Göksel Basar TOBB 9. Türkiye Ticaret Ve Sanayi Surasinda Samsun'un Sorunlarini Anlatti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Baskani M. Rifat Hisarciklioglu’nun ev sahipliginde, Basbakan Binali Yildirim’in Baskanliginda, Basbakan Yardimcisi Nurettin Canikli, Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakani Bülent Tüfenkci, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakani Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanin Yönetim Kurulu Baskanlari ve Meclis Baskanlarinin katilimiyla TOBB Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen 9. Ticaret ve Sanayi Surasinda Bafra TSO Baskani Göksel Basar Samsun’un sorunlarini anlatti.

Bafra Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Göksel Basar yapmis oldugu  konusmada Samsun’un su sorunlarini dile getirdi;

* Dogalgaz hatlarinin çok yakinindan geçtigi OSB’lerin girisine kadar BOTAS tarafindan ücretsiz getirilmesi hususunda yasal düzenleme yapilmasi ile birçok OSB’de yeni yatirimlar yapilacaktir. Ayrica isletmelerin dogalgaz tüketimine geçmesi ile enerji maliyetleri düsecek, dünya pazarlariyla rekabet gücü artacak ve çevre daha az zarar görecektir.

*Türkiye’nin ihracat hedefleri, Rusya ile hedeflenen ticaret hacminin gelistirilmesi açisindan Samsun’dan Rusya’ya özellikle de Krasnodar’a direkt sefer konulmasi ihracat ve turizmin gelistirilmesine büyük katki saglayacaktir.

Son yillarda sahip oldugu doga ve kültür degerleri nedeniyle Karadeniz bölgesine Körfez ülkelerinden yogun turist gelmektedir. Bu bölgelerden Ilimize konulacak direk uçak seferleri Samsun’a gelecek turist sayisini artiracak bölge turizmi gelisecektir. Bu konuda yapmis oldugumuz çalismalarin desteklenmesini bekliyoruz.

Samsun hava, kara, deniz ve demiryolu altyapisinin bulundugu Türkiye’deki dört kentten biri ve Karadeniz Bölgesinin lojistik merkezidir. Ancak altyapisinin gelistirilmesi gerekmektedir. Hizli tren projesinin ivedilikle uygulamaya alinmasi ve yük treni hatti uzunlugunun revize edilmesi ülkemizde lojistik sektörün gelismesi açisindan da önem ifade etmektedir.

* Samsun hem nüfusunun büyüklügü, hem bölge merkezi olmasi, hem de altyapi itibariyle ikinci bir devlet üniversitesinin kurulmasi için çok elverislidir.

Samsun’da bir vakfa aitken kapatilarak 19 Mayis Üniversitesine devredilen ve halen atil olarak duran bir üniversite kampüsü bulunmaktadir. Yeni bir üniversite kurulmasi için gerekli tüm olanaklara sahip bu kampüsün ikinci bir devlet üniversitesi olarak akademik hayata kazandirilmasi Samsun ve bölgesinin sosyo-ekonomik gelisimine de önemli katkilar saglayacaktir.

* Samsun’da özellikle liman ve havaalanina yakin bölgelerde yeni yatirim yapmak isteyen çok sayida yatirimci bulunmaktadir. Ancak yerel sanayicinin baska yerlerde yatirim yapmasini önleyecek ve sanayiciyi Samsun’a çekecek büyük ölçekli yatirim alanlari bulunamamakta, yeni sanayi parselleri olusturulamamaktadir.

Sanayi altyapisinin gelistirilmesi ve düzenli bir sanayilesmenin saglanmasi için,  havaalanindan sonra Yesilirmak’a kadar olan bölgenin sanayi alani olarak ilan edilmesi ile yatirimlarin ve istihdamin önü açilmis olacaktir.  Lojistik olanaklardan uzak iç bölgelere yatirimcilarin yönlendirilmesi gerçekçi olmamaktadir.

* Büyüyen bir Samsun, daha az ekonomik alternatife sahip bir bölge olan Karadeniz’in gelismesi içinde domino etkisi yaratacaktir. Bu nedenle Samsun’un sorunlarinin çözümünü öncelikleriniz arasinda görmek istiyoruz.

http://www.haberexen.com/goksel-basar-tobb-9-turkiye-ticaret-ve-sanayi-surasinda-samsunun-sorunlarini-anlatti-919488h.htm

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..