Komana Antik Kenti Için Tanitim Atagi

Tokat'taki Komana Antik Kenti'nin tanitimi amaciyla "Komana Kalkinma Dernegi"nin kurulmasi için çalisma baslatildi.

Dernek kurulum çalismalarinin kisa sürede tamamlanmasi planlaniyor. Tokat Valisi Cevdet Can, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Komana Antik Kenti'ndeki kazi çalismalarini önemsedigini belirtti.

Ören yerinde yazin yaklasik 2 ay kazi çalismalari yapildigini hatirlatan Can, "Kadinlarimiz, kazilarda çikan eserlerin figürlerinden yastik, çanta ve benzeri ürünler yapiyor. Valilik olarak kadinlarimiza gereken destegi verecegiz. Valilik olarak kadinlarimizin ürettigi ürünleri satin alarak, bu ürünleri Tokat'i ziyarete gelen misafirlerimize hediye edecegiz. Kadinlarimiz böylece emeginin karsiligini alacak" diye konustu.

Can, antik kentin oldugu bölgedeki köyde figürlerle süslü eserler ortaya koyan kadinlar için atölye kurmayi planladiklarini belirterek, "Burada bir dernek kurulacak. Komana Kalkinma Dernegi kurulacak. Bu dernek, Komana Antik Kenti'nin tanitimi için iyi olacak.Tokat Valiligi olarak destege her zaman haziriz. Amacimiz, Komana'yi Türkiye ve dünyaya tanitmak" dedi.

ODTÜ Mimarlik Fakültesi Yerlesim Arkeolojisi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi ve Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Burcu Erciyas ise Gümenek mevkisindeki antik kentin yakininda bulunan, merkeze bagli Bula köyünde geçen sene "Geçmisine Sahip Çikan Gelecek Kusaklar Projesi"ni baslattiklarini hatirlatti.

Proje çerçevesinde, köydeki eski okulda kadinlara yönelik 2 yildir kumas baski kursu verildigini belirten Erciyas, kursta köylü kadinlarin, Ören yerindeki kazilarda ortaya çikarilan eserlerdeki figürlerden bazilarini kumasa basarak çanta yaptigini ifade ederek, "Geçen sene baslattigimiz bu projede antik kentin içinde bulundugu köylerdeki kadinlari bu projenin bir parçasi yapmak istedik" dedi.

Kadinlarin çanta, yastik ve hediyelik esya üretmesi için baslattiklari çalismada basarili olduklarini aktaran Erciyas, sunlari kaydetti: "Bu konuda biraz daha örgütlendik, Komana Kalkinma Dernegini kuruyoruz. Dernek, bu köyleri içine alacak sekilde olacak. Kadinlarimizla bu çalismalari ilerleyen yillarda genis çapta üretime dönüstürmek istiyoruz. Çalismalar, hem onlara gelir getirecek hem köylerinin kalkinmasina katki saglayacak hem Komana'nin taninmasini saglayacak hem de Tokat'a yeni motifler kazandirmis olacagiz. Tokat Valiligimizin bize ciddi destegi var. Sayin Valimiz, kadinlarin faaliyetlerini dikkatle inceledi, kendisi bu konuda destekçi olacagini söyledi. Bu projenin basariyla sonuçlanacagina inancimiz sonsuz. Valiligimiz kadinlarin yaptigi ürünleri alirsa hem Komana'nin hem Tokat'in taninirligi artmis olacak."

Mitridat Kralligi'nin yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma Imparatorlugudöneminde de özerkligini koruyan Komana Pontika'nin, tarihte Anadolu tanrisi Ma'ya adanmis kutsal alan oldugu belirtiliyor.

Ayni zamanda ticaret merkezi oldugu ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çektigi kaydediliyor.

ODTÜ ve TÜBITAK tarafindan da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Arastirma Projesi, Orta Karadeniz bölgesinin klasik çag kenti Komana Pontika'nin konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amaciyla 2004 yilinda uygulamaya konulmustu. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey arastirmalarinin ardindan antik kentin gün yüzüne çikartilmasi için kazi çalismalari baslatilmisti. 

http://www.haberler.com/komana-antik-kenti-icin-tanitim-atagi-6607033-haberi/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..