Medikal Cihazlarda Disa Bagimliligi Bitirecek Yerli ve Milli Motor Üretimi

Çorum'da bir firma saglik sektöründe kullanilan hastane ekipmanlari ve medikal masalarin hareketini saglayan motor ve kontrol sistemlerini üretti.

Yerli ve milli üretimi bulunmamasi sebebiyle tamami yurt disindan ithal edilen lineer aktuator motor ve kontrol sistemlerinin Türkiye'de ilk kez üretilmesiyle birlikte sektörde disa bagimliligin da önüne geçilecek.

Yaklasik 3,5 yil süren AR-GE çalismalari sonunda üretim asamasina geçilen motor aksami ve kontrol sistemleriyle 40 yilda ülke ekonomisine 500 milyon dolar katki saglamasi hedefleniyor.

Polimot Mekatronik Sirketi Genel Müdürü Fatih Gökgöz, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in yerli ve milli sanayinin gelistirilmesine yönelik çagrisinin ardindan Türkiye'de üretilmeyen katma degeri yüksek olan dünyada Almanya, Isviçre, Danimarka gibi ülkelerde üretimi yapilan lineer aktuator motor ve kontrol sistemlerinin üretilmesi ile ilgili AR-GE çalismalarina basladiklarini söyledi.

Sistemin hastanelerde hasta servis karyolalari, diyaliz, kemoterapi, disçi koltuklarinin KBB, jinekoloji ve ameliyat masalari gibi tibbi cihazlarin yani sira, otomotiv, mobilya sektörü ve savunma sanayinde kullanilabildigini dile getiren Gökgöz, "Türkiye'de hastane ekipmanlarini üreten bir çok firmamiz var. Çok sayida hasta karyolasi ve medikal masalar üretiliyor. Fakat bunlarin üretiminde kullanilan motorlar ve kontrol sistemlerinde ne yazik ki disa bagimliyiz. Ürünün yüzde 50 maliyetini olusturan motorlarin tamami yurt disindan geliyor" dedi.

Tamamen yerli olan lineer aktuator motor ve kontrol sistemlerinin 2017 yili sonu itibariyle üretimine basladiklarini açiklayan Gökgöz, 2018 yili içerisinde de kontrol, test ve belgelendirme çalismalarini tamamladiklari motorlarin bu yilin ikinci yarisindan itibaren seri imalatina geçeceklerini belirtti.

Türkiye'nin 2017 yili sonu itibariyle 220 bin yatak kapasitesi bulundugunu ve bin kisiye 2,6 yatak düstügünü anlatan Gökgöz, "Avrupa'da ise bin kisiye 5.3 yatak düsüyor. Türkiye'de yatak artis hizi 3,5 seviyesinde. 2040 yilina geldigimizde Avrupa'daki yatak sayisini yakalayacagiz. Yada Türkiye'deki nüfusa bakarsak 2040 yilinda ülke nüfusunun 90 milyon olacagi yönünde bir öngörü var. Bu artis hizina baktigimizda Türkiye'de 280 bin yatak ihtiyaci ortaya çikacak. Bugün bir yatakta 4 tane motor, kontrol paneli ve batarya sistemleri kullanilmakta. Bunlarin Türkiye'ye maliyeti yaklasik 350 dolar seviyesinde. Bu hesaptan yola çikarsak, yeni alinacak yatak sayisi ve yataklarinda 5 ila 10 yilda yenilendigini düsünürsek buda yaklasik 235 milyon dolar gibi bir paranin yurt disina çikmasi demek. Lineer aktuator motor ve kontrol sistemlerinin yani sira saglik sektöründe kullanilan hidrolik pompalarin üretimini yapiyoruz. Üretimin yüzde 50'sinide Italya, Ingiltere, Ispanya, Yunanistan, Polonya, Meksika gibi ülkelere ihracat yapiyoruz. Bu ihracati da düsünürsek 2040 yilina kadar yaklasik 500 milyon dolarlik bir paranin gerek yurt içinden gerek yurt disindan ülke ekonomisine kazandirmak" dedi. https://www.haberler.com/medikal-cihazlarda-disa-bagimliligi-bitirecek-10838717-haberi/

 

  • E - Posta Listemize Katılın !
  • Orta Karadeniz’e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..