Hititoloji Kongresine 20 Ülkeden 200 Bilim Adami Katildi

Hitit Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen 9. Uluslararasi Hititoloji Kongresi, 20 ülkeden 200 bilim adaminin katilimi ile basladi.

Kongre Baskani Prof. Dr. Aygül Süel, 9. Uluslararasi Hititoloji Kongresi'ni gerçeklestirmek üzere toplandiklarini belirterek programda hitap etmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi. Süel, ''Çorum sehri bir kongrede daha bizlere ev sahipligi yapiyor. Bizler Türkiye'den ve dünyanin çesitli ülkelerinden gelerek, burada dünyadaki en önemli uygarliklardan biri olan Hitit medeniyetini konusmak ve bilimsel arastirmalarimizi paylasmak üzere toplandik. ''dedi.

Hitit uygarliginin besigi olan Çorum'da 24 yil önce baslayan ve uluslararasi bir boyut kazanarak yurt disinda da devam eden Kongreye Çorum'un besinci kez ev sahipligi yaptigini ifade eden Süel, günümüzde ise bu kongrelerin bu alanda çalisan her bilim adaminin merakla bekledigi degerli toplantilar haline geldigini kaydetti. 

Kongrede günümüzden 4 bin yil önce Anadolu'da ilk siyasi birligi olusturan Hititler'in her yönüyle tartisilacagi, son birliktelikten bu yana ortaya çikan arkeolojik ve filolojik verilerin, yapilan çalismalarin degerli bilim insanlari tarafindan sunularak Hitit medeniyetinin biraz daha aydinlatilacagini kaydeden Aygül Süel, ''Bu kongrede dikkat çeken önemli hususlardan birinin de genç bilim adamlarinin kongreye katilimlarinin arttigi ve Hititoloji üzerinde çalisan ülkelerin sayisinin da artmasini görmemizdir'' ifadelerini kullandi. 

Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdür Yardimcisi Zülküf Yilmaz ise toplumda herkesin farkinda olarak ya da olmayarak Hititlere karsi bir sevgisinin oldugunu ifade ederek meydana gelen bu sevginin nasil cereyan ettigini de irdelemekte fayda oldugunu belirtti.

Tarihte pek çok yeniliklerin ve ilklerin yasatildigi bir uygarliktan bahsedildiginin altini çizen Zülküf Yilmaz, M.Ö. 1700-1800'lü yillarda Hititler'in Anadolu'da var oldugunu ve hiçbir mukavemet ile savas emareleri görmeden Hititlerin Anadolu'ya geldiklerini belirterek insanlarla çok iyi bir iletisim halinde olduklarini aktardi. 

''Hititlerin kisaca bölgeye savas ve nefreti getirmedigini, bulunduklari topluma dostlugu, barisi ve bayindirligi getirdigini, bu süreçte kendilerini de gelistirdiklerini biliyoruz. ''diyen Yilmaz, bazi bilim insanlarinin Hititler'in sosyal yasantilarini incelediklerinde günümüzle birçok benzerligin ortaya çiktigini ifade ederek Hacivat-Karagöz figürlerinin bu çerçevede örnek gösterilebilecegini sözlerine ekledi. 

Çorum Valisi Sabri Basköy de ''Bu Kongrede ümit ediyorum ki Hitit medeniyeti ile ilgili çok güzel bildiriler gerçeklesmis olacak. Hitit Medeniyeti denince Çorum Ilimiz akla geliyor çünkü Hitit uygarliginin baskenti Hattusa ve ticaret baskenti Sapinuva ilimizde bulunuyor. ''diye konustu. 

Çorum'da 5 ayri yerde kazilarin devam ettigini, bunlarin; Hattusa, Alacahöyük, Sapinuva, Eskiyapar ve Resuloglu oldugunu belirten Sabri Basköy, Valilik olarak hemen hemen tüm kazi evlerini ziyaret ettiklerini ve her ziyarette gelen talepleri sür'atle yerine getirmeye çalistiklarini dile getirdi. 

Çorum'un arkeolojik alan yönünden oldukça zengin oldugunu, 5 ayri kazida elde edilen buluntularin Ekim-Kasim aylari gibi düzenlenen çalistayda bir araya getirilerek kitap haline dönüstürüldügünü belirtenBasköy, ''Her sene yapilan çalistaylar, 3 yilda bir Çorum'da gerçeklestirilen kongrede tekrar bir araya getirilerek daha anlamli ve farkindalik yaratacak düzeyde tüm dünyaya sunuluyor'' dedi.

Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise açiklamasinda ''Hititoloji henüz çok genç bir bilim dali olmasina karsin, bu alanda çalismalar yapan sadece ülkemizde degil, dünyanin farkli üniversite ve arastirma kurumlarinda çalismalar yapan bilim insanlarinin yapacagi arastirmalar için de büyük bir potansiyele sahiptir ''ifadelerini kullandi.

Ilki 1990 yilinda Çorum'da gerçeklestirilen ve bugün yine kentte ama üniversite ev sahipliginde 9'ncusunu düzenledikleri Uluslararasi Hititoloji Kongreleri, Hitit kültürü ve tarihinin yani sira Anadolu tarihine de yepyeni boyutlar kazandirdigini ifade etti.

Bugün açilisini gerçeklestirilen kongrede, 80'i Türkiye'den 116'si yurtdisindan olmak üzere 23 ülkeden 200'e yakin degerli bilim insaninin konuyla ilgili en yeni çalismalarini paylasarak, bir sonraki kongreye daha büyük hedef ve beklentilerle hazirlanacak çalismalarin fitilini atesleyeceklerini belirten Rektör Alkan, ''Üniversitemiz bünyesinde arkeoloji ve hititoloji bölümleri ile Hitit Uygarligi Uygulama ve Arastirma Merkezi'nin bulunmasi, kentimizin sahip oldugu kültür mirasinin anlasilmasi, korunmasinda sorumluluk bilincinin olusturulmasi ve gelecek nesillere aktarilmasinda önemli rol oynamaktadir. Hitit Üniversitesi olarak Hititoloji Kongrelerinin gerçeklestirilmesinde üstlenmis oldugumuz yürütme görevinden dolayi gururluyuz. ''

http://www.haberler.com/hititoloji-kongresi-ne-20-ulkeden-200-bilim-adami-6438302-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..