Karadeniz'in Ilk Damizlik Koç Ve Teke Üretim Merkezi Tokat'ta Açildi

TOKAT Koyun Keçi Yetistiriciler Birligi'nce Karadeniz Bölgesi'nin ihtiyacinin karsilanmasi için damizlik koç ve teke üretim merkezi kuruldu. Merkez, Karadeniz'de ilk, Türkiye'de ise 3'üncü tesis olma özelligi tasiyor.

 


Tarim ve Orman Bakanligi'nin 'Milli Tarim Projesi' kapsaminda kurulan Damizlik Koç, Teke Üretim Merkezi, toplam 1 milyon 400 bin liraya mal oldu. Tesisinin yapim maliyetinin yüzde 40'i devlet, yüzde 60'i ise birlik tarafindan karsilandi. Toplam 50 dönümlük arazi üzerine insa edilen, 2 bin metrekare kapali alana sahip tesis ile özellikle küçükbas yetistirmek isteyenlerin damizlik ihtiyaci karsilanacak.

 

'Milli Tarim Projesi' kapsaminda merkezi kurduklarini belirten Damizlik Koyun Keçi Yetistiriciler Birligi Baskani Turan Saldiricier, "Buradaki amacimiz, Türkiye'deki hayvanlarin gen islahinin yapilabilmesidir. Buradaki koçlarimiz, Tokat'ta 4 tane islah projemiz var. Orada seçilen hayvanlarimiz burada. Yetistiricilerimizdeki hayvanlarin et, süt ve yapagi daha kaliteli hale gelmesini istiyoruz. Tokat'ta 220 bin küçükbas mevcudumuz var. Biz eger Tokat'taki hayvanlarda 1 kilogram artirim yaptirabilirsek 220 bin kilogram et fazlasi demektir. Türkiye et ithal eden bir ülke. Amacimiz; bu et ithalatini minimuma indirebilmek, Türkiye ve Tokat hayvanciligini gelistirebilmek. Bu tesisin bir özelligi de Karadeniz Bölgesi'nde tek tesis. Öncelikli hedefimiz Tokat yetistiricisi. Genel hedefimiz Karadeniz Bölgesi. Yani Karadeniz'de asagi yukari 20 il var. Bu 20 ilin damizlik ihtiyacini buradan karsilamayi düsünüyoruz. Karayaka irkinin merkezi Tokat'tir. En iyi karayakalar, irki bozulmamis, genetik mutasyona ugramamis irk olarak karayaka irki Tokat merkezdedir. Erbaa, Karayaka beldesindedir. Karadeniz'de de bizim disimizda böyle bir tesis yok. Türkiye'de küçükbas yetistiriciligi yapmak isteyen insanlarimiz gelip buradan koç temin edebilecekler" diye konustu.   

 

Ileride laboratuvar çalismalarini da yapacaklarini dile getiren Baskan Saldiricier, "Küçükbasta gen aktarimi babadan olur. Güzel, kaliteli damizlik vermeniz lazim ki nitelikli kuzu veya oglak yetissin. Biz eger nitelikli damizlik koçlari verip et, süt, yapagi olarak artirim saglayabilirsek Türkiye'nin hayvancilik alaninin daha da açik olacagini düsünüyoruz. Tokat Damizlik Koyun Keçi Yetistiriciler Birligi olarak bizim buradaki hedefimiz 1500 baslik bir disi damizlik elde etmek. Yani ilerleyen günlerde hayvanciliga baslamak isteyen bir genç arkadasimiz geldigi zaman hiçbir yerde damizlik aramasina gerek yok. Buraya gelip 'Ben damizlik hayvan almak istiyorum. Hayvanciliga baslamak istiyorum' dedigi zaman buradan çok rahat bir sekilde temin edebilecek. En azindan gözü arkada kalmayacak. Buradaki yapilan islerin hepsi bilimsel çalisma ile olacak. Bizim dünya piyasasinda var olabilmemiz için dededen, neneden kalma usullerle bu hayvanciligi götüremeyiz. Bilim ile tecrübeyi bulusturacagiz. Bulusturduktan sonra da hareket edecegiz" dedi. http://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/tokat/karadenizin-ilk-damizlik-koc-ve-teke-uretim-me-41047646

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..