"Kurtulusa Giden Yol" Açik Hava Müzesi Olacak

Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayis 1919'da milli mücadeleyi baslatmak için Bandirma Vapuru'yla Samsun'a gelisinin ardindan Amasya'ya gidisinde kullandigi 98 kilometrelik "Ata Yolu" 97 yil sonra tekrar ortaya çikarildi.

Samsun Büyüksehir Belediyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin tarihi belgeleri, Anitkabir Kütüphanesi ve tarihçilerden aldigi bilgiler dogrultusunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, silah arkadaslariyla Kurtulus Savasi'ni baslatmak üzere 19 Mayis 1919'da Bandirma Vapuru ile Samsun'a geldikten sonra Amasya, Sivas ve Erzurum kongrelerini yapmak için Samsun'dan Amasya'ya gittigi 98 kilometrelik "Ata Yolu"nu ortaya çikardi.

Yolun turizme kazandirilmasi çalismalari kapsaminda kentteki ulusal ve yerel basin temsilcilerine gezi düzenleyen Büyüksehir Belediye Baskani Yusuf Ziya Yilmaz, yolu bulmak için 1,5 yil önce harekete geçtiklerini ve Osmanli arsivlerindeki belgelerden ve 1957 yilina ait karayollarini gösteren haritalardan yararlanarak yapilan çalismalar sonucunda Ata Yolu'nun orijinal güzergahinin belirlendigini söyledi.

Orijinal yolun korunmasi, güzergahtaki tarihi yapilarin restorasyonu, kagni arabalarinin konulmasini içeren proje hazirlandigini belirten Yilmaz, "Ayni proje kapsaminda Atatürk'ün kullandigi makam otomobillerinden birisinin birebir aynisi özel bir firmaya yaptirildi. Aracin fotograflari ile hazirlanan levhalar 'Ata Yolu' güzergahina yerlestirildi. Titiz bir çalisma ile Kurtulus Savasi'ni baslatmak üzere Atatürk'ün Anadolu'ya açilmak için ilk yolculugu yaptigi yol gün yüzüne çikti." ifadesini kullandi.

Yol üzerinde Atatürk'ün 1 günlük konakladigi evler oldugunu anlatan Yilmaz, Havza ilçesinde bulunan ve Atatürk'ün konakladigi evin orijinal haliyle durdugunu ve belediye olarak orayi satin aldiklarini kaydetti.

Samsun-Suluova arasindaki yol güzergahinin nazim imar ve çevre düzeni planlarina isleme çalismalarini yaptiklarini vurgulayan Yilmaz, sunlari kaydetti.

"Ata Yolu yaklasik 1950 yilina kadar kullanilmis. Sonra yol tamamen kaybolmus. Yolu yeniden tarihi doku korunarak tarih turizmine kazandiracagiz. O dönemlerde bu güzergah tek alternatifti. Bu tarihi yeniden canlandiriyoruz. Bu bölgeyi açik hava müzesi haline getirecegiz. Tarih rotasi olarak olusturup tarih turizmine kazandiracagiz. Ata Yolu'nu, Koruma Kuruluna basvurarak tescil ettirmek istiyorum. 50 yil sonra yok olmasin."

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'da Mintika Palas'ta kaldiktan sonra 25 Mayis'ta Havza'ya vardigi süre içerisinde yasadigi sikintili ve zorlu yolculugun yeniden canlandirilacagini dile getiren Yilmaz, "TBMM ve Anitkabir Kütüphanesinden alinan bilgi, belge ve fotograflarla yolun tarihi degerini anlatacagiz. Eski yapilar restore edilecek. Kagni arabalari konulacak. Atatürk'ün kullandigi bu yol, açik hava müzesi olacak." diye konustu.

http://www.milliyet.com.tr/kurtulusa-giden-yol-acik-hava-muzesi-samsun-yerelhaber-1635446/

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..