Türkiye'nin ve dünyanin sayili sulak alanlarindan biri olan Kizilirmak Deltasi'ni korumak amaciyla kurulan Kizilirmak Deltasi Gönüllüleri Platformu 2. toplantisini Samsun’da gerçeklestirdi.
Basta Kizilirmak Deltasi basta olmak üzere, sulak alanlarimizin önemini vurgulamak ve deltanin dogal yapisi ve kaynaklari ile sürdürülebilir bir yönetim sisteminin kurulmasina ön ayak olabilmek için Subat 2014'te kurulan Kizilirmak Deltasi Gönüllüleri Platformu, 2. toplantisinda, "Birlik kurulmasi" ve Samsun Büyüksehir Belediyesi'nin insasina basladigi "Sahil Yolu" projesinin deltaya etkileri tartisildi.
Bafra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, deltalarin korunmasinda "birlik" kurulmasinin önemini anlatmak için dünyaca ünlü Camargue ve Gediz Deltasi'ni tanitan bir sunum yapti. Ayan, "Türkiye'nin Karadeniz sahilindeki dogal özelliklerini koruyabilmis en büyük sulak alani olan Kizilirmak Deltasi, sadece bölgemiz için degil, ülkemiz ve dünya için de ekolojik, biyolojik, ekonomik ve sosyal bir degere sahiptir. Bu alanin tüm paydaslarinin yararini dikkate alarak sürdürülebilirligini saglamak için kamu kurumlari tarafindan uzun yillardir gösterilen çabalar sonucu bir yönetim planinin olmasina ragmen bu planin uygulanabilirligi noktasinda sikintilar mevcuttur. Ortak akil, sivil inisiyatifin agirlikli oldugu bu plani uygulayacak bir birligin kurulmasi gerekmektedir. Kizilirmak Deltasi gönüllüleri bu amaçla bir araya gelmistir" dedi.
Platform üyesi ve Ornitoloji Arastirma Merkezi görevlisi Dr. Arzu Gürsoy,Kizilirmak Deltasi'na gidecegi söylenen sahil yolu projesinin deltadaki dogal yapiya muhtemel etkileri konulu bir sunum yapti. Fotograflarla simdiden dogal yapinin bozuldugunu gösteren Dr. Arzu Gürsoy, "Bu yolun nereye kadar devam edecegini su an için tam olarak bilmiyoruz. Fener'e kadar gidecegini söyleyenler var. Yol bittiginde belki güzel görünecek ama birçok seyi de beraberinde götürecek" diye konustu.
2. Kizilirmak Deltasi Gönüllüleri Platformu toplantisina misafir olarak katilan Orman ve Su Isleri 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, "Camargue iyi korunmus bir örnek. Camargue'in nasil korundugunun ve iyi yönetildiginin bir cevabi var o da 'birlik'tir. Kizilirmak Deltasi'nin, Camargue örnegindeki oldugu gibi mutlak bir koruma alaninda olmasi gerek. Kizilirmak Deltasi'nda birkaç koruma statüsü iç içe. Deltanin sahibi çok ama 'sorumlusu kim' dedigimizde yok. Bu birliklerin kurulmasinin amaci da budur. Sayin Valimiz Kizilirmak Deltasi'ni hem seviyor hem de önem veriyor. Büyüksehir Belediyesi'ne, birlik ihtiyacini yeniden anlatmamiz lazim. Bu birlik ihtiyacini anlatacak bir sivil toplum kurulusuna ihtiyacimiz var. Gördüm ki o da kurulmus. Siramizi bekledigimiz zaman daha sirada çok is var. Öncelik almak istiyorsak varliginizi ve ihtiyacimizi acilen hissettirmeniz gerekir" seklinde konustu.
Yasal mevzuatlara göre sahil yolunun yapilmasinin uygun olmadigini söyleyen Mimar Embiya Sancak, "Kumullarin mutlaka korunmasi gerekir. Nüfus olmayan yerlere yol yapilmasinin amaçlarini incelemek lazim" ifadelerini kullandi.
Platform katilimcilarindan Yörükler Mahallesi sakinleri, 25 yilda kiyinin 3 km kadar içeriye girdigini, deniz ile göllerin birlesmek üzere oldugunu, yasam ve tarim alanlarinin tehdit altinda oldugunu ifade ettiler.
Platform sözcüsü Yavuz Kabaoglu yaptigi açiklamada, "Kizilirmak Deltasi ile ilgili bir yönetim plani var. Revize edilen bu planda bir birlik kurulmasi karari alindi. Bu kararin uygulanabilmesi için gerekli çalismalari yapacagiz. Bu amaçla da önümüzdeki günlerde birlik kurulmasini sart oldugunu daha iyi anlatabilmek için ziyaretlerimiz olacak" görüslerine yer verdi.