Vali Necmeddin Kiliç, Çorum Müzesi Toplanti Salonu'nda gerçeklestirilen çalistayin açilisinda, mevcut turizm potansiyelini kullanarak Çorum'u daha ileri seviyelere getirmek için çalistiklarini söyledi.
Daha ileri seviyelere çikmak için devletlerin yaptiklarini ve bilimin emrettiklerini uygulamak gerektigini belirten Kiliç, "Yani bir misyonumuz, bir vizyonumuz ve bir planimizin olmasi lazim. Tarih turizminde dünyanin en ilgi çekici yerlerine sahibiz. Doga turizminde de hatiri sayilir seçkin bir yere sahibiz. Doga turizmiyle alakali bu çalistay, yapilmis olan bir planin sonuçlarini ortaya koyacak. Bunun sonucunda da ilimizi ve ülkemizi daha iyi yerlere getirecek sonuçlarin çikmasini ümit ediyorum." dedi.
Orman ve Su Isleri Bakanligi 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Siddik Kilinçer de Türkiye'nin dogal kaynaklarinin belirlenmesi, arastirilmasi, izlenmesi, dogal kaynaklara yönelik tehditlerin belirlenmesi ve dogal kaynaklarin ekonomiye kazandirilmasi için sivil toplum, üniversite, kamu kurum ve kuruluslari arasindaki bilgi paylasimi ve is gücünün saglanmasinin önemli oldugunu söyledi.
Dünyada, deniz, kum ve günes turizmine alternatif olarak gelistirilen ve hizla büyüyen tabiat turizminin ana ögesinin biyolojik çesitlilik oldugunu ifade eden Kilinçer, söyle konustu:
"Türkiye, biyolojik çesitlilik yönünden dünyada 9. sirada yer almaktadir. Birçok bitkinin ana vatanidir. Ülkemiz biyolojik zenginlik yönünden dünyada bilinen 3 biyolojik bölge olan Akdeniz, Avrupa-Sibirya ve Iran-Turan olarak adlandirilan bölgelerin kesisimin oldugu noktada yer almaktadir. Bu yüzden biyolojik çesitlilik yönünden oldukça degerli bir konuma sahibiz. Orman ve Su Isleri Bakanligimiz bütün Türkiye'de oldugu gibi Çorum'a da doga turizmi master plani hazirlamistir. Bu plan bakanligimizin onayindan geçerek yürürlüge girmistir."
Konusmalarin ardindan Çorum'un tabiat ve turizm uygulama eylem plani ve potansiyel tabiat turizm alanlari konularinda sunumlar yapildi.