MMO’da “Binalarda Enerji Verimliliginin Arttirilmasi Projesi”
Çevre ve Sehircilik Bakanligi Mesleki Hizmetler Genel Müdürlügü tarafindan Makina Mühendisleri Odasi(MMO) Samsun Sube Konferans Salonu’nda iki gün devam edecek olan “Binalarda Enerji Verimliliginin Arttirilmasi Projesi Diyalog Baslangiç Çalistayi” düzenlendi.
Avrupa Birligi Katilim Öncesi Mali Yardim araci -IPA- kapsaminda Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin ana faydalanici oldugu “Binalarda Enerji Verimliliginin Arttirilmasi Projesi” basladi. Iki yil sürecek olan proje ile “Türkiye’de ekonomik kazanç saglamak ve iklim degisikligine ve enerji tedarik güvenligine olumlu katki yapmak için enerji verimliliginin arttirilmasi, Türkiye’deki mevcut binalarda enerji verimliligi mevzuatinin bosluklari ve gereklilikleri ile yeni ve mevcut binalarin kurumsal çerçevesinin belirlenmesi ve bunlari Avrupa politika ve direktifleri ile uyumlu hale getirilmesi, mevcut durumun kurumsal analiz ve degerlendirilmesini yaparak binalarda enerji performansi için sistem ve araçlar ile kurumsal kapasitenin gelistirilmesi, binalarda enerji performansi uygulanmasi için politika ve mevzuat çerçevesi gelistirilmesi, bina tipolojilerinin analizinin yapilmasi, merkez ve yerel düzeyde yeni ve eski binalarda enerji verimliligi ile ilgili farkindalik ve bilgi birikiminin arttirilmasi” amaçlaniyor.
Çalistayda açilis konusmasi yapan MMO Samsun Sube Yönetim Kurulu Baskani Kadir Gürkan, “Odamiz ve subemiz de binalarda enerji verimligi konusunda ciddi çalismalar yapiyor. Enerji ithalatimizin ciddi bir kismi binalarda kullaniliyor ve bunu verimli kullanabilmek de bizim hem ithalattaki bagimliligimizi hem de buradan dogan boslukta beyaz yakali bizim meslektaslarimizin içinde bulundugu mesleki gruplara çalisma alani olusturuyor. Sube olarak Samsun’da 3 ve 4. sinif ilkögretim ögrencilerimize yönelik ‘Binalarda Enerjiyi Verimli Kullanabilmek’ sosyal sorumluluk projesi hazirladik. Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin Binalarda Enerji Performansi Yönetmeligi kapsamindaki enerji kimlik belgesi uygulamalarinda egitmenler olusturarak Samsun’da 400’ü askin ilgili meslek alanina giren mühendislere yönelik Enerji Kimlik Belgesi düzenleme ve yetkilendirme kurslari düzenledik. Düzenli olarak enerjinin verimli kullanilabilmesi için üyelerimize yönelik seminerler düzenliyoruz. Mekanik tesisat ve isi yalitim konularinda yetkilendirme kurslari yapiyoruz. Bu etkinlikten önce de Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin de içinde bulundugu Karadeniz’e kiyi ülkelerin binalarda enerji verimliligi projesine destek sagladik. Bu projede Samsun’da 3 ve 4. sinif ilkögretim ögrencilerimize yönelik ‘Binalarda Enerjiyi Verimli Kullanabilmek’ sosyal sorumluluk projesinin brosürünün Ingilizceye çevirisi yapilarak sorumluluk üstlenen ülkelerin ögrencilerine dagitilmasini sagladik. Yine Samsun’da bir köy okulumuzda enerji verimligine yönelik yalitim, topraktan isi kaynakli pompa ile isinma ve iklimlendirme uygulamalari yaptik. Bu projeyi hazirlayanlara, bu projeyi yürüten ekibe ve siz degerli katilimcilara tesekkür ediyorum ve çalistayin basarili geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Çalistayda katilimcilara Proje egitim Uzmani Robert Pochyluk tarafindan “Bina stoku, insaat uygulamalari, enerji performansi, bina ve insaat islemlerinde yasanan problemler ve tipik bir bina / daire sakininin enerji kullanim aliskanliklari” hakkinda detayli bilgi aktarildi. Çalistayda katilimcilarin yerel düzeyde binalarda enerji verimliliginin arttirilmasi için yapilmasi gerekenler, engeller, yasal mevzuat gereklilikleri hakkinda görüsleri alindi.