"Kadin Istihdaminin Yüzde 1 Artmasiyla Gelen 80 Milyar Dolar"
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Baskani Orhan Turan: "Dünyada kadin istihdaminin yüzde 1 artmasi gayri safi milli hasilayi 80 milyar dolar artiriyor. 2025 yilina kadar eger tam olarak cinsiyet esitligi saglanabilirse dünya ekonomisine 28 trilyon dolarlik ek katki saglamak mümkün""Potansiyelimizin yarisini kullanmadan kalkinma hikayesi de yaratmamiz mümkün degildir. Kadinlarin aktif katilimi üretim, bereket, refah ve kalkinma sagliyor"
Türk Girisim ve Is Dünyasi Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Baskani Orhan Turan, "Dünyada kadin istihdaminin yüzde 1 artmasi gayri safi milli hasilayi 80 milyar dolar artiriyor. 2025 yilina kadar eger tam olarak cinsiyet esitligi saglanabilirse dünya ekonomisine 28 trilyon dolarlik ek katki saglamak mümkün." dedi.
Turan, Samsun Kadin Haklari Koordinasyon Kurulunca Sehit Ömer Halisdemir Salonu'nda gerçeklestirilen "Kadin El Emegi Çarsisi 1919"un açilisinda "Hayata imza atan kadinlar" temasiyla düzenlenen konferansta, TÜRKONFED'in 40 bin firmayi ve 244 dernegi temsil ettigini söyledi.
Bu dernekler arasinda 41'ini kadin derneklerinin olusturdugunu aktaran Turan, dünya ve Türkiye'nin siyaset, ekonomik, toplumsal ve sosyal olarak köklü bir degisim ve dönüsüm geçirdigini anlatti.
Ülkelerin rekabetçiliginin ekonominin yani sira toplumsal hayatta yarattigi degeri sürdürülebilir kalkinmada da etkin kullanmaya sürükledigine isaret eden Turan, "Bu noktada kadinin ekonomik hayata aktif katilmasi ülkelerin refah seviyesini artirirken kalkinmanin da önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Tek kanatla uçmak nasil mümkün görülmüyorsa toplumun yarisini olusturan kadinlarin hayatin her alanina aktif katilimi olmadan da kalkinma ve rekabetçilik pek mümkün görülmüyor." ifadesini kullandi.
Turan, Türkiye'nin istihdam ve is gücüne katilimda önemli bir ivme yakaladigini vurgulayarak, söyle devam etti: "Avrupa Birligi ve içinde yer aldigimiz G-20 ülkeleri ile ülkemizi kiyasladigimizda katedecek çok yolumuz oldugunu da görüyoruz. Ülkemizde kadinlarin is gücüne katilma orani yüzde 34'lerde seyrederken, AB'de bu oran yüzde 50'dir. Son 10 yilda kadin istihdaminda yüzde 7'lik artis var ama toplumun yarisini olusturan kadinlarin sadece pozitif ayrimcilikla degil, tam teshis ile is hayatina katilmasi, büyüme ve siçramada önemli bir fark yaratmasi ile mümkün görülüyor. Dünyada kadin istihdaminin yüzde 1 artmasi gayri safi milli hasilayi 80 milyar dolar artiriyor. 2025 yilina kadar eger tam olarak cinsiyet esitligi saglanabilirse dünya ekonomisine 28 trilyon dolarlik ek katki saglamak mümkün."
Türkiye'de kadin ve erkeklerin tam olarak istihdama katilmasi durumunda gayri safi milli hasilanin yüzde 30'dan fazla artacagina dikkati çeken Turan, sunlari kaydetti: "Kadin elinin ve emeginin degmedigi ülkelerde ekonomik kayiplar da yüzde 30'lara kadar çikiyor. Ekonomide kadin erkek esitliginin kapanmasi için 202 yil beklemek zorundayiz. Oysa ülkemizin yüzyil degil, 1 saniye bile kaybedecek zamani yoktur. Potansiyelimizin yarisini kullanmadan kalkinma hikayesi de yaratmamiz mümkün degildir. Kadinlarin aktif katilimi üretim, bereket, refah ve kalkinma sagliyor."
Konferansta Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyüksehir Belediye Baskani Zihni Sahin, Samsun Is Kadinlari Dernegi Baskani Münevver Ugurlu da konusma yapti.