Gençler, Sanayiciler Ve Kamu Bir Arada

Amasya Üniversitesi tarafindan 'Kamu-Üniversite-Sanayi Isbirliginde ARGE ve Inovasyon' baslikli bir panel gerçeklestirildi. Panele KOSGEB Daire Baskani Ahmet Merih Özyilmaz, KOSGEB Amasya Il Müdürü Bayram Ali Kukus, Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdal Ünsalan, Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ögretim üyesi ve Tasova MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Burak Bilgin konusmaci olarak katildilar. Kamu-Üniversite-Sanayi isbirligi noktasinda nelerin yapildigi, nelerin yapilabilecegi, destekleme programlari noktasinda örnek olaylar panel kapsaminda izleyiciye aktarildi. Amasya Üniversitesi ve KOSGEB destegiyle yapilan bir AR-GE projesi olan 'Kuru Sogan Soyma Makinesi Projesi'nin hangi asamada oldugu da izleyiciyle paylasildi.

Paneli yürüten ayni zamanda panel konusmacisi da olan Yrd. Doç. Dr. M. Burak Bilgin Amasya Üniversitesinde kamu-üniversite-sanayi isbirligi kapsaminda bir çok proje yapildigini söyledi. Panelin ögrenci, sanayici ve kamuyu bir araya getirildigini belirten Bilgin; isbirligi kapsaminda somut adimlar atmanin önemine vurgu yapti. Bilgin; ''Biz üretiyoruz, tasima ve nakliyesini yapamadigimizdan tarlada çürümeye birakiyoruz. Ya da ürünümüzü isleyemedigimizden ucuz fiyatlarla satiyoruz; ayni ürün islenerek bize bes on kati fiyatla geri geliyor. Ürünü tarlada çürütmek yerine isleyip, soklayip, depolarda saklayip özellikle yurt disina daha farkli fiyatla gönderebiliriz.'' dedi.

Amasya Üniversitesi olarak kamu-üniversite-sanayi isbirligi noktasinda gerekli destegin her zaman saglanmaya çalisildigini söyleyen Bilgin; ''Amasya'da küçük ölçekli sanayicinin çevre illerle kiyaslandiginda geride kaldigini görüyoruz. Bu noktada Amasya Üniversitesi olarak ilimizdeki firmalari tek tek dolasiyoruz, onlari üniversitemize davet edip gençlerimizle, akademisyenlerimizle tanistiriyoruz. Proje destegi isteyen firmalarimiza destek veriyoruz. Amasya Üniversitesi laboratuvarlarinda numune analizlerini yapabileceklerini anlatiyoruz.'' ifadelerini kullandi.

Bilgin; girisimcilere devletin her koldan destek verdigini; fakat girisimcilerin bu destegi nereden hangi kanallar vasitasiyla alabileceklerini bilmeleri gerektigini kaydetti. Proje yazmanin bir birikim ve sabir isi oldugunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bilgin; proje asamasinda ''Sabirli olacagiz, sanayicilerimizle ve ticari kuruluslarimizla isbirligi içinde olacagiz.'' dedi.

Girisimcilik-Sanayi-KOSGEB ekseninde bir sunum gerçeklestiren KOSGEB Daire Baskani Ahmet Merih Özyilmaz 21. yüzyila girerken dünyanin AR-GE, inovasyon ve girisimciligin önemini kavradigini söyledi. Özyilmaz; gelismis ülkelerin ellerindeki gücü tutmak için, gelismekte olan ülkelerin ise bu ülkelere yetismek için bu üç baslikta daha fazla çalismaya basladiklarini üniversite-sanayi isbirliginin ise üç kavramin odak noktasinda bulundugunu kaydetti. Dünyadaki girisimcilik ve inovasyon örnekleri üzerinden sunumunu detaylandiran Özyilmaz günümüzde artik büyük baligini küçük baligi yemedigini; hizli baligini yavas baligi yedigini söyledi. KOBI'leri (Küçük ve Orta Bütçeli Isletmeler) gelistirmek ve desteklemek amaciyla kurulan KOSGEB'in madencilik, enerji, sanayi, hizmet ve ticaret sektörlerinin tamamini destekledigini söyleyen Özyilmaz üniversitemizle imzalanan 'AR-GE-Inovasyon Isbirligi Protokolü' çerçevesinde ögrencilerle sanayicilerin AR-GE ve inovasyon faaliyetlerini birlikte gelistirdiklerini ifade etti. KOSGEB'in sekiz tane destek programi oldugunu belirten Özyilmaz AR-GE ve Inovasyon Destek Programinda ise girisimcilere bir buçuk milyon TL'ye kadar destek verildigini kaydetti. Girisimcilik Destek programinda isini kurmak isteyen gençlere yüz elli bin TL'ye kadar destek verildigini kaydeden Özyilmaz; gençlere  'her zaman hayal kurun ve hayallerinizin pesinde kosun' dedi.

