Atiktan Yaptiklari Oyuncaklarin Makinelerini De Kendileri Üretiyor
Samsun'un Tekkeköy ilçesindeki Ali Emine Kahvecioglu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde atik malzemelerden üretilen ahsap oyuncaklarin imalatinda ögrencilerin gelistirdigi makineler kullaniliyor.
Ali Emine Kahvecioglu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesince yürütülen "Ekolojik Ahsap Oyuncak Projesi" kapsaminda ögrenciler, atik malzemeleri degerlendirerek ahsap oyuncaklar üretiyor.
Çocuklarin saglikli oyuncaklarla oynamalari ve bu alanda yurt disina bagimliligin azaltilmasi hedeflenen projeyle erkek ve kiz çocuklarinin yani sira ana siniflar için de egitici ve ögretici oyuncaklar yapiliyor.
Okulun Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi Bölümü Ögretmeni Burhan Yaman ile bölüm ögrencileri tarafindan üretilen oyuncaklarin bazilari, uzaktan kumandali tasarlaniyor.
Oyuncaklar, tasarimlari kadar islevsel yapilariyla da çocuklarin ilgisini çekebilecek düzeyde.
Yaman, AA muhabirine yaptigi açiklamada, oyuncaklarin saglikli materyallerden üretildigini söyledi.
Milli Egitim Bakanliginca daha önce 4 ilin ekolojik oyuncak üretiminde pilot il seçildigini belirten Yaman, kisa süre önce kendilerinin besinci pilot okul ilan edilmesinin mutlulugunu yasadiklarini anlatti.
Gelecek nesilleri zararli ürünlerden korumayi amaçladiklarini kaydeden Yaman, "Amacimiz, çocuklarimizi içinde ne oldugu belli olmayan plastik malzemelerden yapilan oyuncaklardan uzak tutmak, tamamiyla dogal ahsap oyuncaklara yönlendirmek. Hem sagliklarini hem gelismelerini korumak." dedi.
Yaklasik 30 prototip ürettiklerine isaret eden Yaman, erkekler için genelde is makineleri, kamyon, kizlar için dönme dolap, bebek, oyuncak evler, ana siniflar için de egitici ve ögretici oyuncaklar ürettiklerini anlatti.
Ürettikleri bazi oyuncaklarin modüler olacagina dikkati çeken Yaman, "Aksam baba televizyona, anne mutfaga gidiyor. Çocuk da tablet ve telefonla oynuyor. Biz aile arasi koordinasyonu saglayacagiz. Oyuncaklari parça parça bir kutu içinde yollayacagiz. Bütün aile bireyleri oyuncaklari kendi imal ediyor gibi birlestirecek." ifadelerini kullandi.
Yaman, projelerinin sonraki asamasinda oyuncaklari elektronik hale getireceklerini belirterek, söyle devam etti: "Uzaktan kumandali bir aracimiz var. Akilli telefonlarla da kontrol edilebilecek hale getirecegiz ama ana temamiz, plastik ve elektronik kullanmadan ahsap oyuncak üretmek. Biz oyuncaklarimiza sadece ahsap denilip geçilmesini istemiyoruz. Talep olursa teknolojiyi oyuncaklarimizda kullanmak istiyoruz. Bilgisayar bölümüyle ortak üretecegimiz robot ve ahsap, elektrik bölümüyle oyun evlerinin elektrik sistemini yapacagimiz ortak çalismamiz, yine metal isleri bölümüyle oyuncaklarin metal aksamlarini yapacagimiz bir projemiz var. Tüm okulu üretime dahil edecegiz."
Atik malzemelerle üretilen ahsap oyuncaklarin imalatinda kullanilan makineleri de yine atik malzemelerden kendilerinin ürettiginin altini çizen Yaman, sunlari kaydetti: "Kil testere, zimpara, boy kesme ve gönye kesme makinemizi kendimiz ürettik. Maalesef imkanlarimiz çok kisitli. Bu kisitli imkanlarda egitim ögretimin devam etmesi için bir seyler yapmaya çalistik. Bu oyuncaklarin en büyük özelligi, atik malzemelerden üretilmesi. Makinelerimiz de öyle. Mesela parça çikan agaçlar, kontraplaklar, bunlari hep degerlendiriyoruz. En ufak parçayi bile sakliyoruz. Oyuncaklarin üzerinde minik parçalar da var. Buralarda kullaniyoruz. Bir nevi geri dönüsümü sagliyoruz."
Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi Bölümü 10. sinif ögrencisi Ertugrul Bulut da ekolojik oyuncaklar üretmekten mutlu olduklarini belirterek, "Zahmetli ama ögrenince kolay. Bazi oyuncaklari çok ayrintili yapiyoruz. Bir oyuncak için bir hafta ugrasiyoruz." dedi.