Statkraft Enerji A.S. tarafindan Çorum’un Kargi ilçesinde yapimi tamamlanan Kizilirmak Hidroelektrik Santrali (HES) 26 Agustos 2015 Çarsamba günü açiliyor.
Sirketin Türkiye’de isletmeye alinan ikinci elektrik santrali olan Kargi Kizilirmak HES, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz’in katilimiyla üretime açilacak. ‘Saf enerjinin 120. yili’ sloganiyla duyurusu yapilan açilisa Statkraft AS CEO’su Christian Rynning Tønnesen ve Statkraft Enerji Genel Müdürü Olav Peter Hypher’in de katilacagi ögrenildi.
Kargi Kizilirmak Hidroelektrik Santrali Projesi (HES) Çorum’un Osmancik ilçesinde, Kizilirmak nehri üzerinde bulunuyor. Kargi Kizilirmak Enerji A.S. tarafindan gelistirilmekte olan proje için 2007 yilinda EPDK (Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu) insa ve isletim için 49 yillik üretim izni verdi. Kargi Baraji ve HES, projenin bir parçasi olmayan Osmancik ilçesi ve Boyabat Baraji rezervuari arasinda Kizilirmak nehrinin enerji potansiyelinden yararlanmak için mülga Elektrik Isleri Etüt Idaresi Genel Müdürlügü (EIE) tarafindan gelistirildi.
Statkraft Enerji’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre; elektrik üretimi için su toplayip yeterli basinci saglamak üzere Osmancik ilçesine yaklasik 10 km mesafede nehir üzerine 11 metre yüksekliginde bir baraj insa edilecek. Bu baraj, deniz seviyesinden maksimum su seviyesi yüksekligi 405 metre olan ve 3 kilometrekare tarim alani ve 1 kilometrekare orman ve kamu arazisini su altinda birakacak olan yapay bir göl meydana getirecek. Rezervuar, Kargi HES projesinin yaklasik 15 saat üretim yapabilmesi için gerekli depolamayi yapacak kapasiteye sahip olacak. Elektrik santralinin isletilmesi sirasinda su seviyesinde 2.5 metrelik düsüsler söz konusu olabilecek.
Baraj gövdesi yaklasik 500 metre uzunlugunda toprak dolgu olacak. Baraj gövdesinin güney ucunda beton bir dolu savak, kuzey kisminda ise su alma yapisi olacak. Su alma yapisi sayesinde nehirden alinan su 11.5 km uzunlugunda bir tünel vasitasi ile Maksutlu Köyü'nün dogusundaki elektrik santraline aktarilacak. Buradan da deniz seviyesinden 330 metre yükseklikteki Boyabat rezervuarina akitilacak. Alana erisim, baraj alani için Istanbul Samsun yolundan, elektrik santrali alani içinse 785 no'lu yoldan yapiliyor. Insaat süresince hizmet veren ofisler, atölyeler ve yasam alanlari proje sahasi içinde insa edildi. Insaat süreci boyunca projede 400 civarinda isçi çalisti. Santral binasini merkezi sebekeye ve Kargi ilçesine baglayacak olan 16 km uzunlugunda, 154kV’luk bir iletim hatti insa edildi. Tahmin edilen ortalama yillik üretim 470 GWh. Toplam üretim kapasitesi Türkiye'nin mevcut toplam hidroelektrik kapasitesinin yaklasik yüzde 1'ine esit.