Baskan YILMAZ: “Sektörde Sehrimizin Insanlari ve Çocuklarimiz Çalisacak”
Tarihi, dogal ve kültürel zenginlik bakimindan Karadeniz Bölgesi'nin büyük potansiyeline sahip olan Samsun, ilçelerinde sürdürdügü yatirimlarla turizmdeki iddiasini güçlendiriyor. Yatirimlarin tamamlanmasiyla milli mücadelenin baskentinin Türkiye'nin turizm gelirlerinden hak ettigi payi almasi bekleniyor.
Ilçe ilçe hazirlanan projeler tek tek yatirima dönüsürken, çalismalar tüm hiziyla devam ediyor. Turizmin olmazsa olmazlarindan konaklama tesisleri sorununu lüks otelleriyle geride birakan Samsun'da hizmetler sektörü de gelisiyor. Özellikle sahil kesimlerinde kümelenen birçok kafeterya ve restoran markasinin sayisi her geçen gün artiyor. Hizmete giren otel, restoran ve turistik tesislerin en büyük talebi ise egitimli insan. Bu problemi çözmek için harekete geçen Samsun ve Çevresi Turizm Alani Altyapi Hizmet Birligi (SAMTAB), "Yatirimin Arayüzü Gençler (YANG) Projesi'ni Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'na sunmustu. Yaklasik 400 bin avro tutarindaki proje bakanlik tarafindan onaylandi. Proje kapsaminda Is-Kur'a kayitli 15-29 yas arasi çogunlugu kizlardan olusacak gençler, teorik ve uygulamali egitimlerle egitilerek is basi yaptirilacak.
Turizm sektörünün egitilmis insan ihtiyacinin karsilanmasi yoluyla genç issizlerin istihdamlarinin arttirilmasinin hedeflendigi YANG projesi ile Ayvacik Kültür ve Turizm Koruma ve Gelisim Bölgesi'nde kurulan yeni tesislerin, il merkezindeki otellerin konaklama hizmetlerinin nitelikli eleman ihtiyacinin karsilanacagi ögrenildi. Projeyle konaklama sektörünün talep ettigi ön büro, servis elemanligi, asçi yardimciligi, kat görevlisi, kirsal turizm, tur animatörlügü ve girisimcilik konularinda egitim verilecek. Teorik ve pratik uygulamada vasif elde eden 140 gencin turizm sektöründe istihdama hazir hale getirilecegi projeyle, ilde girisimci potansiyelinin artirilmasi, egitim alan gençlerin staj uygulamalari ile özel sektör deneyimi kazanmalari, istihdam piyasasina uyumlari kolaylastirilmasi, kamu-özel sektör ve STK isbirligi ile turizm sektörü istihdam piyasasinda arz-talep taraflari arasinda kalici isbirlikleri kurulmasi, konuklama sektörünün vasifli eleman ihtiyacini karsilayacak insan kaynagi havuzu olusturulmasi, egitimleri ve stajlarini basari ile tamamlayan en az 20 gencin yerel otellerde istihdaminin saglanmasi bekleniyor.
SAMTAB ve Il Mahalli Idareler Müdürü Mehmet Hayri Sen, YANG projesinin turizm sektörünün egitimli insan talebinin karsilanmasi açisindan büyük bir adim oldugunu söyledi. Sen, egitimlerin ardindan gençlerin istihdam edilecegini kaydetti.
Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz ise kentte hizmet sektöründe büyük gelisme yasandiginin altini çizerek, "Hizmet sektörünün büyümesi ve gelismesi demek, kent sosyal hayatinin ve konforunun artmasinin yaninda is, as demektir. Kafeterya ve restoran gibi hizmetler sektörünün gelismesi, turizme dönük alt yapimizi da güçlendirmektedir. Su an Karayollari kavsagi ile Kurupelit'e kadar olan o güzelim kafeterya tarzi tesisler, ileriye dogru da devam edecek. Bunu hep birlikte görecegiz. Çünkü bu bir arz talep meselesi. Bizim sehrimizin turizm potansiyelini bunlar yükseltecektir. Yükselen bu turizm potansiyelindeki hizmet sektöründe sehrimizin insanlari, çocuklarimiz çalisacak. Geçimlerini buralardan saglayabilecekler. Onun için girisimcilerimizi bekliyoruz. Suan hizmetler sektörü bizden egitimli insan talep ediyor. Biz de onlarin taleplerini karsilamak için proje hazirlattik. Proje onaylandi simdi egitimleri baslayacak. Egitimler bitince de 140 gencimiz is hayatina atilacak. Bundan daha güzel ne olabilir" dedi.