Amasya'nin Merzifon ilçesinde yasayan 49 yasindaki bedensel engelli Ahmet Gezer, sanayi sitesindeki atölyesinde, sorunlarini yakindan bildigi engellilerin hayatini kolaylastirmak için çalisiyor ve tekerlekli sandalye, akülü araba gibi araçlar üretiyor. Henüz 2 yasindayken tedavi sürecinde yapilan yanlis igne sebebiyle felç kalan Gezer, zaman içinde hayata küsmek yerine daha siki sarildi. Küçük yaslarda motosiklet tamircisi olarak çalismaya baslayan Gezer, kendisi gibi engellilerin günlük hayatta yasadigi sikintilari hafifletmek için engelli araçlari üretmeye karar verdi. Kendisine ait is yerinde engelli araçlari üretimi ve tamiri yapan Gezer, kisa süre sonra kentteki engelliler için aranan bir usta oldu.
Gezer, AA muhabirine yaptigi açiklamada, motor ustaliginin zor bir meslek oldugunu ancak insanin istemesi halinde her seyi basarabilecegini anlatti. Fiziksel özelliginin kendisi için önemli olmadigini belirten Gezer, "Günlük hayatta çok sikintilar yasadim, otobüse binemedim, ulasimda sikinti yasadim. Sonra düsündüm, ben ne yapabilirim de engelli arkadaslarimin hayatini kolaylastirabilirim diye. Engelli olunca sürekli hayatimi nasil kolaylastirabilirim diye düsünüyorsun. Daha sonra arkadaslarimin yardimiyla 1990 yilinda ilk aracimi yaptim, o günden beri engelli arkadaslarimin hayatini kolaylastiracak araçlar yapiyorum." diye konustu.
Is yerine gelen müsterilerinin, kendisini çalisirken gördügünde sasirdigini ifade eden Gezer, sunlari dile getirdi: "Engelli aracimi tamire götürdügümde ustalarin ilgilenmemesi de beni bu meslege yönlendirdi. Deneme, yanilma yöntemiyle araçlari söktüm, taktim ve ustaliga basladim. Bende basarilmaz veya imkansiz diye bir sey yoktur. O imkansizi basarabilmek için çok ugrasman, çok fedakarlik yapman gerekir. Uykusuz kalirsin, aç kalirsin, cebindeki son parayi hayalini gerçeklestirmek için harcansin ama basarirsin. Bizim Türk milleti olarak, kalkinma adina en ufak sanslari bile degerlendirmemiz gerekiyor. 'Bu engelli, bu bir is yapamaz.' demeyeceksin. Her insanin basarili oldugu bir alan vardir."
Engeline ragmen kimseye muhtaç olmadan yasamini sürdürmeye çalistigini vurgulayan Gezer, hayati boyunca hazir olan hiçbir seyi sevmedigini söyledi. "Hep emek vererek alin teriyle kazanmak istedim." diyen Gezer, sözlerini söyle sürdürdü: "Ben burada bir engelli aracini her seyini kendim yaparak sifirdan çikariyorum. Montaji, kaynagi, kaportasi, boyasi... Her seyini tek basima yapiyorum. Tekerlekli sandalye, akülü araç, engellilerin günlük yasamda kullanacagi araçlarin hepsini, burada kendim anahtar teslim yaparim. Ben bu yola bir amaç için çiktim. Su an araç üretiyorum ancak, bu isin seri üretimini yapmak, hem engelli arkadaslarin günlük yasamlarini kolaylastirmak hem de ülke ekonomisine katki saglamak istiyorum."
Engelli bireylerin mutlaka basarili olacagi bir isin bulundugunun altini çizen Gezer, en büyük hedefinin isini büyütmek ve is yerinde engellileri istihdam etmek oldugunu kaydetti.
Gezer, "Onlari yardima muhtaç insan olmak degil de üreten ve yardim saglayan insanlar haline getirmek ve beraber bir seyler basarmak istiyorum. Ben de engelliyim ne çektiklerini çok iyi biliyorum. Seri üretime geçip, uygun fiyatlarla, araçlar üretmek istiyorum. Devlet yetkililerinden daha büyük bir üretim alani kurmak için destek bekliyorum. Kredi olarak destek verirlerse üretim yapar borcumu öderim ve ülke ekonomisine katki saglarim." seklinde konustu.
Bedensel engelli Seyfettin Mert ise engelli aracini Gezer'in yaptigini belirterek, "Ahmet usta bizim için bir sans, engelli engellinin halinden anlar, diger ustalar gibi olmuyor, bizim yasadigimiz sikintilari kendi de yasadigi için biliyor ve ona göre ilgileniyor, bizim için çok büyük bir nimet." ifadesini kullandi. http://www.haber7.com/amasya/2675794-kendisi-gibi-engelliler-icin-arac-uretiyor
E - Posta Listemize Katılın !
Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..