Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Türkiye’de bir süredir uygulanmakta olan Isbasi egitim Programi’ni (IEP) revize ederek, uygulama süresini 6 aydan, 1 yila uzatti. Yapilan degisiklikle ayrica, yüzde 50’sini istihdam edecegini taahhüt eden isletmeler, IEP kapsaminda bir yil süreyle 30 kontenjandan istifade edebilecek.
Çorum Ticaret ve Sanayi Odasi Kurumsal Danismani Zafer Eyvaz, Isbasi Egitim Programi’nin amacinin; belli bir vasfa sahip olmasina karsin is tecrübesi bulunmayan bireylerin tecrübe edinmesine, meslegi olmayan bireylerin meslek edinmesine, öte yandan isletmelerin de hem personel maliyetinin azalmasina, hem de yeni ise alinan personelin egitim ve alisma sürecine altyapi hazirlamak oldugunu söyledi. Isletmelere ayrica 12 aylik süre zarfinda isçiye günlük asgari ücretin net tutari, is kazalari ve meslek hastaliklari sigorta pirimi ödemeleri seklinde destek saglandigini ifade eden Eyvaz, Isbasi Egitimi Programi’ndan yararlanmak isteyen isletmelerin, Çorum Ticaret ve Sanayi Odasi ile ya da Çorum ISKUR Il Müdürlügü ile irtibata geçebilecegini kaydetti.
Programdan en az 2 isçi çalistiran, ISKUR’a kayitli isverenler, dernekler, vakiflar, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari, meslek birlikleri, sendikalar, TSO’lar, noterler, kamu payinin yüzde 50’nin altinda oldugu iktisadi tesekküller ve buna benzer isletmelerin faydalanabilecegini ifade eden Eyvaz, “10 isçinin üzerinde isçi çalistiran isverenler ise yüzde 10 oraninda faydalanabilmektedir. Örnegin; 2-10 isçi çalistiran bir isverenimiz 1 kisi alabilmekteyken, 11 isçi çalistiran isverenimiz 2 kisi IEP’den yararlandirabilmektedir. Ayrica; yeni yapilan düzenleme ile isverenlerimiz yüzde 50 istihdam taahhüdü verdigi takdirde toplam çalisan sayisinin yüzde 30’u kadar IEP’den eleman temin edebilmektedir. Örnegin; 100 isçi çalistiran bir isyeri IEP kapsaminda eger yüzde 50 istihdam taahhüdü verirse 30 kisiyi bu program kapsaminda isyerinde 12 ay süreyle mesleki egitime tabi tutabilecektir. Program süresi de yeni yapilan düzenleme ile 12 aya çikarilmistir. Programa 15 yasini doldurmus, issiz olan herkes katilabilir. Lise, ön lisans, lisans ögrencileri de bu programdan faydalanabilirler. Ancak; isverenlerimizin 1 ve 2. derece akrabalari, esleri, program baslamadan önceki 3 aylik dönemdeki isçileri bu programa katilamazlar” dedi.
Issizlik oraninda Türkiye ortalamasinin neredeyse yarisina esit olan Çorum’da issizlikten ziyade mesleksizlik sorununun bulundugunu belirten Eyvaz, issizligi azaltmaya, mesleksiz is arayanlari isgücü piyasasinin ihtiyaç duydugu mesleklerde yetistirmek üzere TSO-ISKUR isbirligi ile birçok alanda çalismalar yapildigini söyledi. ISKUR’un isverenlere ve is arayanlara yönelik, isgücü yetistirme kurslari, isbasi egitim programlari (IEP), girisimcilik egitim programi, TSO-ISKUR ve Il Milli Egitim Müdürlügü isbirligi ile yürütülen UMEM Beceri’10 Kurs ve Staj Programlari gibi faaliyetlerin, Çorum’un istihdam yapisina müspet katki sagladigini ifade eden Eyvaz, “Bu programlarin hepsi, isverenlerimize ve is arayanlarimiza destek olan, Isverenlerimizin yetistirme maliyetlerini hafifleten, is arayanlarimiza da gelir saglayici destek programlaridir. Son zamanlarda; isverenlerimizin ve is arayanlarimizin en çok ilgi gösterdigi ve yararlandigi programlarin basinda Isbasi Egitim Programlari (IEP) gelmektedir” seklinde konustu.
Eyvaz, özellikle isletmelerin personel maliyetlerini azaltacak olan Isbasi Egitim Programi firsatinin Çorum Ticaret ve Sanayi Odasi üyeleri tarafindan en iyi sekilde degerlendirilmesi gerektigini sözlerine ekledi.