SAMSUN’da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmaylariyla beraber Kurtulus Savasi’nin ilk planlarini yaptigi bina olan Gazi Müzesi’nin, 2018 yilinin ilk 9 ayinda yaklasik 50 bin ziyaretçi agirladi. Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin, “Cumhuriyet burada planlandi. Kurtulusumuzun planlarinin yapildigi müzemizi görmeye herkesi davet ediyorum” dedi.
Ilkadim ilçesi Kale Mahallesi Mecidiye Caddesi üzerine 1902 yilinda insa edilen ve öncelerinde Mantika Palas olarak halka hizmet veren simdiki adi ile de Gazi Müzesi (Gazi Museum / Mantika Palace) diye adlandirilan müze, 2018’in ilk 9 ayinda yaklasik 50 bin kisiyi agirladi. Yaz aylarinda ziyaretçi yogunlugunda artis yasandigini belirten müze yetkilileri, ziyaretlerin; bireysel turist ziyaretlerinden daha çok 10 Kasim, 29 Ekim, 19 Mayis gibi tarihlerde okul turlari ve askerlerden agirlik gördügünü söyledi.
Konuya iliskin açiklama yapan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin, “Samsun, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açisindan en önemli kenttir. Kendimiz, Milli Mücadele’nin mesalesinin yakildigi mesale sehirdir, ilk adimin atildigi 19 Mayis’in sehridir ve Cumhuriyet’in sehridir. Samsun’umuzda ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve onun kurdugu Cumhuriyet’in izlerini tasiyan müzemiz, her yil binlerce yerli ve yabanci turisti agirlamaktadir. Müzemiz, Cumhuriyet’in ilk taniklarindandir. Cumhuriyet burada planlandi. Kurtulusumuzun planlarinin yapildigi müzemizi görmeye herkesi davet ediyorum” dedi.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi baslatmak üzere, beraberindeki 18 silah arkadasi ile 19 Mayis 1919 Pazartesi sabahi Samsun’a karaya çiktiginda, Mantika Palas olarak adlandirilan bu otel de konakmis ve Kurtulus Savasi’nin ilk planlarini da burada yapmislardir. O günün anisina, Mantika Palas Otel’in anahtari 1926 yilinda, Samsun Valisi Fahri Bey’in baskanligindaki Samsunlu bir heyet tarafindan Samsun halki adina Istanbul’da Mustafa Kemal Pasa’ya teslim edilmistir. Mustafa Kemal Pasa esi Latife Hanim ile birlikte Samsun’a ikinci gelislerinde (20 Eylül 1924) Sehinzade Remzi Beyin evinde konuk olmuslardir. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a üçüncü gelislerinde, (16-18 Eylül 1928) ve dördüncü gelislerinde (22-26 Kasim 1930) Samsun halkinin kendilerine hediye ettigi bu binada konaklamistir. Atatürk’ün ölümünden sonra kiz kardesi Makbule Hanim’a geçen tarihi bina, 13 Eylül 1939’da Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan kamulastirilarak, 4 Ekim 1940 yilinda Gazi Müzesi olarak ziyarete açilmistir. Alt kati önceleri Atatürk Halk Kütüphanesi ve Samsun Oda Tiyatrosu olarak hizmet veren Gazi Müzesi, 1995’te Kültür Bakanligi’na devredilmis ve yeniden düzenlenerek 8 Kasim 1998 tarihinde tekrar hizmete açilmistir. 2006 yilinda son bir yenileme ve Samsun’daki Atatürk Müzesi’nde bulunan koleksiyonlarinda bu binaya tasinmasi ile her iki kati da Gazi Müzesi olarak 22 Mayis 2006 tarihinden yeniden ziyarete açilmistir. http://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/samsun/gazi-muzesine-ziyaretci-akini-41001223
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..