Büyükbas Hayvanlarin Beslenmesi "Sensör"le Mercek Altinda

Samsun'da, Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce yürütülen çalismada, büyükbas hayvanlarin iskembesine yerlestirilen kablosuz sensörlerle, yedikleri yemlerin hayvanlarda olusturdugu etkiler inceleniyor.

OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Kiliç öncülügünde yürütülen proje ile büyükbas besi ve süt hayvanlarinin daha saglikli ve verimli yetistirilmesi amaçlaniyor.

Prof. Dr. Kiliç, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bir yildir sürdürdükleri çalisma ile hayvan beslenmesinde yeni bir dönem baslattiklarini söyledi.

Türkiye'de hayvan beslenmesinde oldukça ciddi ekonomik kayiplara yol açan sindirim bozuklugunun önlenmesini ve daha verimli üretim saglamak amaciyla çalistiklarini belirten Kiliç, proje kapsaminda büyükbas hayvanlarin iskembesine uzaktan kontrol edilebilir kablosuz sensörler yerlestirdiklerini ifade etti.

Sensörler ile yedikleri yemlerin hayvanlarda beslenme davranisi, sicaklik stresi, iskembe sicakliginin ölçümü ile asit olusumu, hastalik, buzagilama zamani, su içme davranisi, stres, hayvan sagligi ve iskembe basincini degerlendirdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Ünal Kiliç, Türkiye'de hayvansal üretim ve hayvanciligin gelecegi açisindan çalismanin önemli olduguna dikkati çekti.

Hayvanlarin iskembesine yerlestirilen kablosuz sensörlerin çalismasini saglayan bataryalarin ömrünün 2,5 ile 3 yil sürdügünü, bu süre içinde de tüketilen yemlerin hayvanlarin beslenmesini nasil ve ne sekilde etkiledigini takip ettiklerini anlatan Kiliç, su bilgileri paylasti:

"Proje kapsaminda farkli alanlarda bulunan bazi büyükbas hayvanlarin iskembelerine uzaktan kontrollü kablosuz sensörler yerlestirdik. Özelikle besi hayvanlarina verilen yemlerin tüketildikten sonra iskembede nasil bir etki gösterdigini arastiriyoruz. Hangi yemlerin hayvanlara daha çok fayda sagladigini, hangisinin asit ortami gelistirdigini, hangisinin et ya da süt verimini ne kadar etkiledigini takip ediyoruz. Kablosuz rumen (iskembe) sensörleri ile özellikle besi ve süt hayvanlarinin daha saglikli ve verimli yetistirilmesini saglayacagiz."

Kiliç, büyükbas hayvanlarin iskembesine yerlestirilen sensörlerin içindeki vericilerle 30 metre mesafeden özel bir yazilimla bilgi alimi sagladiklari bilgisini verdi.

Kiliç, sunlari kaydetti: "Türkiye'de ilk kez böyle bir çalisma yürütülüyor. Iskembesine sensör yerlestirdigimiz bir hayvanin en az 30 metre yakinina kadar yaklasarak cep telefonuna ya da bilgisayarlara yükledigimiz özel bir yazilimla bilgi almaya basliyoruz. Hayvanlarin tükettikleri yemlerin ne kadari asidik ortam olusturmus, ne kadari PH degerini etkilemis, yem tüketimi ve iskembe pH'si arasindaki karsilikli etkilesimi nasil ? Bunlari takip ediyoruz. Sensörler vasitasiyla her 15 dakikada bir bilgi akisi aliyoruz. Süt ya da et üretimi amaçli hayvanlarda hangi yem ne kadar etkili oluyor, ona göre de yem takviyesi yapilmasini sagliyoruz. Ayrica sensörler hayvanlarda mikotoksin zehirlenmesinin belirlenmesine yardimci oluyor." https://www.haberler.com/buyukbas-hayvanlarin-beslenmesi-sensor-le-mercek-11107715-haberi/

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..