Hitit Üniversitesi ve TITCK Arasinda Protokol

Hitit Üniversitesi ve Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu (TITCK) arasinda laboratuar hizmetleri alaninda isbirligi protokolü imzalandi. Protokol kapsaminda tibbi cihazlar basta olmak üzere ilaçlar ve kozmetik ürünlerinin analizleri Hitit Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Bilimsel Teknik Uygulama ve Arastirma Merkezi (HÜBTUAM) yapilacak.

Burada hazirlanacak raporlarla analizi yapilan tibbi cihaz, ilaç ve kozmetik ürünlerinin satisina izin verilecek. Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu Baskani Dr. Hakki Gürsöz, Hitit üniversitesi ile laboratuvar hizmetleri alaninda isbirligi yapacaklarini belirterek, bundan sonra basta tibbi cihazlar olmak üzere, ilaç ve kozmetik ürünlerin analizlerinin Hitit Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Bilimsel Teknik Uygulama ve Arastirma Merkezi (HÜBTUAM) yapilacagini açikladi.

Gerek saglik açisindan gerek gündelik hayattaki kullanimi nedeniyle bu ürünlerin son derece kritik ürünler oldugunu vurgulayan Dr. Gürsöz, ilaç ve tibbi cihazlarin saglik hizmetlerinin olmazsa olmazi olduguna isaret ederek, bu ürünlerin saglik hizmetlerinde son derece büyük bir öneme sahip olduguna dikkat çekti. Kurum olarak kozmetik ürünlerinden de sorumlu olduklarini açiklayan Dr. Gürsöz, “Bunlarinda güvenli kullanimlari çok önemli. Bunlar günlük hayatimiza dogrudan temas eden ürünler. Dogumdan ölüme kadar hayatin her alaninda günlük yasantimizin içerisinde olan ürünler. Bunlarin güvenli olarak kullanilmalari çok önemli. Güvenli olmalari, kaliteli olmalari, etkili olmalari çok önemli. Özellikle güvenlik vurgusu yapiyorum. Bunlari kullanan insanlarin gönül rahatligi ile kullanmalarini saglamamiz gerekiyor. Bunun yolu laboratuvardan geçiyor. Güvenli kullanim esittir güvenli ürün demek. Güvenli ürün esittir laboratuvar demek. Saglam bir laboratuvar alt yapiniz olursa bunlarin testlerini yaparsiniz. Analizlerini kontrollerini yaparsiniz. Uygunluklarini verirsiniz güvenli ürün dersiniz. Ondan sonra da piyasada bu ürünler gönül rahatligi ile kullanilabilir” dedi.

Bilimsel Teknik Uygulama ve Arastirma Merkezi’ni (HÜBTUAM) kurulusundan gelisim sürecine kadar yakindan takip ettiklerini teknik özelliklerini incelediklerini anlatan Gürsöz, “Alt yapisi gayet uygun. Kullanilan laboratuvarin fiziki mekânlari cihaz alt yapisi yerinde. O zaman bu isbirliginin yapilabilirligine kanaat getirdik. Bundan sonra ki süreçte belli ürünlerin analizlerini Ankara’da üniversite yetkililerine teslim edecegiz. Ürün numunelerini alacaklar. Bu ürünlerimize laboratuvarlarda uygunluk testleri yapilacak. Bu çalismanin neticesinde raporlarini bize iletecekler. Bizde burada verilen raporlara göre o ürünlerin piyasadaki durumlarina karar verecegiz. Ürün uygunsuzdur, güvensizdir derlerse piyasada kullanilan o ürünü geri çekecegiz. Uygundur derlerse halkimiz bunu kullanabilir. Hekimlerimiz tibbi cihazi rahatlikla hastalarina kullandirtabilirler diyecegiz. Analiz alanindaki isbirligi bizim için çok önemli. Özellikle halk sagligi açisindan güvenli ürün kullanimi açisindan biz bunu çok önemsedik. Bir yillik bir çalismanin hazirligi sonunda bugün imzamizi attik. Çorum ve ülkemiz için hayirli olmasini temenni ediyorum” diye konustu.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, Bilimsel Teknik Uygulama ve Arastirma Merkezi’ni kurarken amaçlarinin Çorum’a ve bölgeye hizmet etmek oldugunu belirterek, Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu (TITCK) ile yaptiklari protokolü bu anlamda önemsediklerini söyledi.

Genç bir üniversite olmalarina ragmen kendilerinden önce kurulan üniversitelerin refleksiyle hareket ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Reha Metin Alkan, merkezin sadece üniversitenin kendi testlerini, deneylerimizi yapacaklari mekânlar degil kamu kurumlariyla isbirligine vesile olacak, katma deger saglayacak yöntemin ara yüzü olmasini arzu ettiklerini, bu yüzdende merkezin daha temeli atilmadan kalite konseptini ön plana çikararak bu dogrultuda çalisma yaptiklarini ve hizli bir yol kat ettiklerini dile getirdi. Ilk amaçlarinin merkezde bilimsel arastirmalar yapilmasi oldugunu anlatan Alkan, “Artik ekonomik olarak güçlü olmak zorundayiz. Ar-Ge’ye yatirim yapmak zorundayiz. Dünya hizla degisiyor. Bizde bu sürecin disinda kalamayiz. Gücümüz yettigimizde bu laboratuvarlarimizin Ar-Ge çalismalarina katki yapacak sekilde yönlendirmeye gayret ediyoruz. Türkiye’de 170-180 üniversitemiz var. Bu üniversiteler arasinda ön plana çikmak istiyorsak, rekabet gücümüzü artirmak istiyorsak üniversite olarak bunlarla bu ortaya çikacaktir. Bunlarla bir farkindalik olusturacagiz. Ankara’ya yakin olmamiz bir avantaj. Önümüzdeki yil Tip Fakültemize ögrenci alimina basliyoruz. Gelecek yildan itibaren ögrencilerimiz burada egitime baslayacaklar. Saglik Bakanligi ile yaptigimiz afiliasyon muazzam bir model. O olmasaydi bizim Tip Fakültesi’ni kurmamiz mümkündü ancak hem ciddi bir enerji hem de para kaybimiz olurdu. Biz bu afiliasyonu çok iyi degerlendirdik. 94 ögretim elemanimiz var. Bu muazzam bir rakam. Tipta iddiali bir sekilde geliyoruz” ifadelerini kullandi.

http://corumhakimiyet.net/Detay/69750/hitit-universitesi-ve-titck-arasinda-protokol.aspx#.WAuef-CLShc

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..