ISGEM’in Dogal Gaz Sorunu Çözülüyor

“ISGEM Tokat, Kastamonu ve Malatya Isletici Kurulus Temsilcileri ve Personel Egitim Toplantisi” Tokat’ta yapildi. Toplantinin açilisinda konusan Vali Cevdet Can ISGEM’in modern bir Ahilik teskilati oldugunu söyledi.

Tokat, Kastamonu ve Malatya’da üç ISGEM kurulmasi ve bu ISGEM’ler arasinda isbirligi projesi kapsaminda yöneticilere ve personele yönelik olarak Tokat’ta egitim toplantisi düzenlendi.

Toplantinin açilisina Vali Cevdet Can’in yani sira AB ISGEM Proje Ekip Lideri Peter Charles Milford, Tokat Esnaf ve Sanatkarlari Odalari Birlik Baskani ve ISGEM Yönetim  Kurulu Baskani Mehmet Bekçi, Kastamonu ve Malatya ISGEM temsilcileri, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Recep Gökçe ve ilgili kurum ve kurulus temsilcileri katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Tokat ISGEM Is Gelistirme Uzmani Izzet Çevik tüm dünyada girisimciligin büyük bir deger oldugu dikkate alindiginda, ISGEM gibi girisimcilere destek saglayan kuruluslarin son derece önemli oldugunu söyledi. Çevik, herhangi bir ülkeden model alma yerine o modelin olusumuna katki saglamanin daha anlamli olacagina dikkat çekti.

Programda bir konusma yapan Vali Cevdet Can basarisizlik kelimesini hiçbir zaman kullanmak istemedigini ifade ederek bir Çin atasözünü örnek verdi; ”O gün için topraginiza yagmur düsmüyorsa elinizdeki tohumlari bulutlara serpin, oradan yesererek bir gün mutlaka düser.” Üç ili de yakindan taniyan bir insan olarak bu illerin bir araya gelmesinin son derece isabetli bir karar oldugunu söyleyen Vali Can konusmasini söyle sürdürdü; “El sanatlari, insan kültürü, toprak kültürü bakimindan bu iller birbirine çok benziyor. Üç ISGEM, üç kardes kurulus olarak birbirlerinin eksikliklerini tamamlayacak sekilde isbirligine devam ettikleri sürece mutlaka basarili olurlar. Bu üç vilayetin de geçmislerinde barindirdiklari tarihsel birikim ve TICARET son derece önemlidir” dedi. ISGEM’lerin gelismesinin temelinde Ahilik ve Vakif teskilatinin yattigini ifade eden Vali Can, bu teskilatlarin tarihten bu güne kadar bu üç ilde de çok güçlü oldugunu dile getirdi.

ISGEM projesinin son derece yerinde bir proje oldugunu ifade eden Vali Can Tokat’ta olusturulan “Kurumsal Yönetim Birligi” çalismalarini “Biz yeni bir yönetim birligi olusturuyoruz Tokat’ta. Ilin problemlerini gruplandirdik. Tarim, turizm, yatirim, proje, egitim gençlik ve sosyal hizmet gruplari. Bu gruplar alt gruplara ayrilacak. Dolayisiyla Tokat’ta bir modellemeyle Türkiye’ye örnek olacagiz. Bu modelleme is yapan insanlari bir araya getiriyor” diyerek ifade etti. Organize Sanayi Bölgesi’nin dogalgaz sorununun Temmuz-Agustos aylarinda sona erecegini de dile getiren Vali Can; “ISGEM’de Tokat’in gelecegine dönük katma deger üretecek insanlar bir araya gelecek ve el sanatlari orada gerçeklesecek. Ot kökünde kurur kökünde yeserir. Biz kökümüzde yeserecegiz. 16. yüzyilda Tokat’ta 16 bin insan yasiyordu. O tarihte Istanbul’un nüfusu 50 bin. Tokat o dönemde ülkenin bakir, dokuma ve gida üssü seçilmis. 15 bin nüfusun 1500’ü tüccar. Biz tarihimizden gelen bu zenginligi gelecege tasiyacagiz” dedi. Vali Can basarinin formülünü de 2K ve 2G ile özetlerken “2K-2G: “Kaliteli olacagiz, kapasitemizi artiracagiz, güven ortami olusturup insanlarin yüzünü güldürecegiz.” sözleriyle konusmasini sonlandirdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi rekabetçi sektörler programi seçili yörelerde “Tokat, Malatya ve Kastamonu” üç yeni ISGEM kurulmasi ve ISGEM’ler arasi ag olusturulmasi projesi AB teknik yardim ekip Lideri Peter Charles Milford da toplantida bir konusma yapti.

Milford yaptigi konusmada bugün gerçeklestirilecek olan egitimin sürekli yapilan egitimlerin bir parçasi oldugunu, Avrupa’daki organizelerin Türkiye’ye nasil adapte edilecegi konusunda görüsmeler yapacaklarini ifade etti. Milford konusmasini söyle sürdürdü; “Dünya gittikçe küçülen bir yer haline geldi. 20 yil önce bir seyahat ettigimde ailemle irtibatim kopuyordu. Bilgisayarlar araciligiyla artik bütün islerimizi halledebiliyoruz, bilgi paylasabiliyoruz, ürünlerimizi satabiliyoruz. Bütün bunlari yapmak için seyahat etmemiz gerekmiyor artik. ISGEM’ler araciligiyla yapmaya çalistigimiz sey büyüme kapasitelerini gelistirmek. Büyümeye firsat olan alanlarda bu kapasiteleri artirmaya çalismak. Biz ISGEM çerçevesinde gelistirebilecegimiz is kollari ariyoruz. Dört yillik süre içinde biz de onlara kapasite artirma konusunda destek saglamayi planliyoruz. Ancak bu dört yilsonunda biz onlari ortada birakmayacagiz. Dört yil boyunca onlar da bunu nasil devam ettireceklerine dair çok sey ögrenmis olacaklar. Burada bizim için önemli olan kamu giderleri kismi. Burada kurulan üç ISGEM AB Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin destegiyle saglandi. Ancak dogrudan fonlama saglanan baska ISGEM’ler de var. Eger ileriye yönelik bu islerin gelistirilmesi konusunda bizler yardimci olabilirsek harcadigimiz bütün bu paralar bosa gitmemis olur.”

http://tokatgazetesi.com/hll_haber_detay.php?id=26217#.VQaq0I6sXUc

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..