Samsun Bafra Kaymakamligi ve Bafra Ziraat Odasi tarafindan organize edilen "Geleneksel 4. Çeltik Ekimi Festivali"nde, çeltik tohumlari protokol tarafindan suyla bulusturuldu.
Baliklar Mahallesi'nde düzenlenen etkinlikte Vali Osman Kaymak, AK Parti Milletvekili Orhan Kircali ve Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin çeltik ekimi yapti. Ögrencilerin folklor gösterileriyle baslayan etkinlikte konusan Bafra Ziraat Odasi Baskani Osman Tosuner, "Bafra Ovasi Türkiye'de ikinci ova ama biz bunu birinci ova yapmak istiyoruz" dedi.
Bafra Belediye Baskani Hamit Kiliç, "Bafra'da çeltigi üretip eger baska bir yerde oranin adiyla çeltigi sattiriyorsak bu bizim eksigimiz demektir. Mutlaka Bafra çeltigi dedirtmemiz gerekir" diye konustu.
Çeltik ekimi hakkinda bilgi veren Kaymakam Ali Fuat Türkel, "Bafra'da 67 bin 787 kilometrekare tarim arazisi bulunmaktadir. Bunun yaklasik olarak yüzde 80'i sulanabilir alana sahiptir. Sulama imkani olan arazilerde her türlü yazlik ve kislik ürün yetistirilmesi mümkündür" seklinde konustu.
AK Parti Milletvekili Orhan Kircali, "Ürünlerimiz kaliteli bir sekilde elde ediliyor. Ama bütün konusmacilarimizin ortak noktasi gelip Bafra pirincinin ismine takiliyoruz. Evet, biz Bafra pirincini, Bafra çeltigini maalesef iyi bir sekilde, kaliteli bir sekilde, yüksek tonajli bir sekilde üretiyoruz. Ne yapiyoruz? Çuvallara doldurup baska illere, ilçelere gönderiyoruz. Biz bundan sonra çeltik ekim ve dikim alanlarinda kalitenin artirilmasinin yaninda pazarlama tekniklerini, özellikle Bafra çeltigiyle alakali nasil pazarlayabiliriz. Bafra ismini onun üzerinde nasil tescilleyebiliriz bunun çalismasini yapmaliyiz" dedi.
Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin, "Bafra Ovasi son dönemde hükümetimizin yapmis oldugu ciddi yatirimlarla sulama alanlarinda çok büyük yol kat etti. Dogu yakasi sulama kanallari tamamlandi. Bati yakasindaki çalismalarda belli bir seviyeye geldi. Bafra Ovasi denince sadece Bafra'nin Kizilirmak'in etrafi degil, Dereköy'den baslayip Yakakent'e kadar ediyor. Hasat döneminde çeltigi disaridan tüccarlar da alip gidiyor, kendi bölgelerinde isliyor. Onun için çeltik nerede islenirse islensin Bafra pirinci olarak satildiginda Türkiye'de daha çok önem arz edecek. Çünkü alinan pirincin Bafra pirinci olarak gittiginde dikkat çekecek. Ama simdi sadece Bafra'daki üreticilerimizin ürettikleri Bafra pirinci olarak gidiyor ama Bafra disindaki tüccarlarin aldiklari pirinçler Terme'de islenirse Terme pirinci, Çarsamba'daysa Çarsamba, Osmancik'ta ise Osmancik. Bafra'da yaklasik yilda 100 bin ton civarinda bir üretim var. Bu çok büyük bir üretim. Bunun degerlendirilmesi lazim" seklinde konustu.
Vali Osman Kaymak ise, "Samsun olarak sunu söylüyoruz: Bafra, Çarsamba Ovalariyla Samsun ülkenin önemli bir gida deposu. Yillardir ülkemizi AS olmus, ekmek olmus ve buradaki insanlarin geçimine vesile olmus. Samsun bu potansiyelini çok daha iyi kullanmalidir. Gelisen toplumlarda gida en stratejik ürün haline geldi. Herseyi bulabiliyorsunuz ama gidayi bulamiyorsunuz. Nüfusun artmasi nedeniyle gida çok önemli bir ihtiyaç. O ürünü de Allah'a sükür buralara vermis bu nimeti. Biz de hep birlikte kurumlarimiz, Tarim Il Müdürlügümüz, Büyüksehirimiz, belediyelerimiz hep birlikte bu ovalardan katma degeri yüksek ürünler elde etmek durumundayiz" ifadelerini kullandi.