Çorum Çölyak Dernegi, çölyak hastalarinin günlük hayatta karsilastiklari sikintilari gidermek ve ömür boyu yapmalari gereken glüten diyetine yardimci olmak amaciyla "Glütensiz Üret, Saglikli Tüket" projesini hayata geçirdi.
Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügünce desteklenen proje kapsaminda kent merkezine glütensiz mutfak kurulmasi için çalisma baslatildi.
Burada üretilecek glütensiz gida maddeleri, basta Çorum olmak üzere ülke genelindeki çölyak hastalarina ulastirilacak.
Çorum Çölyak Dernegi Baskan Yardimcisi Mustafa Azak, Belediye Turgut Özal Konferans Salonu'nda düzenlenen proje tanitim toplantisinda, glütensiz beslenmek zorunda olan hastalarin bu diyeti uygularken günlük hayatta karsilastiklari sorunlari "Glütensiz Üret, Saglikli Tüket" projesi ile asmayi hedeflediklerini söyledi.
Proje kapsaminda Türkiye'nin ilk glütensiz mutfagini kuracaklarini dile getiren Azak, "Glütensiz mutfagimiz için normal bir mutfakta bulunan bütün malzemeleri tedarik edecegiz. Üyelerimizin büyük özlemle bekledigi glütensiz mutfagi nihayet kurabilecegiz. Türkiye'de ilk glütensiz mutfak sahibi dernek biz olacagiz. Bu mutfak, projeden sonra da çölyak hastalarimizin hizmetinde olacak." dedi.
Proje kapsaminda mutfak üzerine 30 kursiyere mesleki ve teknik egitim verilecegini anlatan Azak, "Glütensiz yemek yapmak çok zor. Kursiyerlerimiz glütensiz mutfakta egitim alacak. Kurs bitiminde elde edilecek yemek tarifleri kitap haline getirilerek Türkiye'deki tüm çölyak hastalarinin kullanimina sunulacak. Türkiye'deki 40'a yakin çölyak dernegine kitabimizi gönderecegiz. Kursa genellikle çölyak hastalari ve yakinlarini alacagiz. Kursiyerler, proje tamamlandiktan sonra glütensiz mutfakta diger çölyak hastalarina egitim vermeye devam edecek." diye konustu.