Marka Sehir Amasya

Yatirimlarla her geçen gün giderek büyüyen Amasya, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi(OKA) tarafindan desteklenen ve birçogu tamamlanan projelerle cazibe merkezi haline geldi. Tarihi ve modern yapisiyla turizmde gözde kentler arasina adini yazdiran Amasya, marka sehir olma yolunda emin adimlarla ilerliyor.

 

1699 yilinda mutasarrif Rahtuvan Haci Mehmet Pasa tarafindan Mimar Kalfa'ya yaptirilan tarihi Tashan Amasya'nin en önemli eserlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Amasya'nin en önemli kültürel mirasi olan tarihi Tashan, yillarca harabe olarak kaldiktan sonra OKA tarafindan "2010 Yili Küçük Ölçekli Altyapi Mali Destek Programi" kapsamina alindi. Amasya Il Özel idaresi tarafindan Tashan'da restorasyon çalismalari yapildi. Restorasyon çalismalarinin ardindan 2014 yilinin Haziran ayinda açilisi gerçeklestirilen Osmanli Kent Hanlarinin en önemlileri arasinda bulunan Tashan otel, restoran ve çesitli alanlarda faaliyet gösteren is yerleri olarak, toplam 90 bagimsiz bölüm seklinde hizmete girererek, han yeniden turizme ve ekonomiye kazandirildi.

 

Sarp kayaliklari ikiye bölerek Amasya sehir içi kesitinden geçen ve tarihi doku ile bir arada bulunan Yesilirmak nehri adeta sehrin can damari olarak turizme katki sagliyor. Amasya'da turizmi canlandirmak için hayata geçirilen projelerinen önemlilerinin arasinda yer alan '2014 Yili Güdümlü Proje Destegi Programi' kapsaminda 16 milyon 92 bin liralik bütçesi ile Yesilirmak Kauçuk Bendi, Rekreasyonel Alanlarin Olusturulmasi, Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelisim Projesi'nin 7 milyon liralik kismini OKA karsiladi. Proje ile yükselen su seviyesiyle beraber irmak yüzeyinde kayiklar yüzdürülecek. 200 kw kurulu gücündeki hidrodinamik burgu HES'in isletmeye alinarak bölgedeki akarsularda bu modelin yasama geçirilmesine öncülük edecek. Kafeterya, çay ocaklari, iskeleler, kabartma yapisi ve müzede yeni istihdam saglanarak, yeni yöresel ve hediyelik esya satis yeri isletmesinin kent ekonomisine kazandirilmasi bekleniyor.

 

Tarihi ve kültürel eserler bakimindan zengin olan Amasya'nin Merzifon Ilçesi'nde 150 yil önce insa edilen "Amerikan Koleji" adiyla anilan kampusun içinde harabe durumdaki Kizlar Mektebi, "Merzifon Kizlar Mektebi Binasi Restorasyon Projesi" ile Amasya kültür turizm varliklarina kazandirildi. Merzifon Kaymakamligi Köylere Hizmet Götürme Birligi'nin basvurusuyla, OKA "2015 Yili Turizmin Gelistirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapi Yatirimlarina Mali Destek Programi" kapsaminda, 3 milyon 833 bin 530 liralik toplam yatirim miktarinin 817 bin 332 bin liralik kismini karsiladi. Proje ile tarihi Kizlar Mektebi, restore edilerek turizme kazandirildi. amasya'nin önemli turizm merkezlerinin arasina adini yazdiran Kizlar Mektebi'nde restorasyonun ardindan tarih ve kültür müzesi, halk kütüphanesi, turizm tanitim ofisi, yöresel yemeklerin sunulacagi bir kafeterya, yöresel el sanati ürünlerinin teshir edilebilecegi, turistlere yönelik kisiye özel üretim yapilabilen bir atölye ve "Merzifonlu Kara Mustafa Pasa, Gül Baba", "Merzifon Esegi" gibi sembollere ait biblo, magnet, anahtarlik ve diger hediyelik esyalarin turizme yönelik satisinin yapilabilecegi bir sergi salonu ile 100 kisilik çok amaçli salonlar yapildi.

 

Amasya'da Harsena Dagi'nin zirvesinde iki kademeli düzlük bir bölge, güneyinde de Yesilirmak Nehri'ne kadar inen sarp kayaliklar ve uçurumlar, dagin adeta dogal bir kale olan bu topografik olusumu, ender rastlanan güzelliginin yani sira, antik sehre savunma avantaji sunarak kent tarihinde önemli rol oynadi. Antik Çag'in ünlü cografyacilarindan Amasya'li Strabon, dagin bu karakteristik özellikleri için, "Benim kentim, içinden Iris Yesilirmak Nehri nin aktigi derin ve genis bir vadide kurulmustur. Insan emegi ve doga hem kent hem de kale gereksinimini olaganüstü bir sekilde karsilamistir. Çünkü burasi yüksek ve çok sarp bir kaya olup, dimdik nehre dogru iner" sözleri tarite yerini aliyor. Büyüleyici peyzaj ve panorama, tasidigi bu ünik karakter sayeside, Amasya kalesinin bulundugu Harsena Dagi, I. Derece dogal sit alani olarak ziyaretçilerine hizmet veriyor. Amasya Kalesi, tarihi mücadeleler içinde birçok kez el degistirdi ve bunlarin çogunda tahrip oldu. Persler, Romalilar, Pontus ve Bizanslilar'in egemenlikleri döneminde birçok kez saldiriya ugrayan Kale her seferinde yeniden insa edildi. Kale 1075'te Türklerin Amasya'yi fethetmesinden sonra ise önemli bir onarim görerek, kentin ortasinda asirlara meydan okuyarak günümüze kadar ayakta durmayi basardi. Bu alanin UNESCO Dünya Mirasi Ana Listesi'ne girebilmesi OKA, "2016 yili Turizmin Gelistirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapi Yatirimlarina Mali Destek Programi" kapsaminda "Amasya Kalesi Sur Duvarlari Onarim Projesi" ile kalenin yipranan duvarlarini aslina uygun bir sekilde restore etti. 777 milyon 444 liralik bütçesi olan projenin, 560 milyon 596 lirasi'ni OKA karsiladi. UNESCO Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi'ndeki Harsena Dagi ve Pontus Kral Kaya Mezarlari ana listeye girmeyi bekliyor. https://www.sabah.com.tr/karadenizdoguanadolu/2018/06/13/marka-sehir-amasya

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..