TÜYAP Tüm Fuarcilik Yapim A.S. tarafindan Türkiye Yayincilar Birligi isbirligi ile hazirlanan “Karadeniz Kitap Fuari 2015 Samsun” açildi.
TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde açilan fuara Samsun Valisi Ibrahim Sahin, Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Baskani ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioglu, TÜYAP Kültür Fuarlari Danisma Kurulu Baskani Dogan Hizlan, Kültür ve Tanitma Eski Bakani Altan Öymen, Türkiye Yayincilar Birligi Baskani Metin Celal, TÜYAP Kültür Fuarlari Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoglu, ilçe kaymakamlari, ilçe belediye baskanlari, yazarlar, sivil toplum kurulu temsilcileri ve vatandaslar katildi.
Karadeniz Bölgesi’nin ilk kitap fuari olan “Karadeniz Kitap Fuari-2015 Samsun”da 150 yayinevi, 50 kültür etkinligi ve Ayse Kulin, Can Dündar, Mustafa Armagan, Altan Öymen, Füruzan, Muzaffer Izgü, Canan Tan, Senai Demirci, Kahraman Tazeoglu gibi yaklasik 500 yazar 18-24 Mayis 2015 tarihleri arasinda Samsunlularla birlikte olacak.
Açilis öncesi TÜYAP Kültür Fuarlari Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoglu, Türkiye Yayincilar Birligi Baskani Metin Celal, Kültür ve Tanitma Eski Bakani ve yazar Altan Öymen, Kültür Fuarlari Danisma Kurulu Baskani Dogan Hizlan’in ardindan konusan Samsun TSO Baskani ve TOBB Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, “Beni heyecanlandiran iki sey var. Bir tanesi 150 tane yayin kurulusunun, 500 tane yazarin ve 50 tane etkinligin bu hafta içersinde burada olmasi, Karadeniz’de ilk defa kitap fuarinin yapilmasi beni heyecanlandiriyor. Ikincisi ise Türkiye Cumhuriyeti’nin ve kurulusunun ve kurtulusunun ilk adiminin atildigi 19 Mayis sehri Samsun’da, bu tarihin 19 Mayis’a gelmesidir. Bu fuarin insasinin yapilmasinda kurulusuna kadar emegi geçen herkese sükranlarimi sunuyorum” dedi.
Konusmasinda yazarlara çagrida bulunan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, “Samsun, 19 Mayis kimligi ile ön plana çikmaya çalisan tarihten buyana büyük Atatürk’ün Kurtulus Mücadelesi’ni vermek için özellikle seçtigi bu sehir, bana göre markalasma veya kendi kimligini ve kimlikli tanim içerisine girerken, kendi kimliginin en önemli ögesi olan 19 Mayis kimligini vizyon edilmeli diyen bir durusumuz var. Ama 19 Mayis hadisenin büyüklügü, Atatürk’ün Samsun’dan çikip, Havza’ya, Havza’dan, Amasya’ya, Amasya’dan Erzurum’a oradan Sivas’a giden bu süreç için o büyük mücadelenin kitaplasmis haline çok parça parça rastliyoruz. Aslinda bu büyük mücadeleyi Samsun’dan Amasya’ya, Amasya’dan Erzurum’a, Erzurum’dan Sivas’a büyük mücadeleyi 3 parçada, 3 ayri bilimsel çalisma yaparak ama içindeki o ayrintilari da içine alarak, daha sonra romanlastirip, daha sonra belki daha önemli bir yapima dönüsmesini saglayacak olan bir yapita Türkiye’nin de Samsun’un da ihtiyaci var. Atatürk, 19 Mayis sabahi gemiyle Samsun’a geliyor. Kayikçi filikalariyla yanasiyorlar. Gemide 18 arkadasi var. Bu 18 arkadasi kayikçi filikalariyla beraber karaya aliniyor. Sonra oradan yürüyerek Mintika Palas Otel’e gidiyorlar. Bu otelde 2 gece kaliyorlar. Samsun’da kalis süreci toplam 2 gece ama Havza’da 17 gece kaliyor. Ama buradan Havza’ya kadar gidis bana göre bu mücadelenin en önemli hikaye dolu bir boyutu. Çünkü Samsun’un sokaklarinda Ingiliz askerleri geziyor. Sokaklarinda degilse bile sehrin üst botlarinda isyana kalkismis olan unsurlarin çeteleri dolasiyor. Bu çetelerle mücadele ederek ve Ingiliz askerlerinden de gizlenerek, kaçarak çesitli yurtsever ve Atatürk’ü korumaya yönelik misyon edinmis yurtsever köy agalari veya ileri gelenlerin korumasiyla birlikte Atatürk buradan Havza’ya kadar gidiyor. Buradan Havza 90 kilometre. 90 kilometreyi ben bir günde gidebildiklerini zannetmiyorum. Mutlaka bir yerlerde konaklamistir. Çakalli Han’da kalmistir veya bir köy evinde kalmistir. Bunlara yönelik hiçbir yerde bilgi yok. Bu Türk yazari ve Türk bilim dünyasi için bana göre büyük bir eksikliktir. Niye Atatürk’ün bu süreç içerisinde Havza’ya kadar gittigi, bu süreci biz bütün ayrintilariyla bilimsel bir yapita dönüstürmemisiz. Bu çünkü çok büyük bir mücadele” diye konustu.
Samsun’un spor, saglik ve turizm kenti olmasinin yaninda ayni zamanda bir ögrenci kenti oldugunu ifade eden Samsun Valisi Ibrahim Sahin, “Samsun’da 250 bin civarinda ilkokul ve ortaokul ögrencisi var. 50 bin civarinda da üniversite ögrencisi var. Yani burada 300 bin civarinda ögrencisi olan bir kentten bahsediyoruz. Bu fuar sadece Samsun’a hitap etmiyor. Bu fuarin Samsun’da açiliyor olmasi bizi heyecanlandiriyor. Biz bu fuari sürekli destekleyecegiz ve bundan sonra büyüyerek gelisecek. Bu hafta Samsun’da kitap konusacak bizler dinleyecegiz” seklinde konustu.
Konusmalarin ardindan Karadeniz Kitap Fuari’nin açilisi yapildi. Fuar 18-24 Mayis tarihleri arasinda misafirlerini agirlayacak.