Kamu-Üniversite-Sanayi Is Birligi Gelisiyor

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, kamu-üniversite-sanayi is birligini güçlendirmek amaciyla Samsun Organize Sanayi Bölgesinde(OSB) bir dizi ziyarette bulundu.

 

Ziyarete; Rektör Bilgiç’in yani sira Rektör Yardimcisi ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Mehmet Kuran, Rektör Danismani Prof. Dr. Murat Terzi, Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Selahattin Altunsoy, Yesilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Kamu-Üniversite-Sanayi Is Birligi (KÜSI) Il Temsilcisi Doç. Dr. Kemal Yildizli, OMÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Naci Kurgan, Samsun Teknopark Genel Müdürü Bugra Çolak, OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Yöneticisi Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Mortas ve beraberinde Osman Özsoy eslik etti.

 


Ziyaretin ilk duragi Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) olurken Rektör Bilgiç ve beraberindeki heyete OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OSB’de kurulan OKA’nin yeni binasini tanitti. Ziyarette Genel Sekreter Özen, OKA’nin faaliyetleri, projeleri ve isleyisi hakkinda kapsamli bilgilendirmede bulundu. Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, OKA’yla olan is birliklerinin önemine vurgu yaparak bu kapsamda gerçeklestirilen yatirimlarin karsilik bulmasi gerektigine dikkat çekti. Konusmasinda akademisyenlerle olacak diyalog ve iletisimin saglikli ve nitelikli olmasi gerektigini belirten Rektör Bilgiç, "OMÜ ülkemizin ve bölgemizin gelismesinde yaklasik 2 bin 300 akademisyeniyle önemli bir kaynaga sahip. Yesilyurt Demir Çelik MYO’muzun burada olmasi önemli bir avantaj teskil ediyor. OKA’nin da artik burada faaliyet gösterecek olmasi her seyden önce ayni çati altinda olmamizi saglayacak. O nedenle elimizdeki mevcut yatirim projelerini ne kadar çok kullanabilirsek hedefledigimiz amaçlara o kadar çok yaklasmis oluruz" dedi.

 

OKA’nin ardindan Yesilyurt Demir Çelik MYO’ya geçen Rektör Bilgiç ve kendisine eslik eden heyet burada ögretim elemanlariyla bir araya geldi. Toplanti salonunda MYO Müdürü Doç. Dr. Yildizli, okulun Türkiye’de OSB içinde kurulu 8 okuldan biri olduguna isaret ederken “Teknik alt yapimizi güçlendirmek ve de nitelikli tekniker yetistirmek maksadiyla Yüksekögretim Kurumundan yaklasik 2 milyon TL’ye ulasan Türkiye’nin en büyük ikinci finansal destegini aldik. Bununla beraber 7033 sayili Kanun geregi OSB firmalariyla yapacagimiz is yeri egitimi protokolleri dogrultusunda tüm egitim-ögretim programlarimizi yenileyip güncelledik. Artik is yeri egitimlerimizle ögrencilerimiz daha tecrübeli ve nitelikli mezun olabilecekler” diye konustu.

 

 

Ziyaretlerin bir sonraki adimi SAMPA Otomotiv oldu. Firmanin Genel Müdür Bülent Üstündag, sirketin istihdam-üretim kapasitesi ve Yesilyurt Demir Çelik MYO ile olan is birlikleri sürecini “Üniversitemize ayrilan kontenjan sayisini 90’dan 115’e çikardik. Firma bünyesinde çalisan AR-GE personelimiz 70 kisi; lisans mezunu çalisan sayimiz ise 350 civarinda olmakla birlikte bu personelimizin yüzde 4’ü engelli statüsünde. Ilaveten 6 yurt disi istirakçisi ile 200 kisi daha firmamiz bünyesinde. Bu çalisanlarimizla birlikte 30 bin agir vasita yedek parçasi üretiyoruz ve dünyanin bu alanda üretim yapan sayili firmalarindan biri konumundayiz. Ayrica sunu da vurgulamak gerekir ki bir agir vasita tasitinin motor hariç yüzde 80’ini üretme potansiyeline sahibiz. Nitelikli is gücümüzü arttirmak için Yesilyurt Demir Çelik MYO’nun Otomotiv Programi ögrencilerinin is yeri egitimi almasina yönelik protokol hazirligindayiz” sözleriyle aktardi.

