Kadin Dostu Iyi Uygulama Örnekleri Ödül Töreni

Samsun'da kamu kurumlari, belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin kadin dostu uygulamalari, ödüllendirildi.

Büyüksehir Belediyesi Güzel Sanatlar Merkezi'nde Samsun Valiligi, Il Kadin Haklari Koordinasyon Kurulu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi AB Bilgi Merkezi ve Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) isbirliginde "Dünya Kadina Karsi Siddetle Mücadele Günü" konulu seminer ile "Kadin Dostu Iyi Uygulama Örnekleri Ödül Töreni" düzenlendi.

Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Baskani Doç. Dr. Sirin Dilli, seminerde yaptigi konusmada, toplumsal cinsiyet esitligi konusunda kadina odaklanildiginda sadece fiziksel siddete maruz kalmadigi, birçok alanda siddet uygulandiginin ortaya çiktigini söyledi.

Saat 22.00-23.00 civarinda kadinin sokakta yürüyememesinin psikolojik bir siddet oldugunu savunan Dilli, "Bir genç kiz olarak egitim hakkina erismemize ragmen yasadigimiz mahalleye göre belirli saatlerden sonra disari çikamayabiliyoruz. Aslinda bu gerçek dünyanin pek çok yerinde var. Paris'te de yasasaydik bazi mahallerinde 22.00'den sonra sokaga bir kadin olarak yine çikamazdik." dedi.

Kadinin da bunaldiginda yürüyüs yapma ihtiyaci olabilecegine dikkati çeken Dilli, "Tabii ki güzel gelismeler de var. Bu toplum sadece erkeklerden ibaret degil. Toplum, kadin ve erkegiyle saglikli iletisim kurdukça saglikli ve siddetten uzaklasan bir toplum olacaktir. Türkiye tarihinde egitim hakkimiza baktigimizda, Tanzimat ile egitim hakkini elde etmis sayili ülkelerden biriyiz. O nedenle Müslüman ülkeler arasinda daha ileri bir noktadayiz." diye konustu.

Dilli, fiziksel siddetin kadinin karsisina hukuki ve saglik yönüyle de çikabildigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Dünya Saglik Örgütünün 2002 yilinda bir tanimi var. Fiziksel güç veya kuvvete dayanarak insanlari ezmek, sindirmek, korkutmak, toplum hayatindan ayri düsürmek, sadece sahsa degil, topluluga bunu yapmak, fiziksel zarar ve buna bagli olarak psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Siddetle kadini sindirdiginiz zaman, bir dayakçi koca olarak o kadinin kendine saygisini, öz güvenini yok ediyorsunuz. Ailesinin ona yaklasimi da farkli olmaya basliyor. Güvensiz bir anne, güvensiz bir es, toplumdan yavas yavas silinen bir birey olusturuyorsunuz. Bir hiçe adim adim indirgeniyorsunuz. Dolayisiyla psikolojik bir sorun, aslinda siddettir."

Ondokuz Mayis Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Yasemin Yüce Tar ile Kadin Dayanisma Vakfi Yönetim Kurulu Üyesi Sevin Ünal da seminerde sunum yapti.

Konusmalarin ardindan kamu kurum ve kuruluslari, belediyeler ve çesitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kadin istihdami, topluma ve ekonomiye kazandirilmasi yönüyle hayata geçirdikleri projeler dolayisiyla ödüllendirildi.

Programa Samsun Valisi Ibrahim Sahin, Il Jandarma Komutani Albay Ünsal Agaoglu, Il Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Il Müftüsü Veysel Çaki, Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdürü Tekin Balci, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile kaymakamlar, ilçe belediye baskanlari ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katildi.

http://www.haberler.com/kadin-dostu-iyi-uygulama-ornekleri-odul-toreni-8990689-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..