Çocuklara Geçmisi Ögretip Gelecege Gülümsetecek Proje
Çorum Il Milli Egitim Müdürlügü ve Kent Konseyi tarafindan çocuklarda tarih ve çevre bilincinin gelistirilmesine katki saglamak amaciyla hazirlanan ’Geçmisten Gelecege Gülümse’ adli proje hayata geçirildi.
Proje kapsaminda 7-10 yas grubundaki çocuklarin öncelikle yasadiklari sehrin tarihi, turistik ve dogal güzelliklerini, katildiklari egitimlerle fark etmeleri saglanacak ve elde ettikleri bilgi ve bulgulari, kendilerinin düzenleyecegi etkinliklerle çevresine tanitmalari, duyarlilik olusturmalari ve baska sehirlerdeki tanidiklariyla paylasmalari istenecek.
Çorum Müzesi egitmenleri ve arkeoloji bölümü drama ekibi tarafindan, okullarinda yapilacak olan tarihsel bilinç olusturma etkinliklerine katilacak ögrencilerin Hitit Uygarligini tanimalari saglanacak, Kadin Kültür ve Sanat Merkezi atölyelerinde hazirlanan Hitit kiyafetlerini giyerek, bir Hitit halki olusturacaklar. Hititli gibi müze ziyaretine gelerek; binlerce yil önce kendilerinden kalan tarihi dokuyu inceleyecek ögrenciler, tarihi varliklari korumaya yönelik dramalar yapacak. Çorum Müzesi bünyesinde hazirlanan, kazi havuzunda kazi çalismalari, kilden heykel yapma, çivi yazisiyla tablet yazma, degirmende bugday ögütme gibi etkinliklere katilarak, bir dönemi yasamalarina olanak saglanacak çocuklar, Hititlerde yasama dair dramalarini, tarihsel doku içinde sahneleyecek.
’Geçmisten Gelecege Gülümse’ projesi sorumlusu Karsiyaka Ilkokulu Müdürü Cemalettin Tunç, ögrencilerde tarihsel bilinç olusturma, kültürel ve tarihi eserleri, dogal çevreyi koruma konusunda duyarlilik olusturulmasi gerektigini belirterek, proje ile ögrencilerde, hem yasadiklari topraklarin kiymetini anlama duyarliligi olusturmaya çalisacaklarini, hem de tarihi ve kültürel mirasimiza sahip çikmanin önemini kavratacaklarini söyledi.
Tarihin sadece kitaplar ve görsellerin gölgesinde kalmamasi gerektigini dile getiren Tunç, "Bizler bu projeyi hazirlarken konunun gelecegimiz açisindan çok önemli oldugunu düsündük. Tarih, sadece kitaplar ve görsellerin gölgesinde kalmamalidir. Sosyal ögrenme ortamlari olusturarak, çocuklarimiza tarihi yasatmaliyiz. Yapacagimiz etkinliklerin ilimizin tanitimina da katki saglayacak düzeyde olmasina özen gösterdik. Bu baglamda konunun uzmanlari danismanliginda tarihsel ve bilimsel yönü olan bir proje hazirlamaya gayret gösterdik. Bu proje ögrencilerimizde tarih bilincini gelistirmeyi amaçlamaktadir. Ve baslangiç olmalidir. Hitit’lerden baslayip, Cumhuriyet tarihine kadar, farkli proje tabanli faaliyetlerle devam ettirilmelidir" dedi.
Il Milli Egitim Müdürü Seyit Ali Büyük de, geçmisin bilinmeden, taninmadan gelecege yön verilemeyecegini söyledi. ’Geçmisten Gelecege Gülümse’ adli proje ile çocuklarin geçmisi taniyip, gelecege gülümseyeceklerini dile getiren Büyük, gelecegin gülümsemelerle dolu daha iyi bir yasam olmasi için ellerinden gelen her seyi birlikte yapmaya çalisacaklarini belirtti.
Tarihi bilinmeden, çevre bilinci olmadan gelecegi yasamak, gelecege yön vermek ve gelecegin emanet edilecegi gençleri simdiden yetistirmenin çok zor oldugunun altini çizen Büyük, bundan dolayi projeyi önemsediklerini vurguladi.
Belediye Baskan Yardimcisi ve Kent Konseyi Baskani Turhan Candan da, Çorum’da tüm sivil toplum kuruluslari, kamu kurumlari, siyasal partilerin Kent Konseyi’nin üyesi oldugunu açiklayarak," Çorum’da bir arada güzel isler yapabilme kültürünü gelistirmekle mükellefiz. Asil misyonumuz bu. Bu anlamda Çorum Belediyesi özellikle kentlilik bilinci olusturma ve bu sehirde toplumsal barisi pekistirecek olan faaliyetlerin desteklenmesi noktasinda tüm imkanlarini seferber etmistir. Projenin icrasi sirasinda bazi eylemleri Kent Konseyi adina gerçeklestirecegiz. Çorum adina bütün güzel adimlari destekledigi için Belediye Baskani Muzaffer Külcü’ye tesekkür ediyoruz" ifadelerini kullandi.
Toplanti Il Milli Egitim Müdürlügü ve Kent Konseyi arasinda imzalanan protokolün ardindan sona erdi.