Ondokuz Mayis Üniversitesi Uçak ve Uzay Mühendisligi Bölümü'nde okuyan 3 ögrenci, hazirladiklari 'uçabilen robot' projesi ile NASA'nin küresel yarismasinda Türkiye'yi temsil edecek 3 projeden birisi oldu. Nitrojen gazi ile hareket kabiliyeti kazandirilan robotun, uzay araci içinde ve disinda yeri geldiginde çöp toplayabilecegi, yeri geldiginde de iki uzay araci arasinda malzeme tasiyabilecegi, üstüne takilacak bir robot kol ile çesitli tamir islerini yapabilecegi belirtildi.
Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA) uluslararasi projesi 'Space Apps Challenge' kapsaminda Istanbul'da geçen 10- 12 Nisan'da gerçeklestirilen yarismaya Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisligi Bölümü hazirlik sinifi ögrencileri Harun Inci (19), Umut Kilinç (18) ve Selehattin Selek (19) katildi. 60 ülke ve 130 sehirde ayni anda baslayan etkinlige katilan 3 ögrenci NASA'nin belirledigi 22 konu basligi üzerinde, 48 saat içinde proje hazirlayip jüriye sundu. OMÜ'lü üç ögrencinin hazirladigi 'Hexadrone' projesi yarismaya katilan 14 proje arasindan küresel yarismaya katilmayi hak kazanan 3 projeden birisi oldu.
OMÜ'lü ögrenciler yer çekimsiz ortamda rahatlikla çalisabilecek, çesitli görevler üstlenebilecek, yeri geldiginde uzay istasyonunda çöp toplayacak, yeri geldiginde iki uzay araci arasinda malzeme tasiyacak, üstüne takilacak bir robot kol ile çesitli tamir islerini yapabilecek uçabilen bir robot projesi hazirladi. Tamamen portatif olan bu robotun Uluslararasi Uzay Istasyonunun (ISS) gerek içinde gerekse disinda astronotlarin siradan veya tehlikeli görevlerini yerine getirmesi amaciyla projelendirildigi belirtildi.
Projeyi hazirlayan ögrencilerden Selehattin Selek, NASA'nin belirledigi 22 proje konusunun yarismanin yapildigi gün katilimcilara bildirildigini belirterek sunlari anlatti:
"48 saat süresince yarismanin yapildigi Istanbul Teknik Üniversitesi'ndeki alanda kaldik. Neredeyse hiç uyumadan bu projeyi önce düsünüp sonra hazirladik. 'Hexadrone' isimli projemiz aslinda bir insansiz hava araci. Sifir yer çekiminde gerek uzay araci içinde gerek disinda hareket edebiliyor. Biz insan kontrolsüz, tam olarak otomatik bir sekilde uçabilen bir robot projesi hazirladik. Bu uçan robot kullanim amacina göre kendi modülünü yani parçasini degistirebiliyor. Disaridan bir insan müdahalesi bulunmuyor. Bu sekilde isterseniz bizim bu uçabilen robotumuz bir uzay çöpçüsüne dönüsebiliyor. Isterseniz uzay kargocusu, isterseniz uzay itfaiyecisi oluyor. Modülleri degistirilerek, çalisma amaci degistirilerek çok kullanisli bir ürün haline geldi. Eger isterseniz bu uçabilen robot dünyanin yörüngesindeki uzay çöplerini de toplayabilir. Bu görevleri yerine getirmek için hem uzay istasyonun içinde, hem de disinda rahatlikla çalisabilmesi için nitrojen gazi ile hareketini saglayacak."
Selek, NASA'nin yarismasinda Türkiye'yi temsil edecek üç projeden birisini hazirlamaktan çok büyük mutluluk duydugunu ifade ederek, "Biz daha çok basarilar elde etmek istiyoruz. Türkiye'yi temsil edecek projelerden biri oldugumuz için Silikon Vadisi'ne gidecegiz. Dilerim küresel yarismada da projemiz dereceye girebilir" diye konustu.
Çocukluk hayalinin NASA'ya girip mühendis olarak görev yapmak oldugunu söyleyen Harun Inci ise duygularini söyle dile getirdi: "NASA'nin yarismasinda dereceye giren bir proje hazirladigimiz için çok mutlu ve guruluyum. Yarismaya katildigimizda böyle bir basari elde edecegimizi düsünmemistim. Hayallerimin gerçeklesebilecegini gördüm. Artik NASA'ya girmek benim için çok zor görünmüyor. Biz daha yolun çok basindayiz, umarim bundan sonra güzel basarilar elde ederiz. Küresel yarismada dünya genelinden gelen projeler arasinda da dereceye girmeyi basaririz. Ama bu bile bizim için çok büyük bir basari."
Umut Kilinç da, "NASA'nin bize belirledigi 22 konu hakkinda bize en uygun konuyu belirleyip ilgili bir proje hazirladik. Uzay ve Uçak Mühendisligi Bölümü okudugumuz için bize en uygun olan 'insansiz hava araci' konusu üzerinde çalisma yaptik. Küresel bir yarismanin Türkiye ayagini kazandik. Türkiye'yi temsil etmenin gururunu yasiyoruz. Bu bile bizim için çok onur verici" diye konustu.
OMÜ Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisligi Bölümü Baskani Yrd. Doç. Dr. Aydemir Güralp Ural, ögrencilerin bu basarisinin kendilerini de çok sevindirdigini dile getirerek söyle dedi: "Ögrencilerimiz çok önemli bir basari elde ettiler. Havacilik sektörünün en ileri gelen kurumlarindan biri olan NASA'nin bir yarismasinda dereceye giren ögrencilerimiz Türkiye için bir gurur kaynagi olacaktir. Umariz, ögrencilerimizin projesi küresel yarismada da dereceye girer."