Çarsamba ilçesine bagli Yeni Köseli Mahallesi’nde Edirneli bir vatandasin girisimleri sonucu baslattigi ‘topraksiz tarim’ üretimi yerinde incelendi. Yeni Köseli Mahallesi’nde yasayan 46 yasindaki Ersin Durak, televizyon ekranlarinda gördügü bu üretim modelini detayli bir sekilde arastirip ilçede uygulamaya basladigini belirtti. Bin 200 metrekarelik alanda marul yetistiriciligi yapan Durak, kolaylikla ürünlerine alici buldugunu, gelistirdigi sistem ile dogal afet gibi durumlarda dayanikli bir sera kurdugunu söyledi.
Topraksiz tarimin yapildigi serayi yerinde inceleyen Çarsamba Ilçe Kaymakami Caner Yildiz, Samsun Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Kadir Güven ve Çarsamba Gida, Tarim ve Hayvancilik Ilçe Müdürü Osman Akman, sera sahibi Ersin Duran’dan yetistirme asamalari hakkinda bilgiler aldi.
Çarsamba ilçesinin seracilik alanina egilim göstermesi gerektigini söyleyen Çarsamba Kaymakami Caner Yildiz, “Bu alan Çarsamba ilçesi için yeni sayilabilir. Verimli bir is. Çarsamba Ovasi 890 bin dönümüyle Türkiye’nin en verimli ovalarindan birisi. Bizdeki ürün çesitleri çok fazla. Özellikle pazara hitap edebilecek, alicisinin yüksek oldugu alanlara geçmeyi istiyoruz. O yüzden modern seraciligin gelistirilmesi gerekiyor. Özellikle bizim üzerimizde durdugumuz konu seralarimiz belki iklim sartlarina dayanabiliyor ama bu alanin isitilmasi gerekiyor. Bu noktada jeotermal çalismamiz var. Eger istedigimiz miktarda jeotermali Çarsamba’ya kazandirabilirsek isitmali modern seralara geçecegiz. Böylelikle ihracat hamleleri yapmaya baslayacagiz. Çok kaba bir hesapla ben Çarsamba’nin yilda 1 milyar dolarlik bir ihracat kapasitesine sahip olabileceginin kanaatindeyim. Her türlü ürünle özellikle domates, biber gibi ihracat oranlari yüksek olan ürünlerde 1 milyar dolari rahatlikla yakalayabiliriz” dedi.