Down Sendromu Dernegi'nden "Öz Savunuculuk" Egitimi

Down Sendromu Dernegin Sabanci Vakfi destegi ile yürüttügü "Benim Sesim Benim Toplumum" projesi kapsaminda down sendromlu bireylere, kendi haklarini ögrenme ve korumalari ile profesyonel is hayatina katilimlarini saglamak amaciyla "öz savunuculuk" egitimi verildi.

 

Proje çerçevesinde, down sendromlu bireylere verilen "öz savunuculuk" egitiminin degerlendirme toplantisi yapildi.

 

Down Sendromu Dernegi Baskani Gün Bilgin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, öz savunuculuk çalismalarina Ekim 2017'de basladiklarini ve proje kapsaminda Uluslararasi Down Sendromu Birligi uzmanlarindan egitim aldiklarini belirtti.

 

Istanbul'da down sendromlu kisilerden olusan 9 kisilik pilot bir grup kurduklarini söyleyen Bilgin, aldiklari egitimler kapsaminda grubun kolaylastiricilarini ve destek kisilerini yetistirdiklerini ifade etti.

 

Projenin yalnizca down sendromlu degil, ayni zamanda zihinsel engelli insanlari da kapsadigini aktaran Bilgin, "Genellikle bir ögrenilmis çaresizlik içerisinde yetistirildikleri için aileler ve uzmanlar iyi niyetle gençleri bir koruma çemberi içerisine aliyorlar. Dolayisiyla, kendilerini ifade etme firsatini ve bunu nasil yapacaklarini her zaman bulamayabiliyorlar. Öz

 

savunuculuk programiyla down sendromlu ve zihinsel engelli kisiler kendilerini daha rahat ifade edebilecekler." diye konustu.

 

Istanbul'da kurduklari grupta 9 öz savunucu gencin oldugunu ve aralarinda çalisanlarin da bulundugunu belirten Bilgin, sözlerini söyle sürdürdü: "Kendileriyle 2 haftada bir toplaniyoruz. 9 gencimiz de Türkiye'nin farkli sehirlerinden geliyorlar. Istanbul'da 6, Ankara, Izmir ve Tokat'ta 1'er gencimiz var. Temsilciliklerimizin oldugu sehirlerde diger arkadaslarimiz da programi ögrenecek ve önümüzdeki sene kendi sehirlerinde bu programi baslatacaklar. Böylelikle proje Türkiye'ye yayilmis olacak. Pilot çalismamizda hem bir grup olusturup hem de 6 farkli sehirde artik bu grubu kurabilecek ilk insanlari yetistirdik. Önümüzdeki sene de 6 farkli sehirde öz savunuculuk gruplari baslayacak. Arkadaslarimiz bütün kararlarini kendileri veriyorlar. Kendi gruplarina 'Söz+1' ismini koydular. Logolarini da kendileri seçtiler."

 

Bir yillik çalismanin sonucunda Uluslararasi Down Sendromu Birligi egitmenleriyle degerlendirme toplantisi için bir araya geldiklerini aktaran Bilgin, projenin sonuçlarini yaziya dökme karari aldiklarini söyledi.

 

Uluslararasi Down Sendromu Birligi uzmanlarindan Nathan Rowe da öz savunuculugun insanlari bagimsiz yasamaya yönlendirecek bir araç olduguna isaret ederek, down sendromlu bireylerin hem kendi hem de diger down sendromlu bireylerin haklarini savunmalarini amaçladiklarini ifade etti.

 

Öz savunuculuk için çalismalar yürüttüklerini ancak böyle bir egitim formatini ilk kez Türkiye için olusturduklarini anlatan Rowe, "Türkiye ilk oldu ancak basarisini görünce bu egitimleri diger ülkelerde de sürekli hale getirmek için fon aldik." dedi.

 

Down sendromlu 35 yasindaki Senem Tatlitürk ise dernekten öz savunuculuk egitimi aldigini ve "Söz+1" öz savunucularindan oldugunu belirtti. Egitimler sayesinde kendi ayaklarinin üzerinde durmayi ögrendiklerine dikkati çeken Tatlitürk, "Bagimsiz yasamak benim için ayaklarimin üzerinde durabilmek demek. Bunun için toplumun bizim sesimizi duymasini istiyoruz. Bize karsi daha nazik, daha kibar davranmalarini istiyorum." diye konustu. https://www.haberler.com/down-sendromu-dernegi-nden-oz-savunuculuk-egitimi-11003879-haberi/

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..