TÜBITAK 50. Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Samsun Bölge Sergisi açildi. Sergide, ögrencilerin yaptigi "Çamasir Makinelerinde KOI Degerinin Düsürülme Projesi" ile çamasir makinelerinden çikan kirli su aritilabiliyor.
TÜBITAK Bilim Insani Destek Programlari Baskanligi tarafindan düzenlenen 50. Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Samsun Bölge Sergisi açildi. Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Yasar Dogu Spor Bilimleri Fakültesi Kapali Spor Salonunda 1215 Mart tarihlerinde açik olacak bölge sergisinde 12 kategoride 100 proje yer aldi. Sergi sonunda finalist olarak seçilecek 18 proje, 0812 Nisan 2019 tarihleri arasinda Ankara'da yapilacak olan Türkiye Finali Yarismasi'nda bölgeyi temsil edecek. Samsun bölge sergisinin ilk gününde birbirinden ilginç projeler yer aldi. Lise ögrencileri yaptiklari önemli projelerle bilim dünyasina isik tutacak.
Sergide yer alan Tokat Erbaa Yilmaz Kayalar Fen Lisesi ögrencisi Serhat Dursun Öztürk ve Arda Arpaci'nin yaptigi "Çamasir Makinelerinde KOI Degerinin Düsürülme Projesi" ile çamasir makinelerinden çikan kirli su aritilabiliyor. Bütün çamasir makinelerine takilabilen sistem sayesinde kirli su yüzde 42 oraninda aritilabiliyor. Yine çamasir makinelerine takilabilen gelistirdikleri farkli bir aparat sayesinde ise makineden yikanan çamasirlar yüzde 50 oraninda deterjandan arindirilabiliyor. Yaptiklari bu proje ile çevre kirliligini önlemeye planlayan ögrenciler, projeleri için patent basvurusunda bulundular.
Tokat Erbaa Yilmaz Kayalar Fen Lisesi Bilisim Teknolojileri Ögretmeni Ahmet Arpaci, "Ögrencilerimizin yaptigi bu çalismada, deterjanlarinin çevreye verdigi zarari en aza indirgemek için bir sistem gelistirdik. Kimyasal Oksijen Ihtiyaci (KOI) adini verdigimiz KOI degerini düsürmeyi basardilar. Bu sistem bütün çamasir makinelerinde kullanilabilecek. Çevre dostu bir proje. Patent basvurularimizi yaptik" dedi.
Ilgi çeken diger bir projede ise Ordu Ünye Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yakup Karabalta, Emrecan Dolu'nun yaptigi "Tarim Robotu Türkbey" isimli proje yer aldi. Çevre dostu tarim robotu Türkbey otomatik olarak sulama yaparak ilaç atiyor.
TÜBITAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Içbudak, "1969 yilinda baslayan ve 50'ncisini düzenledigimiz bu yarisma Türkiye genelinde 12 bölge merkezinde yapilmaktadir. Samsun bölgesi: Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerinden olusmaktadir. Yarismanin 50. yilinda, bölgemizde 12 farkli alanda, biyoloji 130, cografya 81, degerler egitimi 98, fizik 83, kimya 75, matematik 129, psikoloji 63, sosyoloji 143, tarih 109, teknolojik tasarim 162, Türk dili ve edebiyati 120, yazilim 70 olmak üzere toplam bin 263 proje basvurusu yapilmistir. Türkiye genelindeki basvuru sayisi 16 bin 679'dur. Hedefimiz proje sayisi ve niteligini daha da artirmaktir. Proje yönetim istemi üzerinden, jüri üyelerinin yapmis oldugu ön degerlendirilmeler sonucu bölge sergisine 12 farkli alandan 100 proje seçilmistir. Bölge merkezimizde düzenlen sergi sonucunda, jüri üyeleri tarafindan finalist olarak seçilecek 18 proje, 0812 Nisan 2019 tarihleri arasinda Ankara’da yapilacak olan Türkiye Finali Yarismasi’nda bölgemizi temsil edecektir. TÜBITAK’in düzenlemis oldugu bu proje yarismalarinin temel amaci, genç beyinleri düsünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini arastirmaya tesvik etmektir. Yarisma sonunda verilen ödüller, bu sürecin 'amaci' degil, gençlerimizi bilimsel çalisma yapmaya motive eden bir araçtir. En önemli ödül ögrenci ve danisman ögretmenlerimizin proje sürecindeki kazanimlaridir. Bu proje yarismalari, ülkemizde bilim ve teknoloji potansiyelini gelistirmek için çok degerlidir. Bilim kilim dokumak gibidir, ilmek ilmek ilerler. Bizim burada yaptigimiz ilmek sayisini arttirmaktir" diye konustu.