‘Çorum Müze Binasi’nin 100. Yil Kutlama Etkinlikleri’ ile ‘Çorum Kazi ve Arastirmalar Sempozyumu’ basladi.
Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdogru, Çorum Müzesi Müdürü Arkeolog Dr. Önder Ipek’in de hazir bulundugu program, ‘Fotograflarla Çorum Müze Binasi’nin Yüz Yili’ sergisinin gezilmesiyle basladi. Sunuculugunu Ugur Çinar’in üstlendigi programin açis konusmasini Uluslararasi Metal Sanatçisi Hasan Tuluk yapti.
‘Çorum Müze Binasi’nin 100. Yili nedeniyle düzenlenen programda kürsüye gelen Hasan Tuluk, “Müze binamiz, muhtesem mimarisi ve içerisinde barindirdigi eserlerle kent tarihini taçlandiriyor” dedi. Çorum Müzesi’nin dünyanin önde gelen müzeleri arasinda yer almasinin gurur verici oldugunu belirten Tuluk, 1914 yilinda hastane olarak hizmete sunulan tarihi binanin geçirdigi evreleri anlatti.
Ögrencilik yillarini geçirdigi tarihi binanin bir dönem kaderine terk edildigini ve geçirdigi yangin nedeniyle tahrip oldugunu anlatan Tuluk, restorasyon sürecinin ardindan tekrar ayaga kaldirilan eserin Çorum tarihine taniklik ettigini kaydetti. Çorum Müzesi binasinin kültür ve turizme kazandirilmasinda emegi geçenlere tesekkür eden Tuluk, “Ünlü bir bilim insanina göre tarihine, kültürüne sahip çikan ve uygarlik tarihine isik tutan toplumlar ulusal görevlerini de yapmislardir. Sanat eserleri, sanatçisini oldugu kadar onu tesvik eden, destekleyenleri de tarihe dogru olarak yansitirlar” diye konustu.
Çorum Kazi ve Arastirmalar Sempozyumu’nda bilim insanlari adina açis konusmasini Prof. Dr. Tunç Sipahi yapti. Çorum’un tarih açisindan zengin bir kent oldugunu vurgulayan Tunç Sipahi, gerçeklestirilen arkeolojik kazilarin geçmise isik tuttugunu söyledi. Çorum sinirlari içerisinde devam eden arkeolojik kazilarla ilgili bilgiler veren Sipahi, iki gün sürecek sempozyumda toplam 22 bildiri sunulacagini açikladi. Konusmasinda Çorum Müzesi’yle ilgili degerlendirmelerde de bulunan Sipahi, “Restorasyon çalismalarinin ardindan yeniden düzenlenen Çorum Müzesi, Avrupa standartlarinda bir müze olmasiyla da dikkat çekiyor” dedi.
Çorum Müzesi’nin tarih ve kültürel mirasin gelecek kusaklara aktarilmasinda önemli bir rol üstlendigine dikkat çeken Prof. Dr. Sipahi, sempozyumda bu hususta da sunumlarin yer alacagini kaydetti. Arkeolojik kazilarda bu yil önemli bilimsel sonuçlar elde edildigini dile getiren Sipahi, çalismalarin gerçeklestirildigi merkezler ve ortaya çikan buluntularla ilgili bilgiler verdi. ‘Söz uçar, yazi kalir’ özdeyisini hatirlatan Sipahi, sempozyumda yapilan sunumlarin geçmis yillarda oldugu gibi kitaplastirilacagini ve bilim dünyasinin istifadesine sunulacagini sözlerine ekledi.
Imar ve Iskan eski Bakani Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, ‘Çorum Makina Meslek Yüksek Okulu’nun Kurulusunda Müze Binasinin Önemi ve Yeri’ konulu bir sunum yapti. ‘Çorum Müze Binasi’nin 100. Yil Kutlama Etkinlikleri’ çerçevesinde düzenlenen programda kürsüye gelen Ahmet Samsunlu, tarihi bina ile ilgili hatiralarini anlatti. Çorum’da meslek yüksek okulu açma girisimlerinden bahseden Samsunlu, 1976 yilinda tarihi binada egitime açilan okul için harcanan çabayi detaylariyla paylasti.
Samsunlu, “Mutasarrif Nurettin Bey zamaninda 1908 yilinda yapimina baslanan ve 1914 yilinda insaati biten bina bugüne kadar çok degisik alanlarda hizmet verdi. Tarihi bina sirasiyla Hastane (1914-1924), Ziraat Mektebi (1924-1933), Sihhat Mektebi (1933-1940), Sanat Mektebi (1942-1967), Ticaret Lisesi (1967-1975), Makine Meslek Yüksek Okulu (1975-1982), Atatürk Lisesi (1982-1984), Aksam Ortaokulu (1982-1984), 2001 yilindan bu yana ise Çorum Müzesi olarak hizmet veriyor.” dedi.
Konusmasinin ardindan Prof. Dr. Samsunlu’ya Vali Kara tarafindan sempozyum anisina üzerinde Hitit figürlerinin yer aldigi hediye takdim edildi.