Panelin bir diger konusmacisi KOSGEB Amasya Il Müdürü Bayram Ali Kukus ise; ''Günümüzde uluslararasi arenada rekabet gücünü artirmak isteyen piyasalar yenilik kapasitesi ve bilgi yaratmada öne çikan ülkelerdir. Özellikle dünya ekonomisine entegre olmayi amaçlayan ülkeler inovasyonu uzun vadede rekabet gücü için bir anahtar olarak kabul etmektedir. Yenilik yapmanin temelinde de AR-GE faaliyetlerinin yer aldigini görmekteyiz. Uluslararasi istatistikler degerlendirildiginde AR-GE yogunlugu yüksek olan AR-GE harcamalarina bütçeden ve gayrisafi milli hasiladan en çok pay ayiran ülkelerin refah düzeylerinin ve rekabet güçlerinin diger ülkelere kiyasla ilerde oldugunu görüyoruz. Son yillarda ülkemizin ekonomik gelisme hedefine paralel olarak birçok düzenleme hayata geçirilmistir. KOSGEB olarak girisimcilerimize bu düzenlemeler ekseninde destek veriyoruz.'' ifadelerini kullandi.

AR-GE-Inovasyon Destekleme Programi kapsaminda projede çalismak kaydiyla üniversitelerin lisans programinda bir yil içinde mezun olabilecek durumda olanlara ve önlisans mezunlarina bin besyüz TL'ye kadar, lisans mezunlarin iki bin TL'ye kadar, yüksek lisans mezunlarina iki bin yediyüzz elli TL'ye kadar, doktora mezunlarina ise üç bin bes yüz TL'lik destek verildigini belirten Kukus; ''Amasya üniversitesi ile KOSGEB arasinda imzalanan protokol geregince girisimcilik dersini tamamlayan ögrencilerimizi tebrik ediyor, kamu-sanayi-üniversite isbirliginde rektörümüz basta olmak üzere emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.'' cümlelerini kaydetti.

KOSGEB ile imzalanan protokol geregince 'girisimcilik' derslerinin verildigi Sosyal Bilimler MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdal Ünsalan;  ''Girisimcilik egitiminde iki sey çok önemli: belge ve bilgi. Belge olmadan herhangi bir isletme açilmiyor. Bilgi olmadan ise yapilan yatirim uzun ömürlü olmayacaktir. Saglam temeller üzerine kurulan, adim adim büyüyen bir yatirimin girisimcilik unsurlarini girisimcilik dersimizde gençlerimize anlatiyoruz. Yatirimlarin bilinçli yapilamasi baglaminda herkesin KOSGEB'in uygulamali girisimcilik egitimine mutlaka katilmalarini, katilanlarin da etrafindakileri bu egitimlere yönlendirmelerini öneriyorum.'' dedi.

Panel konusmalarinin ardindan Amasya Üniversitesinin Merzifon'da bulunan ELMA Otomasyon firmasi için hazirladigi ve Amasya'da KOSGEB tarafindan desteklenen ilk AR-GE projesi olan 'Kuru Sogan Soyma Makinesi Projesi'nin detaylari paylasildi. Teknoloji Fakültesi Ögretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. M. Burak Bilgin koordinatörlügünde hazirlanan projenin detaylarini ise firma yetkilisi Hakan Sahin anlatti. Türkiye'nin sogan üretiminde dünya üçüncüsü;  fakat ihracatta yüzde 3'lük pay ile dünyada yedinci sirada oldugunu belirten Sahin; sogan ihracatini artirmak için el degmeden islem yapabilecek kuru sogan soyma makinesine ihtiyaç duyuldugunu söyledi. Türkiye sogan üretiminin yüzde 13'ünü Amasya bölgesinin karsiladigini söyleyen Sahin; kuru sogan soyma makinelerinin çok pahali olmasi sebebiyle ve ülkemizde üretilen kuru soganlarin zayi olmamasi, milli servetin korunmasi amaciyla kurun sogan soyma makinesi yapmaya karar verdiklerini ifade etti. Projenin alti ay sürecegini söyleyen Sahin; projenin maliyetinin yaklasik 370 bin TL oldugu, bunun 230 bin civarini KOSGEB'in destekledigini söyledi. Projenin çizim asamasinin bittigini imalat asamasina geçildigini kaydeden Sahin; ''Projemiz bir AR-G-inovasyon projesidir. Desteklerinden dolayi Amasya Üniversitesine ve KOSGEB'e tesekkür ediyoruz.'' dedi. Programin son konusmacisi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligindan Mühendis Burak Arzu yaptigi sunumunda bakanligin destek ve tesviklerinden bahsetti. Soru-cevap bölümünün ardindan Girisimcilik dersinde basarili olan gençlere sertifikalari verildi.

Program sonunda Amasya Üniversitesi tarafindan konusmacilar adina dikilen fidanin koordinatlarinin yer aldigi sertifika Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Feda Öner tarafindan kendilerine takdim edildi.

http://yesilirmakgazetesi.com/haber/22575/gencler-sanayiciler-ve-kamu-bir-arada.html

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..