Çorum Rekabetçi Gücü Ile Sasirtiyor

Türkiye Genç Isadamlari Dernegi (TÜGIAD), yaptigi arastirmayla 81 ilin üretim ve ihracat verilerini analiz ederek il bazinda rekabet gücünü belirledi. Buna göre Çorum bazi sektörlerde rekabet ve ihracatçi yönü ile öne çikiyor.

TÜGIAD'dan yapilan açiklamaya göre, 4 ilin ürettigi ürünleri ihraç eden firma bulunmuyor, 3 il ise en az rekabetçi sektöre ev sahipligi yapiyor.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Ekonomi Bakanligi'nin ihracat ve üretim verilerinin degerlendirildigi arastirmada her bir ilin dünya çapinda "mukayeseli rekabet gücü" ölçülürken, 114 bin firmanin verileri esas alindi. Bu analizler ilk defa her bir ilde "üretilip ihraç edilen ürünler" yani "ihracata konu üretim" bazinda degerlendirildi.

Arastirma sonuçlarini degerlendiren TÜGIAD Baskani Ali Yücelen, verileri incelediklerinde Türkiye'nin nereden nereye geldigini gördüklerini belirtti. Yücelen, "Eskiden leblebisinden baska bir seyi bilmedigimiz Çorum disçilik gereçlerinde; seftalisi ve otomobil endüstrisi ile bilinen Bursa artik metal isleme makineleri ve takim tezgahlarinda; balikçilik merkezi Samsun ise artik müzik aletleri ile dünya çapinda rekabet ediyor" ifadelerini kullandi.

Arastirma, Türkiye'deki degisimi ve hangi illerin uluslararasi düzeyde rekabet gücünün yüksek oldugunu; imalat ve ihracat alanlarinda daha rekabetçi hale geldigini siniflandirdi. 86 ana sektörde faaliyet gösterilen Türkiye'de en çok sektörü barindiran illerin de Istanbul, Ankara, Izmir, Tekirdag ve Adana oldugu ortaya çikti.

Türkiye'de 39 ilde çimento, kireç ve alçi üretimi rekabetçi sekilde yapiliyor; 27 il kum, kil ve tas ocakçiligi ikinci sirada geliyor. Tas ve mermer islemeciligi 26 ilde, tahil ürünleri isleme 26 ilde, madencilik ise 23 ilde yogunlasiyor. Askeri savas araçlari 1 ilde, bilgisayar ürünleri 1 ilde, tüketici elektronigi de bir ilde üretilip rekabetçi sekilde ihraç ediliyor.

Gaziantep'te 12 sektörde rekabetçi üretim yapiliyor ve ihracat gerçeklestiriliyor. Kentte rekabetçilik degeri en yüksek sektör bitkisel ve hayvansal sivi ve kati yag üretimi alaninda ortaya çikiyor. Gaziantep'in bölgede bu alandaki rakibi olarak Kilis öne çikiyor. Mardin'de hazir hayvan yemi üretimi, Diyarbakir'da tas ve mermer isçiligi rekabetçi üretilen alanlar arasinda gösteriliyor.

Hakkari, Bayburt ve Karabük ise rekabetçi sektör sayisinin en az oldugu iller oldu. Bu illerde sadece birer sektör "üretimden ihracata" rekabetçi durumda bulunuyor. Mus ise mobilya sektöründe rekabetçi mal üretimiyle ön plana çikiyor. Kauçuk ürünleri imalatinda Kirsehir; ayakkabi, terlik, bot imalati ve ihracatinda ise Çorum rekabetçi illerimiz arasinda kaydediliyor. Çorum, "tibbi disçilik ile ilgili araç"lar kaleminde ihracattan gelir sagliyor.

Dogu Anadolu'da Van, Erzurum ve Sanliurfa, "beton, çimento ve alçidan yapilmis esya" ihracatinda rekabet kabiliyetine sahip iller arasinda sayiliyor. Trabzon, "metal döküm sanayi"; süt ürünleri imalat ve ihracatinda ise Balikesir marka iller haline geldi.

Istanbul, bilgisayar ve çevre birimlerini üretip rekabetçi sekilde ihraç edebilen Türkiye'deki tek il konumunda bulunuyor. Bolu, Manisa ve Tekirdag, ev aletleri üretiminde rekabetçi ve ihracat yapiyor.

Çorum, Konya ve Aksaray, özel amaçli makine ihracatinda öne çikarken, Ankara tarim ve ormancilik makinelerinin rekabetinde en önde gözüküyor.

http://corumhakimiyet.net/Detay/52716/corum-rekabetci-gucu-ile-sasirtiyor.aspx#.VHV-o_msXUc

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..