Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, uygulamali egitim gören ögrencilerin ve ögretmenlerin ürettigi ürünlerden bir yilda elde edilen ciro 1 milyon liranin üstünde. Yaklasik 2 bin ögrencinin egitim gördügü Samsun Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde; Bilisim Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Insaat Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi, Iklimlendirme ve Kimya Teknolojisi gibi bölümler bulunuyor. Ögrenciler bu bölümlerde uygulamali olarak egitim görüyor. Okulda üretilen ürünler talep üzerine kamu kurumlarina ve özel sektöre satiliyor.
2016 yili Ekim ayi itibariyla okulun yillik cirosu 1 milyon liranin üstünde. Toplam cironun içindeki en büyük pay ise 600 bin lira ile kimya bölümünde üretilen temizlik ürünleri. Istege bagli olarak ögrencilerin de çalistigi üretim bölümünde 42 çesit temizlik ürünü üretiliyor. Bulasik deterjani, el sabunu, çamasir yumusaticisi, oda parfümü, bulasik makinesi ve çamasir suyu gibi ürünlerin yer aldigi listedeki ürünler standartlarin üstünde bir kaliteyle üretiliyor. Burada ayda yaklasik 35-40 tonluk bir temizlik ürünü üretimi yapiliyor.
Temizlik ürünlerinden elde edilen karla olusturulan Kimya Teknolojileri Laboratuari Türkiye'deki okullarda bulunan en iyi kimya laboratuarlarindan biri olma özelligini tasiyor. Temizlik ürünleri, Atakum ilçesinin isminden esinlenerek olusturulan 'ATA' markasi ile satiliyor. Ürünlerin önemli bir özelligi ise Saglik Bakanligi'nin onayli ürünleri olmasi. Döner sermaye üzerinden satilan ürünlerden bu bölümlerde görevli ögrenciler ve ögretmenlerde ek kazanç sagliyor. Is sorunu yasamayan ögrenciler mezun olduktan sonra kolayca is bulabiliyor. Kimya bölümünde okuyan ögrenciler kimya bölümünde is bulmanin daha kolay oldugunu ve üniversiteye gitmeden bir meslek sahibi olduklarini söylediler. Çalisma alanlarinin genis oldugu için kimya bölümünü tercih ettiklerini ifade eden ögrenciler, okulda gereken her seyi uygulamali olarak ögrendiklerini belirttiler. Ahsap bölümünde okuyan bayan ögrenciler ise ahsap mesleginin önünün açik olmasindan dolayi bu alani tercih ettiklerini söylediler.
Ögrencilere yaparak, yasatarak ögretip hayata hazirladiklarini ifade eden Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Saraç, "Yaptigimiz ürünleri talep olmasi halinde kamu kurumlarina ve özel sektöre satiyoruz. Sattigimiz ürünlerden elde ettigimiz kardan bölümlerde çalisan ögrencilerimiz ve ögretmenlerimizde kazanç sagliyor. Ögrencilerimizin burada çalisabilmesi için öncelikle velilerin izni olmasi gerekiyor. Zorunlu olarak çalistirilmiyorlar. Bir milyon liranin üstünde ciromuz var. Bunun 600 bin lirasi kimya teknolojileri alanina ait. Ahsap atölyemizde kamu kurumlarinin ihtiyaci olan dolap, pano gibi malzemeler üretiliyor. Elektrik-Elektronik Teknolojisi alnimizda kurumlarin güvenlik kamera sistemlerinin kurulumu yapilmaktadir. Kimya Teknolojisi alaninda ürettigimiz bu ürünlerin tamami Saglik Bakanligi onayli olup her üç ayda bir denetlenmektedir. Türkiye'de okul bazinda bu onayi alan tek okul bildigimiz kadariyla bizim okulumuz. Saglik Bakanligi'ndan aldigimiz bu belgenin önemi tüm ürünlerimizin bakanlik denetiminde oldugudur. Ürünlerimizin saglik yönünden sikinti olusturmadigini atik maddelerin de halk sagligi açisindan tehlike olusturmadigini ispatlamak için onaysiz çalismaya müsaade etmiyorlar. Biz de bu onayi alarak üretimlerimize devam ediyoruz. Buradaki ürünlerin tamami sagliga uygun olup herhangi bir zarari görülmemektedir. Onaysiz hiçbir ürünümüz de yoktur. Okulumuzdan mezun olan ögrencilerimiz çok rahatlikla is bulabilmektedir. Buradaki amacimiz ögrencilerimizin bu isleri yerinde yaparak ögrenmelerini saglamak ve atölye ortaminda tüm bu bilgileri ögretmektir. Buradan mezun olan ögrenciler rahatlikla is bulabilmektedir. Disaridan da talepler gelmekte. Istanbul gibi illerden büyük firmalar okulumuzu arayarak istihdam garantisi vererek ögrenci talep ediyorlar. Ama bizim ögrencilerimiz genelde Samsun'u tercih ediyorlar" dedi.