizde, aile sagligi merkezlerinde, toplum sagligi merkezlerinde toplanmasi saglanarak, hem doganin ve halk sagliginin korunmasi hem de farkindaliginin olusturulmasina katkida bulunulmasi hedeflenmektedir" seklinde konustu.