Hitit Kralligi "HATTUSA"da Hayat Bulacak

UNESCO'nun "Dünya kültür mirasi" ve "Dünya bellegi" listelerindeki tek antik sehir unvanina sahip Çorum'un Bogazkale ilçesinde insa edilecek Hitit köyü ile 3 bin 500 yil önceki yasanti canlandirilacak.

Dogal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Çorum, Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasina ev sahipligi yapiyor. "Tarihi Milli Park" ilan edilen Bogazkale ilçesindeki Hititlerin baskenti Hattusa, antik sehri çevreleyen 6 kilometrelik surlari, anitsal kapilari, 71 metre uzunlugundaki yeralti geçidi, Büyükkale'deki sarayi, bugüne kadar açiga çikarilan 31 tapinagi, kentin kuzeydogusundaki Büyükkaya sirtlarinda açiga çikarilan çok büyük boyuttaki bugday silolari ve Yazilikaya Açik Hava Tapinagi ile görülmeye deger mekanlar arasinda yer aliyor.

Ören yerindeki bazi yapi ve mimari topluluklarin kusursuz biçimde korunmasi nedeniyle UNESCO tarafindan 28 Kasim 1986'da "Dünya Mirasi Listesi"ne, bilinen en eski Hint-Avrupali dili temsil eden çivi yazili tablet arsivleri de 2001 yilinda UNESCO tarafindan "Dünya Bellegi Listesi"ne alinan Hattusa'nin tanitilmasi ve turist sayisinin arttirilmasi amaciyla Bogazkale Kaymakamligi tarafindan çesitli çalismalar yürütülüyor.

Kaymakam Osman Aydogan, AA muhabirine, Hattusa'nin UNESCO'nun "Dünya Mirasi Listesi"ne dahil edilmesinin 30'uncu yili dolayisiyla çesitli proje ve etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Hattusa'nin tanitilmasi ve gelen turist sayisinin artirilmasi amaciyla geçen yil bir çalistay düzenlediklerini belirten Aydogan, ilçeye insa etmek istedikleri Hitit köyü projesinin çalistaya katilan akademisyenler ile kültür ve turizm alaninda çalismalar yürüten yetkililerce çok begenildigine dikkati çekti.

Ilçe merkezindeki 7 dönüm arazide kurulacak Hitit köyü projesinin Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) tarafindan da desteklendigini bildiren Aydogan, proje kapsaminda 1 milyon liranin üzerinde yatirim gerçeklestirilecegini dile getirdi. Söz konusu yatirim tutarinin büyük bölümünün OKA tarafindan, diger kisminin da Il Özel Idaresince finanse edilecegini anlatan Aydogan, insaat çalismalarina en kisa sürede baslanacagini ifade etti.

Hitit köyü ile Hititlerin 3 bin 500 yil önceki günlük yasantisinin canlandirilacagini vurgulayan Aydogan, "Antik kentimiz 3 bin 500 yillik oldugu için genelde eserlerimiz temel seviyesinde. Biz de o günün sartlarini canlandirmak ve turistlerimizi burada bir gece misafir etmek için Hitit mimarisi ile büyük bir Hitit köyü tasarladik. Ayni Hititler dönemindeki gibi tabani tas, üzeri kerpiçten olan, Aslanli Kapi'dan girilen, avlusu bulunan, içerisinde birçok dükkani barindiran, o günkü kral ve taht odasi, hapishanesi, ekmek firini, demir atölyesi bulunan bir yapi insa edecegiz." dedi.

Proje kapsaminda hediyelik satislarin yapilacagi dükkanlar, seyir terasi ve kafeterya da bulunacagina isaret eden Aydogan, "Amacimiz ziyaretçilere 3 bin 500 yil önce Hititlerin nasil yasadigini göstermek. Tanitim materyalleriyle 1 milyon liranin üzerinde yatirim yapilacak bir proje. Bunun su anda Türkiye'de yapilmis bir örnegi yok. Ilk defa Hitit tapinak mimarisiyle bir Hitit köyü insa edilmis olacak. Diger projelerimiz içerisinde bizim için en prestijli olani Hitit köyüdür." diye konustu.

Aydogan, Hititleri ve Hattusa'nin adini yeniden duyurup ilçeyi cazibe merkezi haline getirmek istediklerini vurgulayarak, projenin tamamlanmasiyla özellikle gelecek yildan itibaren yerli ve yabanci turist sayisinda ciddi artis beklediklerini kaydetti.

http://www.haberler.com/hitit-kralligi-hattusa-da-hayat-bulacak-8880875-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..