Hitit Diyari" Ziyaretçilerini Bekliyor

UNESCO'nun "Dünya kültür mirasi" ve "Dünya bellegi" listelerindeki tek antik sehir unvanina sahip Çorum'un Bogazkale ilçesindeki Hititlerin baskenti Hattusa ile Türkiye'nin ilk milli kazi alani unvanina sahip Alacahöyük, anitsal kapilari, tarihi surlari, açik hava tapinaklari, saraylari, kral mezarlari ve gizli geçitleriyle ziyaretçilerine adeta tarihte yolculuk yaptiriyor.

Dogal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Çorum, Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasina ev sahipligi yapiyor.

"Tarihi Milli Park" olarak ilan edilen Bogazkale ilçesindeki Hititlerin baskenti Hattusa, antik sehri çevreleyen 6 kilometrelik surlari, anitsal kapilari, 71 metre uzunlugundaki yer alti geçidi, Büyükkale'deki sarayi, bugüne kadar açiga çikarilan 31 tapinagi, kentin kuzeydogusundaki Büyükkaya sirtlarinda açiga çikarilan çok büyük boyuttaki bugday silolari ve Yazilikaya Açik Hava Tapinagi ile görülmeye deger mekanlar arasinda yer aliyor.

Hattusa, sehir kalintilari ile Aslanli Kapi, Kral Kapi ve Yazilikaya Açik Hava Tapinagi'nin essiz bir sanatsal basariyi temsil etmesi, milattan önce ikinci ve birinci bin yilda Anadolu ve Kuzey Suriye'deki medeniyetler üzerinde önemli hakimiyet kurmasi, saray, tapinak, ticaret merkezlerinin baskentin kapsamli görüntüsünü olusturmasi, yikilan Hitit medeniyetinin tek sahidi olmasi, kral sarayi, tapinaklar ve temellerden olusan bazi yapi ve mimari topluluklarin kusursuz biçimde korunmasi nedeniyle UNESCO tarafindan 28 Kasim 1986'da "Dünya Mirasi Listesi"ne dahil edilmisti. Bilinen en eski Hint-Avrupali dili temsil eden Hattusa'nin çivi yazili tablet arsivleri de 2001 yilinda UNESCO tarafindan "Dünya Bellegi Listesi"ne alinmisti.

"UNESCO'nun her iki listesindeki tek antik sehir" unvanina sahip Hattusa, milattan önce 1280'de Hititler ile Misirlilar arasinda yapilan ve tarihte bilinen ilk yazili antlasma Kades Antlasmasi'nin da imzalandigi baskent olarak biliniyor.

Kentteki diger önemli Hitit merkezi de ilk milli kazi alanlarindan biri olan Alacahöyük olarak biliniyor. Anadolu'nun bilinen ilk barajlarindan Hitit Baraji, kral ve prens mezarlari, Aslanli Kapi sfenksi, ziyarete açik arkeolojik kazi alanina ev sahipligi yapan Alacahöyük, kentte en çok ziyaretçi çeken mekanlarin basinda geliyor.

Hattusa ve Alacahöyük'ün yani sira Sapinuva, Eskiyapar, Resuloglu, Hüseyindede, Yörüklü gibi önemli kazi alanlarinda elde edilen buluntularin sergilendigi Çorum Müzesi, Bogazköy Müzesi ve Alacahöyük Müzesi de bünyesindeki onbinlerce eseriyle ziyaretçilerine görsel bir sölen sunuyor. Burada, bakim ve onarim çalismalarinin yapilmasi için Almanya'ya götürülen ve 94 yil aradan sonra 2011 yilinda Türkiye'ye getirilerek Bogazköy Müzesi'nde sergilenmeye baslanan Bogazköy Sfenksini görmek de mümkün.

Hattusa ve Alacahöyük'ün yani sira Ortaköy ilçesindeki Sapinuva ören yeri, buradaki bugday silosu ve Kybele kabartmasinin yer aldigi Incesu Kanyonu da görülmeye deger yerler arasinda geliyor.

Il Kültür ve Turizm Müdürlügü yetkilileri, Çorum'un özellikle tarih turizmi konusunda Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri oldugunu belirtti.

http://www.haberler.com/hitit-diyari-ziyaretcilerini-bekliyor-8585065-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..