Çorum RES, Enerji Üretimine Basladi

Çorum Belediyesi tarafindan hayata geçirilen Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesi tamamlandi ve enerji üretimine baslandi.

 

Belediye Baskani Zeki Gül, Samsun'un Ladik Ilçesine bagli Budakdere köyünde bulunan RES tesislerini inceledi ve mühendislerden sistem hakkinda bilgi aldi. Beraberinde Belediye Baskan Yardimcisi Alper Zahir, Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Döngel ve AK Parti Il Baskan Yardimcisi Elvan Zorlu ile RES tesislerine giden Baskan Gül, burada basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

 

Son yillarda ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimina giderek önem verdikleri ve bunun üzerinde yogun çalismalar yaptiklarini ifade ederek sözlerine baslayan Baskan Gül, "Yenilebilir enerji kaynaklarinin kullanimina önem veren devletler enerji konusunda disa bagimliligi azalmayi basaran devletler haline geliyor.

 

Bu konuda çalisma yapmayan, proje üretmeyen devletler ise disa bagimli hale geliyorlar. Tabi enerji kaynaklariyla ilgili durum, bu konuda yatirim yapmak ülkelerin cografi konumuyla da dogrudan alakali. Bunun yaninda devletlerin sahip olduklari bilgi, birikim ve teknolojik gelisim de enerji üretimiyle alakali bir konu.  Türkiye de son yillarda yenilebilir enerji çalismalari yapiliyor. Bu konuda hedefler ortaya konuluyor. Bilgi ve birimini artiriyor. Türkiye de önümüzdeki dönemler için yenilenebilir enerji politika ve stratejileri belirleyen ülkeler arasinda. Türkiye'de yenilenebilir enerji üretim ve tüketimini tesvik ediliyor. Bu alanda yatirim yapacak olanlara destekler veriliyor" dedi.

 

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklari (hidroelektrik de dahil) ile elektrik üretiminin payini en az yüzde 30 seviyelerinde tutmayi hedefledigini kaydeden Gül, "Özellikle tarim sektörü için biyoyakit enerjisi kullaniminin artirilmasina dair hedeflerimiz var. En önemlisi de mevcut yenilenebilir enerji kaynaklari ile yapilan üretim miktarlarini artirmak istiyoruz.  Çünkü artan nüfusa, gelisen Türkiye'ye gerekli enerjiyi saglayabilmenin en ekonomik ve kalici çözümü yenilenebilir enerji kaynaklaridir" seklinde kaydetti.

 

Çorum Belediyesi olarak hem çevreye ve dogaya duyarli bir belediyecilik anlayisi ile hem de sürekli artan enerji ihtiyacini karsilamak amaciyla büyük yatirima imza attiklarini vurgulayan Baskan Gül, sehrin gelisimine yönelik önemli yatirimlar yapan bir belediye olarak, tükettikleri enerjiyi karsilamak amaciyla Rüzgar Enerji Santrali kurduklarini söyledi. Türkiye'nin 2023 yilindaki rüzgâr enerjisinden elde ettigi enerjiyi 20 bin MegaWatt'lik bir kapasiteye yükseltmek gibi bir hedefi oldugunu ve belediye olarak da bu hedefe katki saglayacaklarinin altini çizen Gül, "Türkiye'de elektrik - enerji üretiminde rüzgâr enerjisinin payi düsük. Belediyemizin bu yatirimiyla birlikte bu seviyenin artirilmasina az da olsa katki saglayacagiz.  Rüzgâr türbini kurulmasi için sürekli rüzgârlarin olmasi gerekiyor. Biz de bölgemizdeki rüzgâr türbini kurabilecegimiz alanlari arastirdik. Sehrimize en yakin neresi olabilir ve saglikli bir enerji üretimi yapabiliriz diye belirlenen alanlari inceledik. Samsun, Ladik Ilçesi Budakdere köyü mevkiinin rüzgâr potansiyelinin enerji üretimine uygun oldugunu belirledik.  Belirlenen bölgedeki ilgili rüzgar verilerini Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlügü'nün REPA il bazli rüzgar enerji potansiyeli atlasindan aldik. Rüzgâr türbinin kurulacagi bölgedeki veriler neticesinde Budakdere köyü mevkiinden, 65 dönümlük tarla alimi için Belediye Meclisinden karar çikarttik ve tarlalari satin aldik. Rüzgâr verilerinin analizi yapildiktan sonra Lisanssiz Elektrik üretimi için gerekli kanun kapsaminda YEDAS (Yesilirmak Elektrik Dagitim A.S)'a Çorum Belediyesi adina 4 adet rüzgâr türbini kurmak için baglanti izni için basvurumuzu yaptik.  Yapilan basvuru sonucu ön degerlendirme ve teknik degerlendirmelerden geçerek baglanti basvurusu iznini aldik. Nihai proje ve kurumlar arasi gerekli resmi prosedürlerin tamamladiktan sonra YEDAS ile baglanti sözlesmesini de imzaladik.

 

Sözlesmeden sonra iletim hatlarini ve rüzgâr türbinlerini sahaya yerlestirip 4 adet rüzgâr türbini ile elektrik üretimi yapmaya baslamak için ihale gerçeklestirdik. Enerji üretimi için gerçeklestirecegimiz ihale için meclis kararlarimizi aldik. 2016 yilinda ihalemizi gerçeklestirdik. 3 adet firma 3 farkli türbin modeli ile teklif verdi. Maliyeti de göz önünde bulundurularak en faydali türbin modeli ve en uygun firma seçildi. Ihaleyi alan firma 2016 yili son çeyreginde sözlesme imzalayarak çalismalara basladi. Ihaleyi alan yüklenici firma türbinlerin yapimi ve 2 yil garanti ile birlikte türbinlerin bakim ve onarimina da 12 yil devam ettirecek.  Rüzgar türbinleri bölgenin cografi ve rüzgar karakteristiklerine uygun yeni nesil rüzgar türbinlerinden seçtik. Türbinlerin montaji bitti. Suan enerji üretimine basladik. Türbinlerden her bir tanesinin kanat çapi 80 metre, yüksekligi ise 60 metre. Toplam 4 tane türbin var. Bir rüzgâr türbininden üretecegimiz enerji miktari 3 milyon 500 bin kilovatsaat. 4 türbinden toplam 14 milyon kilovat saat enerji üretiyoruz. Buda yillik yaklasik 5 milyon liralik elektrik üretimi demek" ifadelerini kullandi.

 

Rüzgâr Enerjisi Santralinin 6 milyon 592 bin Euroya mâl oldugunu belirten Baskan Gül, "Kurulumunu tamamladigimiz ve enerji üretimine basladigimiz rüzgâr türbinleri 7 - 8 yil gibi bir sürede kendilerini amorti ederek ortalama 20-25 yil enerji üretimi yapacak. Tesisin Çorum Belediyemize ve çevreye büyük katkilar saglayacagini öngörüyoruz. Sehrimize hayirli olsun" dedi.

 

Baskan Gül, RES projesinin hayata geçirilmesi konusunda belediye teknik personelinin büyük bir özveri ile çalistigini da dile getirerek tesekkür etti. http://www.corumhakimiyet.net/ekonomi/corum-res-enerji-uretimine-basladi-h1832.html

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..