 

OMÜ Makine Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Naci Kurgan mühendislik disiplininde is yeri egitimi öneminin altini çizerek “Mühendislik egitiminde artik 4+1 modeline geçmek gerekiyor ve bu yönde adimlar atilmali” dedi.


Söz alan Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Selahattin Altunsoy ise sanayide kapasite fazlasi olusmasi durumunda, üretim ihtiyaci duyulan alanlarda firmalarla koordinasyonun saglanmasinin bölge ve ülke yararina olacagini ifade etti.

 

Ziyaret programinin son etabinda, Türkiye’nin savunma sanayinde en basarili firmalarindan Samsun Yurt Savunma Sanayi (SYS) ziyaret edildi. Ziyarette Rektör Bilgiç ve beraberindeki heyete, SYS Yönetim Kurulu Baskani Hayrullah Zafer Aral ve sirket CEO’su Utku Aral ile Isletme Müdürü Haldun Yanik rehberlik etti. Sirketin toplanti salonunda agirlanan konuklara, Utku Aral tarafindan SYS’nin Türkiye’deki organizasyon yapisi hakkinda kisa bir sunum yapildi. Utku Aral ulusal ve uluslararasi birçok proje basvurusu yapilmasina ragmen söz konusu projelerde gelismis mühendislik metotlarina ve yeni yazilimlara ihtiyaç oldugunu dile getirdi. Aral devaminda “Bu anlamda firmalar, üretimde robotik teknolojilere entegre olabilmeli; kalifiye programlayici ve yazilimcilar yetistirilmeli” sözlerine yer verdi.

 

Yönetim Kurulu Baskani Hayrullah Zafer Aral da ziyarette orta teknolojili üretimden yüksek teknolojili üretime geçmek için üniversitelerle çalismak gerektigine vurgu yaparak, “Yüksek teknolojiyi Samsun’a yerlestirmek gerekiyor. Bu bakimdan KOBI’lerin seri ve hassas üretime alistirilmasi önem arz ediyor. Dolayisiyla bu hamleler yapilirsa bölgemizde savunma sanayi kümelesmesi olacaktir ve böylelikle de mezunlar Samsun’dan kopmayacaklardir. Bu açidan sanayi ile üniversiteyi bulusturamazsak geride kaliriz. Yapmamiz gereken su: Samsun sehri hedeflerini belirlemeli ve bunlari Üniversiteye sunmali. Kisacasi gelecek için birlikte çalismamiz lazim” seklinde konustu.

 

Prof. Dr. Mehmet Kuran ise konusmasinda markalasmayi öne çikararak fikrî ve sinai mülkiyet haklari hususunda OMÜ TTO ve Teknopark olarak savunma sanayi projelerinde her zaman çözüm ortakligi kurmada yardima hazir olduklarini söyledi.

 


Toplantinin sonunda Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, ihtiyaç duyulan alanlarda nitelikli insan kaynaginin yetistirilmesi ve savunma sanayi projelerinin hazirlanmasinda OMÜ’nün akademisyen ve altyapisiyla is birligi ve iletisime açik olacagini vurgulayarak firma yöneticilerine heyet adina tesekkür etti. Ziyarette yani sira, Rektör Bilgiç ve beraberindekiler SYS bünyesinde yeni açilan AR-GE Merkezini gezerek çalisanlarla sohbet etti. https://www.bafrahaber.com/kamu-universite-sanayi-is-birligi-gelisiyor--178090.html

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..