Hitit Tabletlerini Tiyatroya Uyarladilar

Yaklasik 4 bin yil önce yasayan Hititlerin geçirdigi veba salginini anlatan "Aglayan Sehir Hattusa" isimli tiyatro oyunu, Hitit Üniversitesi akademisyenleri ile ögrencileri tarafindan olusturulan tiyatro ekibince, Hitit Medeniyeti'nin baskenti Bogazkale ilçesindeki Hattusa Ören yerinde sahnelendi. Anadolu cografyasinda kurduklari devletle dönemin en önemli medeniyetlerinden olan Hititlerin yasantisi ve bir dönem karsilastiklari veba salgini, tiyatroyla anlatildi.

Egitimci ve yazar Erdal Sahin'in yazip yönettigi "Aglayan Sehir Hattusa", aralarinda Hititlerle ilgili arastirma yapan akademisyenlerin de bulundugu Hitit Üniversitesi Tiyatro Kulübü tarafindan Hitit Medeniyeti'nin baskenti Hattusa'da sahnelendi. Bogazkale Belediyesi'nin de katkilariyla Hattusa'daki Ören yerinde bulunan ve "Büyük Tapinak" olarak bilinen alanda kurulan sahnede sergilenen oyunda, Hitit krallarindan 2'nci Mursili döneminde ortaya çikan veba salgini, kraliyet ailesi ve halkin yasadiklari anlatildi.Hattusa ve diger Hitit kentlerinde yapilan arkeolojik kazi çalismalarinda gün yüzüne çikarilan Hitit tabletlerindeki metinlere göre hazirlanan oyunda, bir dönem yasanan veba salgininin yani sira, Hitit Krali 1'inci Suppililuma'nin kanunlari çigneyerek kardesi Tuthalia'yi öldürmesi, karisi Tavannana'yi saraydan göndererek, onun yerine de Babil Prensesi Malnigal'i saraya getirisi anlatiliyor.

Kaymakam Osman Aydogan, Belediye Baskani Osman Tangazoglu, ögrenciler ve ilçe halki, sahnenin önündeki alana serilen kilimler üzerine oturarak oyunu izledi. Nüfusu ve fiziki yapisi bakimindan Çorum'un en küçük ilçesi konumundaki Bogazkale ilçesinde yasayan vatandaslar ve ögrenciler, Hattusa Ören yerinde düzenlenen bir etkinlige ilk kez sahitlik etmenin heyecanini yasadi. Bazi vatandaslarin ise Büyük Tapinak'in etrafindaki tas ve kaya parçalarinin üzerine oturarak oyunu izledikleri görüldü. Hitit Üniversitesi'ndeki çesitli fakültelerde egitim gören ögrenciler tarafindan olusturulan tiyatro kulübü tarafindan sahnelenen oyunun senaristligini ve yönetmenligini Erdal Sahin yaparken, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sirgavaz ile ögretim görevlileri Nihal Gökçe ve Sefa Üzbey de oyunda rol aldi. Yaklasik iki saat süren iki perdelik oyunun sonunda Kaymakam Aydogan ve Baskan Tangazoglu, oyunculara çiçek takdim etti.

Belediye Baskani Osman Tangazoglu, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, bu tür etkinliklerin hem ilçenin hem de Hititlerin tanitimina büyük katki yaptigini söyledi.Hititleri önce Çorum halkina tanitmak istediklerini vurgulayan Tangazoglu, "Niyetimiz Hattusa'yi daha iyi tanitabilmek ama önce Çorumluya tanitabilmek. Çünkü Çorumlular burayi bilmiyor. Bogazkale deyince birçok insan Yozgat'in ilçesi saniyor. Öncelikle burayi Çorum'un kendi halkina tanitmak istiyoruz. Insallah bu tür etkinlikler devam edecek. Hattusa, Hattusa olali ilk kez böyle bir etkinlik yapiliyor. Üniversitemize tesekkür ediyoruz. Üniversitemizle yapacagimiz ortak çalismalarla Hattusa'yi daha ileri tasiyacagiz" ifadelerini kullandi. Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sirgavaz da Hattusa Ören yerinde ilk kez böyle bir etkinlik düzenlendigine dikkati çekerek, "Tamamen Hititçe çivi yazili metinlerden esinlenilerek yazilmis bir oyun. Oyuncularin hepsi gönüllü ögrencilerimiz. Ilçe halki provalarda bile bizi yalniz birakmadi. Eger böyle giderse Hititlere karsi bir farkindalik olusacagini düsünüyoruz" diye konustu. Yazar Erdal Sahin ise oyunun tamamen Hititologlarin yaptigi arastirmalarda elde edilen bilgilere gören kurgulandigini belirterek, oyunu baska kentlerde ve ülkelerde de sahnelemek istediklerini kaydetti.

http://www.haberler.com/hitit-tabletlerini-tiyatroya-uyarladilar-6587790-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..